Vereniging van de familie Buijyvoets (of gelijkluidend) die als doel heeft onderzoek te doen naar
de stamboom en de geschiedenis van de familie en de resultaten ervan te publiceren op deze website.

Bijvoet & Byvoet Familie vzw

(B&BF)

Samenvatting gevraagd familieakte uit 1736

In het Noord Hollands Archief te Haarlem werd op ons verzoek door een collega familie-onderzoeker een aantal akten gekopieerd. Het betreft een drietal akten uit 1736 waarin mogelijk een aantal aanvullende gegevens afgeleid kunnen worden voor onze stamboom. Het schrift is na bijna 300 jaar toch wel enigszins lastig voor ons te lezen (zie onderstaand detail uit een van de akten).

aktedetail klein

Klik op het detail van deze akte voor een vergroting

Vraag is of iemand deze akten kan en wil samenvatten, zodanig dat hieruit genealogische gegevens en het waarom van de akten duidelijk worden. Als iemand bereid is zijn tanden hierin te zetten, dan graag een email aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zullen dan de akten digitaal of per post toezenden.

Tentoonstelling Han Bijvoet al bezocht ?

kaft boek HanBijvoetOp een mooie pinksterdag heb ik samen met de schoondochter van Han Bijvoet in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo te Haarlem de tentoonstelling over Han Bijvoet bezocht.
Het is aan te raden een zonnige dag uit te kiezen voor een bezoek, omdat de gebrandschilderde ramen dan prachtig tot uitdrukking komen, terwijl ook de fresco's beter in detail bewonderd kunnen worden.

Ter plaatse de rijk geillustreerde monografie aangeschaft met gedegen interessante artikelen over het leven en werk van Han Bijvoet.
Het boek is vergeleken met het artikel op onze website veel overzichtelijker, voorzien van interessante artikelen en verlucht met vele prachtige foto's. Bovendien leest het boek prettiger dan een artikel op een computer.
Het boek wordt alle familieleden aangeraden!

  • Tip:  Lees eerst het boek en ga daarna (op een zonnige dag) de werken van Han Bijvoet bewonderen in de basiliek en in de tentoonstellingsruimte.
De monografie  kan telefonisch besteld worden bij boekhandel H. de Vries te Haarlem, telefoon: 023 5319 458.
Ook on-line op www.devriesboeken.nl  (of klik hier).

 

De tentoonstelling is t/m 28 oktober te bezoeken op dinsdag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 uur en op zaterdag van 11:00 tot 15:00 uur. 

Dave Bijvoet opent Mobile Service Centre Hoorn

Voor u gelezen in www.FranciseFormules.nl. Klik hier voor het volledige artikel

DaveBijvoetMobile Service Centre, een groeiende franchiseformule gespecialiseerd in de reparatie van smartphones en tablets van alle merken, heeft afgelopen week een franchiseovereenkomst gesloten met Dave Bijvoet. Hij wordt opgeleid tot Certified Engineer en zal naar verwachting komende zomerperiode de deuren openen van zijn franchisevestiging in Hoorn om van daaruit de markt te bedienen bij de reparatie van smartphones en tablets van alle mogelijke merken.

Dave Bijvoet werd 40 jaar geleden geboren in West-Friesland en woont samen met Sabine en hun 5 kinderen in Hoorn.

Na zijn studie Grafische MTS heeft hij HBO Bedrijfskader aan de Hogeschool van Utrecht gestudeerd. Het is een generalistische opleiding die opleidt tot allrounders voor sleutelposities in het bedrijfsleven. Na zijn studie heeft hij diverse functies vervult. Daarnaast heeft hij sinds 2011 van zijn hobby tevens een beroep gemaakt als freelance (ZZP) Project- & Artist Manager. Voor Dave was de tijd aangebroken fulltime een eigen onderneming op te bouwen bij voorkeur in de ICT-branche.

Is het mogelijk dat David of zijn familie nadere gegevens kan verstrekken, zodat we hem en zijn gezin kunnen opnemen in de stamboom?

Meesterkapper Aart Bijvoet na 40 jaar uitgeknipt

Kapper Aart Bijvoet (62) stopt als eigenaar van ’Kapsalon Aart’ in Volendam. Brenda Tol neemt de zaak vanaf volgende week over. 

