Vereniging van de familie Buijyvoets (of gelijkluidend) die als doel heeft onderzoek te doen naar
de stamboom en de geschiedenis van de familie en de resultaten ervan te publiceren op deze website.

Bijvoet & Byvoet Familie vzw

(B&BF)

Yme Bijvoets - "een B-architect"

2xSpuistraat88a kleinDiscussies over het werk van architect
Yme Bijvoets.

Op Internet werd een discussie gevonden over het werk van architect Yme Bijvoets, een architect die vele panden in Amsterdam op zijn naam heeft staan. Gevonden werden twee artikelen op de mooie website 'Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad' (VVAB).

In Binnenstad 238 (Natuurstenen gevels) kwam de architect IJme Bijvoets ter sprake. Niet in erg positieve bewoordingen. Zijn ontwerp voor Spuistraat 88a uit 1876 werd genoemd in een artikel over natuurstenen gevels. Dat bleek een geval van plagiaat te zijn.
In Binnenstad nr. 242 (IJme Gerardus Bijvoets (1837-1901) - Een 'B-architect') werd hierop commentaar geleverd.

Uittreksels uit beide artikelen zijn opgenomen in ons artikel
Yme Bijvoets, architect te Amsterdam.

Wij zijn op zoek naar.......

 
Trees Bijvoet, Haptotherapeute te Nijmegen   Bron
Liesbeth Bijvoet, lid van de Antea Groep   Bron

Wij zoeken deze familieleden om op te nemen in de stamboom van onze familie.
Conform de wet op de privacy wordt in de afgeschermde stamboom alléén naam en familierelatie vermeld.

Business Case voor Schokland

Schokland is een voormalig eiland in de Zuiderzee. Sinds de drooglegging in 1942 maakt Schokland deel uit van de Noordoost polder. Vanwege de archeologische rijkdom en geschiedenis is het gebied in 1995 op de Werelderfgoedlijst geplaatst (zie: wikipedia).

schokland2

Voor u gelezen op de website van de Anteagroup

Archeologische waarden in gevaar

Het gebied Schokland (werelderfgoed) bevat prehistorische resten die archeologisch interessant zijn. Deze resten komen door bodemdaling en het huidige gebruik (landbouw) in gevaar. Door het waterpeil in het gebied op te zetten ontstaat er een vernattingszone die de archeologische waarden beschermt, waardoor er tegelijkertijd een nieuwe, natte ecologische zone ontstaat.

Business case biedt financieel inzicht

Antea Group heeft een business case gebouwd, voor zowel de realisatiefase als de beheerfase. Dit doet recht aan assetmanagement principes. Tot slot is een gevoeligheidsanalyse uitgevoerd door middel van Monte Carlo simulatietechnieken. De resultaten worden gebruikt in de risicoreservering voor het project.

Contactpersoon voor deze business case bij de Antea Group is Liesbeth Bijvoet.
Wie kan haar aanwijzen in de stamboom?

Alfons Bijvoets kunstenaar

Alfons Bijvoets_kunstenaarVoor u gelezen op HLN Het Laatste Nieuws

Het beroep 'kunstenaar' komt vaak voor in onze familie. Het is de vraag of dat aan de familie ligt of aan het beroep.

Klik op de foto voor een vergroting

Zo lazen we in de digikrant HLN over Alfons Bijvoets:

Leden Kunstkring Caerde tonen werken

Onder de noemer ‘Kunst in de Wijk’ stelde kunstkring Caerde tentoon in Wijkcentrum Mariaburg. Leo Van Hullebusch, Nancy Van de Parre, Mon Van Den Broeck, Mia Haazen, Sylvia De Greef, Jan Daneels, Rita Calander, Arlette Bories en Alfons Bijvoets toonden er de meest uiteenlopende werken. De kunstkring telt 23 leden. Ook volgende maand, op zaterdag 16 december van 14.30 tot 22 uur, stellen kunstenaars van Caerde tentoon. De tentoonstelling vindt plaats in de kerk van de Heilige Familie, Rustoordlei 81, in Brasschaat.

We hebben even gezocht in onze database op "Alfons Bijvoets", maar dit gaf geen match.
Mocht iemand deze Alfons Bijvoets op de foto her kennen, dan graag een reactie op dit bericht.

Bijvoet bestrijdt naaktslakken

Voor u gelezen op www.nieuweoogst.nu

naaktslakBier mag toch worden gebruikt om slakken te bestrijden en is deze maand toegevoegd aan de Europese lijst van basisstoffen voor gewasbescherming.
Algemeen wordt van deze basisstoffen aangenomen dat ze weinig risico met zich meebrengen. Ze mogen geen invloed hebben op de hormoonhuishouding, op het zenuwstelsel of het immuunsysteem. Het kruid bijvoet werd bijvoorbeeld als basisstof afgewezen, omdat er onvoldoende bekend was over de effecten van langdurige blootstelling bij gebruik als gewasbeschermingsmiddel.

Dierenpension 'De Wijde Blik'

Voor u gelezen (en gezien) in de Stentor - doorDaniella Elshof

Vloerverwarming, een riant zwembad en in sommige huisjes zelfs een bankstel. Honden hebben het goed in pension de Wijde Blik, dat maandag de deuren opent. Vandaag is er open huis.

Op een steenworp afstand van Brummen, waar Jan en Yvonne Buijvoets al 23 jaar hun dierenpension de Wijde Blik hebben, kunnen honden en katten vanaf maandag terecht in een vakantiechalet. Mét vloerverwarming, een riant zwembad en in sommige huisjes zelfs een compleet bankstel. ,,Voor het optimale thuisgevoel. Dieren moeten het hier goed hebben, dat is voor ons het allerbelangrijkste."

DeWijdeBlik

Klik hier om het artikel te lezen en de video te bekijken.

Filmverslag familiebijeenkomst Zonnestraal Hilversum

Van de interessante familiebijeenkomst op het landgoed Zonnestraal te Hilversum heeft Noud Bijvoet een filmverslag vervaardigd. Een volledig verslag van deze familiebijeenkomst is in de maak.

FilmpjeFamiliebijeenkomst2017

Klik hier om de film te starten

In memoriam Luca Hofstee

lucaOp 27 augustus is overleden Luca Hofstee, mede oprichter, bestuurslid en erelid van onze vereniging.

Luca was reeds op jonge leeftijd geinteresseerd in genealogie. Zijn moeder heette namelijk Joanna Bijvoet en daarom heeft hij ook de stamboom van onze familie uitgezocht.

Als stamvader van onze familietak vond Luca een zekere Lambert Jansz Bijvoet, geboren in Alkmaar en van beroep linnenbleker in Bloemendaal. Behalve vele bezoeken aan archieven in Haarlem en Alkmaar, had Luca ook contact met de drie neven in Overveen, ons bekend van de talrijke correspondentie die zij in de tweede wereldoorlog voerden over de stamboom van de familie. In die correspondentie vonden we nog een brief van Luca over zijn voorgenomen publicatie van de stamboom in Nederland's Patriciaat, een periodieke uitgave van het Centraal Bureau voor Genealogie.

Lees meer...

Uitnodiging familiebijeenkomst 2017

congreszaal2Wij hopen u te mogen verwelkomen op onze familiebijeenkomst op
 
zondag 24 september
van 10:00 tot 17:00 uur

in de congreszaal (gebouw 17) van Landgoed Zonnestraal te Hilversum.

Als u zich nog niet heeft opgegeven verzoeken wij u dit, in verband met de voorbereidingen, alsnog te doen via een email aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Programma
Het programma van deze dag staat in het teken van architect Bernard Bijvoet, mede ontwerper van de gebouwen op Landgoed Zonnestraal. Gastsprekers zijn Suzy Leemans over het leven en werk van Bernard Bijvoet en Peter Bijvoet over de renovatie van de gebouwen op het landgoed. Ook een rondleiding over het landgoed staat op het programma.
Het volledige programma kunt u hier inzien en dowloaden.

Routebeschrijving
Landgoed zonnestraal is enorm uitgestrekt en bevat vele gebouwen. Omdat wij bij een voorbereidend bezoek op het landgoed zijn verdwaald hebben wij voor u een routebeschrijving samengesteld.
De routebeschrijving kunt u hier inzien en downloaden.

Uw bijdrage in de kosten voor deze dag bedraagt 15 euro per persoon en kunt u ter plaatse voldoen. In verband met de lunch en de rondleiding uw deelname opgeven (als al niet gedaan) aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook kunt u op dit emailadres terecht met alle vragen over deze familiebijeenkomst.

188 keer Bijvoet te koop

DeOudStrijderboekwinkeltjes

Op de website Boekwinkeltjes.nl kan men zoeken op nieuwe en tweedehands boeken. Op die website bevindt zich een zoekfunctie en, nieuwsgierig geworden, hier bijvoet ingevuld om te zien of er ook boeken over Bijvoet te koop zijn.
Er zijn 188 boeken over Bijvoet!

Leuk om de lijst eens door te lopen.

Wie is bijvoorbeeld J.A. van Dieren Bijvoet en wat heeft hij met het Nederlandsch Volkslied gedaan?