Voor u gelezen in Noordhollands Dagblad
A
rtikel geschreven door Sebastiaan van Loosbroek, foto van Erik Rietman.

kapper aart bijvoet

Hij heeft zo’n beetje alles gedaan wat een kapper kan meemaken: bekende Nederlands van een frisse coupe voorzien, een kapperswedstrijd voor beste herenkapper van Noord-Holland gewonnen, pruiken gemaakt voor mannen met alopecia en kapsels ontwikkeld die in heel Volendam werden gedragen. Maar bovenal heeft hij zijn eenmanszaak ’Kapsalon Aart’ in Volendam zien groeien tot een zaak waar in de hoogtijdagen elf personeelsleden werkten. Zaterdag, na ruim veertig jaar, valt het doek voor Aart Bijvoet (62).

Bijvoet begon zijn zaak in 1976, op 21-jarige leeftijd. Hij startte in het oude centrum op het Kerkepad en groeide er al snel uit z’n jasje. Om uit te breiden verhuisde hij een paar jaar later naar de Havenstraat. ,,Dat pand was vier keer zo groot.’’ De afgelopen negentien jaar zat hij aan de Julianaweg. Voor 1976 werkte hij al in een kapsalon in Purmerend, maar toen Bijvoet erachter kwam dat er in Volendam een ruimte vrij stond en dat er maar enkele kappers gevestigd waren op een bevolking van 15.000 man, besloot hij daar voor zichzelf te beginnen. Z’n vader zag niet voor zich hoe zijn zoon, die nog in een bandje speelde en een losbandig leven leidde, dat voor elkaar ging krijgen. "Hij dacht dat het een waanidee van me was. Maar ik had het huurcontract al getekend dus ik kon niet meer terug. Later was-ie apetrots".

In de stamboom was alleen de naam Aad Bijvoet aanwezig met als beroep kapper te Volendam. De gegevens uit dit artikel hebben we nu toegevoegd.
Zie zijn webbladzijde
Maar is de naam Aad of Aart?

Inspecteert majoor Bijvoet de troepen?

Op de prachtige website www.gahetna.nl vonden wij in de fotocollectie een foto waarop mogelijk majoor Bijvoet staat afgebeeld.

InspectieVanDeTroepen

De foto bevindt zich in de fotocollectie van de Dienst voor Legercontacten Indonesië onder de titel "Inspectie van de troepen". De foto is gemaakt door N. Kroeze (DLC) ter gelegenheid van de overdracht op 27 november 1947 van het commando A-III-Veld (KNIL) aan 3-12 R.V.A. 2e infanterie Divisie te Tjilimoes.

Het is defensie onbekend of op de foto majoor A. Lammers (commandant 3-12 RVA) is afgebeeld of majoor Bijvoet (commandant III-A-Veld).

Wie van de familieleden kan hierover uitsluitsel geven? 
We kunnen de foto dan in de stamboom opnemen.

DLC = Dienst voor legercontacten
KNIL = Koninklijk Nederlands-Indisch Leger

Invitation Réunion Famille Byvoet 24 septembre 2017

zonnestraal kleinerNous vous invitons à participer à la réunion de famille qui aura lieu cette année sur le domaine Zonnestraal à Hilversum aux Pays-Bas.

L’architecte de cette merveille est notre défunt Bernard Bijvoet (1889-1979).
Illustration

Une biographie complète et un aperçu de l’oeuvre se trouve dans le livre ( ° mars 2017 ) ‘Bernard Bijvoet , Cher maître van de Nederlandse architectuur’ , édité par le ‘ Stichting Analyse van Gebouwen’, Jan Molema et Suzy Leemans. Suzy sera notre guide .
Le complexe principal du domaine a été conçu à l'origine comme un sanatorium pour des patients atteints de la tuberculose. La municipalité de Hilversum tente de faire reconnaitre le site comme patrimoine mondial de l'UNESCO.

Pour la Bijvoet & Byvoet Famille,
Amitié , Leo Bijvoet, Président .