Mocht u een interessant stukje familiehistorie tegenkomen, dan houden we ons aanbevolen voor publicatie (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Jos Buijvoets over gameroom campus Tilburgse universiteit

universVoor u gelezen op de website UNIVERS van de Tilburgse universiteit

Jos Buijvoets, oprichter van de E-sportvereniging Link, heeft bij de Tilburgse universiteit een initiatiefvoorstel ingediend voor een gameroom.

Mocht het er daadwerkelijk van komen, dan is Tilburg University de eerste universiteit van Europa met een gameroom.

Hoe ziet Jos Buijvoets die ruimte dan voor zich? “Ongeveer twintig computers, vier televisieschermen met bijbehorende consoles en een tafel. Met goede internetverbindingen. Het liefst willen we dan ook zelf eet- en drinkbehoeftes in de kamer faciliteren.”
Buijvoets denkt dat de gameroom goed is voor de sociale cohesie. “We willen gamers samenbrengen. We hopen dat vrouwelijke, internationale en sociaal-geïsoleerde gamers ook hun plekje in de gameroom vinden. Het maakt ook niet uit of je competitief op hoog niveau of laagdrempelig met vrienden speelt. Iedereen is welkom.”

Klik hier voor het complete artikel Jos is ons bekend in de stamboom.

De erfenis van mandenmaker Kees Bijvoet

De erfenis van de laatste mandenmaker Kees Bijvoet was wel heel bijzonder. In de Alkmaarsche Courant van 3 september 2011 verscheen namelijk het volgende bericht:

De Alkmaarse Ontzetvereniging is via een erfenis betrokken geraakt bij een van de 'besmette' prostitutiepanden aan de Achterdam, die inmiddels gesloten zijn.
Uit liefde voor de stad en het jaarlijkse ontzetfeest op 8 oktober liet Kees Bijvoet in zijn erfenis vastleggen dat de Ontzetvereniging na zijn dood zijn bezittingen zou krijgen. Het gaat om een groot bedrag waarvan de vereniging inmiddels al een voorschot van vijf ton heeft ontvangen.

Voorzitter Bas de Regt van de 8 October Vereeniging Alkmaars Ontzet zit met de kwestie in de maag. ,,Dat iemand zo'n groot bedrag nalaat aan een plaatselijke vereniging is ongekend. De erfenis in z'n totaliteit is nog veel groter dan alleen dat pand aan de Achterdam. Maar het pand is wel de reden dat we de erfenis nog niet zonder meer hebben aanvaard. We laten nu uitzoeken wat de positie van dat pand is.'

plaquetteIn 2017 kregen we van de voorzitter Bas de Regt uitgebreide toelichting over deze erfenis van Kees Bijvoet. Ter gelegenheid van 150 jaar Alkmaar Ontzet had de vereniging in 2011 een boekje uitgegeven. In het voorwoord schrijft de voorzitter dat het boek tevens een monument is voor een Alkmaarder die onze vereniging op een bijzondere manier bedacht heeft.

Lees meer over deze erfenis.

Kersttijd door Caroline Bijvoet

kersttijd caroline bijvoetVoor u gelezen op Marktplaza

Voor 0,50 euro is tweedehands op Marktplaza te koop het boekje 'Kersttijd', geschreven door Caroline Bijvoet.
Acht kerstverhaaltjes met vele gekleurde tekeningen (100 bladzijden).
Ook nieuw nog verkrijgbaar in de boekhandel.

Om het aan te schaffen, klik hier.

Wie weet waar Caroline zich bevindt in de stamboom?

B.L. Buijvoets van Almelo op de Kaart

De website Almelo op de Kaart geeft een mooi overzicht van de monumenten en erfgoed in stad & ambt Almelo.

De eindredacteur van het project Almelo op de Kaart heeft contact met ons opgenomen over de Vleeschwarenfabriek B.L. Buijvoets en schreef ons recent:

Na vele tegenslagen is het mij gelukt om het item over het familiebedrijf van uw (voor)vaderen op deze site te plaatsen. 
U kunt het resultaat bekijken op de site https://almelo.erfgoedopdekaart.nl.

Met vriendelijke groet, Harry Koop

 Klik hier om tekst en foto's te zien over het erfgoed B.L. Buijvoets
Om de 20 foto's te zien wel doorklikken via de hyperlink foto's

Ook de tekst (niet de foto's) op deze website over de fabriek hebben wij voor u overgenomen. Klik hier

Gouden rondleiding St. Bavo te Haarlem

Het keramiek in De Nieuwe Bavo is onlangs gerestaureerd.