PAF :15€ / personne à payer sur place (incl lunch) . Réponse via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lara Bijvoet redt verwarde man

Voor u gelezen in ALKMAAR CENTRAAL

De passant die dinsdag 2 mei de vermiste man uit Heiloo aantrof op het viaduct over de A9 is de 24-jarige Heilooër Floris Kok. Politie Alkmaar heeft de held inmiddels een bloemetje gebracht en in het zonnetje gezet op hun Facebookpagina. Ook zijn 21-jarige plaatsgenote Lara Bijvoet kan nog een bedankje verwachten van de politie, zij heeft samen met Floris voorkomen dat de man naar beneden sprong.

Lees meer...

Uitnodiging familiebijeenkomst 2017

architect1Hierbij nodigen we leden van onze vereniging uit deel te nemen aan de familiebijeenkomst welke dit jaar gehouden wordt op zondag 24 september op Landgoed Zonnestraal te Hilversum.

Details van het programma kunnen we nog niet geven. Door de bijzondere locatie en de relatie met ons markante familielid Bernard Bijvoet, zijn ook introducées en andere familieleden van harte welkom. De bijeenkomst zal zijn van 10:00 tot 17:00 uur en de bijdrage (incl. lunch) bedraagt 15 euro per persoon.

Je kunt je opgeven voor deze familiebijeenkomst door een mail te zenden aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Mocht je nog niet kunnen besluiten, noteer dan wel alvast de datum in je agenda.

Namens de Bijvoet & Byvoet Familie,
met vriendelijke groet, Leo Bijvoet


Toelichting

zonnestraal kleinerHet hoofdcomplex op het landgoed is oorspronkelijk ontworpen als sanatorium voor tuberculosepatiënten door het architectenduo Johannes Duiker en Bernard Bijvoet. De gemeente Hilversum onderneemt al enige tijd serieuze pogingen het complex geplaatst te krijgen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Over Bernard Bijvoet is in de loop van de jaren het een en ander gepubliceerd en ook op onze website is een artikel aan hem gewijd.

Een complete levensbeschrijving en een oeuvre-overzicht ontbraken tot voor kort echter. Het eind maart gepresenteerde boek ‘Bernard Bijvoet (1889-1979). Cher maître van de Nederlandse architectuur’ brengt daarin verandering. Dit boek werd, onder auspiciën van de Stichting Analyse van Gebouwen, samengesteld door de onderzoekers/auteurs Jan Molema en Suzy Leemans.
Wij hebben Suzy bereid gevonden om op onze familiebijeenkomst een en ander over Bernard Bijvoet te komen vertellen. Ook wordt een rondleiding georganiseerd door de gebouwen op Landgoed Zonnestraal.

Zie ook:
- Landgoed Zonnestraal op weg naar werelderfgoedlijst
- Wikipedia, Landgoed Zonnestraal
- Wikipedia, Bernard Bijvoet
- Stichting Analyse van Gebouwen over Bernard Bijvoet
- Ons eigen artikel over Bernard Bijvoet

Verslag in Elsevier over de tentoonstelling Han Bijvoet

In de Elsevier van 22 april 2017 verscheen een artikel over de tentoonstelling betreffende Han Bijvoet, genaamd Het Licht van de Hemel, geschreven door Gerry van der List.

Om het artikel te lezen klik hier

Architect Bernard Bijvoet bouwt nieuw hotel in Hilversum

aldus het artikel in de Gooi- en Eemlander uit 1935

Noud Bijvoet was zo vriendelijk een exemplaar van de krant aan ons toe te sturen.

Klik hier om de krant te lezen

Waar de varkens blijven?

Documentaire uit vroeger jaren over het slachtproces in de
Almelosche Vleeschwarenfabriek van  B.L. Buyvoets jr. NV.
Het Historisch Centrum Overijssel heeft de film op Internet geplaatst en toont het hele productieproces in de slachterij.
Omdat het nog een stomme film is wordt met tekstbordjes het gehele slachtproces toegelicht. De film is niet bepaald voor tere zieltjes, maar toont gewoon open en eerlijk waar je ham en worst vandaan komt, met respect voor het dier. Gezien de actuele discussie over cameratoezicht in slachthuizen was onze familie de tijd ver vooruit.

Waar de varkens blijven

Zie ook ons artikel over de Almelosche Vleeschwarenfabriek

Film uit 1994 over het sanatoriumcomplex Zonnestraal

Zoals ondertussen al wel duidelijk wordt op 24 september de familiebijeenkomst gehouden in het voormalige sanatoriumcomplex Zonnestraal te Hiversum, gebouwd ondermeer door architecr Bernard Bijvoet.

In 1994 werd een film vervaardigd door de VPRO over het sanatoriumcomplex getiteld:

Zonnestraal, drempels tussen lucht en aarde.

U kunt de film bekijken door te klikken op onderstaande hyperlink. Daar kunt u de film starten, maar bekijk ook eens de tekst onder de hyperlink naar de film. De film duurt namelijk een uur en met een soort inhoudsopgave kunt u filmgedeelten op de minuut starten.

Start de film

Handgeschreven kookboek van L. van Dieren Bijvoet

Diana mailde ons:

Onlangs ben ik in het bezit gekomen van een handgeschreven kookboek. Het is van L. Van Dieren Bijvoet geweest, want haar naam staat rechts bovenin.

Kookboek detail naam

kookboek L van dieren bijvoet

In onze database komen drie familieleden in aanmerking om dit kookboek te hebben geschreven:

Gelet op de plaats van haar naam in de rechterbovenhoek zou geconcludeerd kunnen worden dat het de naam van de eigenaresse is van het kookboek. Diana zond ons daarom een stukje uit het boek zodat handschriftdeskundigen hun hart kunnen ophalen.

kookboek handschrift2

Wie van de drie zou de schrijfster zijn? Wie het weet; graag een email aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Publicaties over tentoonstelling Han Bijvoet

Han Bijvoet barmhartigesamaritaan1964 SmallDe website 10tips4trips, een blog over cultuur, schreef over de tentoonstelling:

Boeiende expositie over gedreven kunstenaar
in dienst van het Evangelie


De Telegraaf van 5 april schreef het artikel:

Kathedraal vol vergeten Kunst


Het Haarlems Dagblad, bakermat van Han Bijvoet, spande de kroon met een artikel over twee bladzijden.

Han Bijvoet, pedaalridder van het geloof 

Presentatie van het boek over architect Bernard Bijvoet

Gisteren vond in het Okura hotel te Amsterdam de presentatie plaats van het boek over architect Bernard Bijvoet door de schrijvers Jan Molema en Suzy Leemans van de
Stichting Analyse van Gebouwen.

UitnodigingBoekpresentatieBB

Bij de opbouw van onze familiehistorie in 2000 was Bernard Bijvoet voor ons nog een onbekend familielid. Een aanvankelijk klein artikel Architect Bernard Bijvoet op onze website kon in de loop van de jaren steeds meer worden uitgebreid.

Jan Molema en Suzy LeemansBij de presentatie van het boek bleek dat er echter nog veel meer materiaal over het leven en werk van Bernard Bijvoet boven water is gehaald.

Suzy Leemans vertelde een aantal verrassende wetenswaardigheden over Bernard Bijvoet. Wij hebben haar dan ook gevraagd of zij ook op onze jaarlijkse familiebijeenkomst een en ander wilde komen vertellen over ons markante familielid.


Deze 31 Maart stond wel in het teken van onze familie.

  • De presentatie in het boek vond plaats in het Okura hotel, ontworpen door Bernard Bijvoet
  • Een van onze leden is nauw betrokken bij het Okura Hotel
  • Op precies hetzelfde tijdstip als de boekpresentatie vond in Haarlem de opening plaats van een tentoonstelling over de kunstenaar Han Bijvoet.

Diapresentatie familiebijeenkomst 2016 in Hechtel

We zijn al volop bezig de familiebijeenkomst voor dit jaar voor te bereiden. Binnenkort hierover meer.
Toch keken we nog even terug naar het fantastische evenement van vorig jaar in Hechtel.

Heel leuk om de foto's ervan nog eens terug te zien en het evenement nog een keer te beleven. Vooral van de zandtafel in de Hechtelse duinen zijn heel veel foto's gemaakt.

We hebben de foto's voorzien van een toelichting en in een diapresentatie opgenomen.

startscherm

Als de voorstelling start is het raadzaam
om de besturingsknoppen linksonder te gebruiken.

Bezoek de tentoonstelling over Han Bijvoet in Haarlem

Voor u gelezen in magazine MONUMENTAAL

Han Bijvoet Tentoonstelling

 In het KathedraalMuseum van de Nieuwe Bavo te Haarlem is de tentoonstelling te zien
 Ridder en Mysticus – Han Bijvoet (1897-1975) – kunstschilder te Haarlem.

De expositie in het KathedraalMuseum en de publicatie van de bijbehorende monografie zijn een uitgelezen gelegenheid de bijzondere kunstenaar opnieuw te ontdekken.

De tentoonstelling is vanaf zaterdag 1 april tot en met zaterdag 28 oktober voor publiek te bezoeken.
Openingstijden: van dinsdag tot en met vrijdag van 10:00 uur -16:00 uur en zaterdag van 11.00 uur -15.00 uur.

Ridder en Mysticus Han Bijvoet

In de Kathedrale Basiliek Sint-Bavo (Nieuwe Bavo) aan de Leidsevaart in Haarlem wordt momenteel een tentoonstelling ingericht, getiteld:

RIDDER EN MYSTICUS

HAN BIJVOET (1897-1975)

kunstschilder te Haarlem

De tentoonstelling kan bezocht worden april t/m oktober 2017.
Locatie: Nieuwe Sint Bavo aan de Leidsevaart te Haarlem
Openingsuren: dinsdag t/m zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur.

[5] Han Bijvoet portret small

Zodra in de pers nadere gegevens over de tentoonstelling verschijnen zullen wij hierover berichten.

Tijdens de feestelijke officiële opening wordt, met muzikale omlijsting van zang en orgel, een lezing gehouden over Han Bijvoet 'Ridder en mysticus'. Tevens wordt ten doop gehouden een monografie over Han Bijvoet, waarvan de eerste exemplaren zullen worden overhandigd aan Françoise Bijvoet-Dessain, weduwe van Olav Bijvoet, en Alwin Bijvoet, zoon van Han Bijvoet.

Mochten familieleden geen uitnodiging hebben ontvangen voor de officiële opening op 31 maart en deze toch graag bij willen wonen, dan kan men contact met ons opnemen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Emigratie van Willem Zwart en Elisabeth Bijvoet

Ons vorig bericht van Wim Zwart over de bloedkoralen ketting van Trijntje Molenaar heeft een vervolg gekregen. Ronic Bijvoet herkende hierin haar oudtante Elisabeth Bijvoet. Voor de verwantschap tussen Ronic en Elisabeth KLIK HIER.
Op zolder vond zij een foto waarbij Elisabeth Bijvoet en Willem Zwart werden uitgezwaaid richting Nieuw Zeeland.

uitzwaaifoto zwart bijvoet

Foto is gepubliceerd bij het gezin Zwart-Bijvoet
daar staat ook vermeld wie de uitzwaaiers zijn.
Kan daar ook op groot formaat worden bekeken en/of gedownload.
(klik hier)

Opvallend is dat de uitzwaaiers allemaal van de Bijvoet kant zijn. Geen Zwart te bekennen. Waarschijnlijk omdat de rest van het gezin Zwart-Bijvoet al eerder gefaseerd vanuit Amsterdam naar Nieuw Zeeland was vertrokken.

- Kees Zwart arriveerde als eerste in Juli 1952,
- Bep en Toos Zwart in Februari 1953,
- Klaas Zwart arriveerde met vrouw en twee kinderen in Mei 1955,
- Piet Zwart kwam in November 1955.

Tenslotte emigreerden de ouders Willem Zwart en Elisabeth Bijvoet in Oktober 1956, tesamen met zoon Wim Zwart, zijn vrouw en twee kinderen.

Hoe het verder ging met de familie in Nieuw Zeeland is ons bekend door gegevens die wij ontvingen van Wim Zwart, kleinzoon van Wim Zwart en Elisabeth Bijvoet.

Copyright © 2017 Bijvoet & Byvoet Familie vzw

facebook-01