GoudenKeramiekDoor schade had het keramiek haar goudgele kleur verloren. Nu De Nieuwe Bavo haar goudgele kleuren terug heeft, zal in juli een rondleiding langs het keramiek zijn.

Tijdens de rondleiding zal er ook aandacht besteed worden aan het tegeltableau naar het ontwerp van Jan Toorop en de tegeltableaus door de Haarlemse kunstenaar Han Bijvoet. De rondleiding kost € 7,00 per persoon. Op zondag 9 juli om 15:00 uur zal de rondleiding plaatsvinden.

Voor u gelezen op www.haarlem105.nl

Samenvatting gevraagd familieakte uit 1736

In het Noord Hollands Archief te Haarlem werd op ons verzoek door een collega familie-onderzoeker een aantal akten gekopieerd. Het betreft een drietal akten uit 1736 waarin mogelijk een aantal aanvullende gegevens afgeleid kunnen worden voor onze stamboom. Het schrift is na bijna 300 jaar toch wel enigszins lastig voor ons te lezen (zie onderstaand detail uit een van de akten).

aktedetail klein

Klik op het detail van deze akte voor een vergroting

Vraag is of iemand deze akten kan en wil samenvatten, zodanig dat hieruit genealogische gegevens en het waarom van de akten duidelijk worden. Als iemand bereid is zijn tanden hierin te zetten, dan graag een email aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zullen dan de akten digitaal of per post toezenden.

Tentoonstelling Han Bijvoet al bezocht ?

kaft boek HanBijvoetOp een mooie pinksterdag heb ik samen met de schoondochter van Han Bijvoet in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo te Haarlem de tentoonstelling over Han Bijvoet bezocht.
Het is aan te raden een zonnige dag uit te kiezen voor een bezoek, omdat de gebrandschilderde ramen dan prachtig tot uitdrukking komen, terwijl ook de fresco's beter in detail bewonderd kunnen worden.

Ter plaatse de rijk geillustreerde monografie aangeschaft met gedegen interessante artikelen over het leven en werk van Han Bijvoet.
Het boek is vergeleken met het artikel op onze website veel overzichtelijker, voorzien van interessante artikelen en verlucht met vele prachtige foto's. Bovendien leest het boek prettiger dan een artikel op een computer.
Het boek wordt alle familieleden aangeraden!

  • Tip:  Lees eerst het boek en ga daarna (op een zonnige dag) de werken van Han Bijvoet bewonderen in de basiliek en in de tentoonstellingsruimte.
De monografie  kan telefonisch besteld worden bij boekhandel H. de Vries te Haarlem, telefoon: 023 5319 458.
Ook on-line op www.devriesboeken.nl  (of klik hier).

 

De tentoonstelling is t/m 28 oktober te bezoeken op dinsdag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 uur en op zaterdag van 11:00 tot 15:00 uur. 

Dave Bijvoet opent Mobile Service Centre Hoorn

Voor u gelezen in www.FranciseFormules.nl. Klik hier voor het volledige artikel

DaveBijvoetMobile Service Centre, een groeiende franchiseformule gespecialiseerd in de reparatie van smartphones en tablets van alle merken, heeft afgelopen week een franchiseovereenkomst gesloten met Dave Bijvoet. Hij wordt opgeleid tot Certified Engineer en zal naar verwachting komende zomerperiode de deuren openen van zijn franchisevestiging in Hoorn om van daaruit de markt te bedienen bij de reparatie van smartphones en tablets van alle mogelijke merken.

Dave Bijvoet werd 40 jaar geleden geboren in West-Friesland en woont samen met Sabine en hun 5 kinderen in Hoorn.

Na zijn studie Grafische MTS heeft hij HBO Bedrijfskader aan de Hogeschool van Utrecht gestudeerd. Het is een generalistische opleiding die opleidt tot allrounders voor sleutelposities in het bedrijfsleven. Na zijn studie heeft hij diverse functies vervult. Daarnaast heeft hij sinds 2011 van zijn hobby tevens een beroep gemaakt als freelance (ZZP) Project- & Artist Manager. Voor Dave was de tijd aangebroken fulltime een eigen onderneming op te bouwen bij voorkeur in de ICT-branche.

Is het mogelijk dat David of zijn familie nadere gegevens kan verstrekken, zodat we hem en zijn gezin kunnen opnemen in de stamboom?

Meesterkapper Aart Bijvoet na 40 jaar uitgeknipt

Kapper Aart Bijvoet (62) stopt als eigenaar van ’Kapsalon Aart’ in Volendam. Brenda Tol neemt de zaak vanaf volgende week over. 

Voor u gelezen in Noordhollands Dagblad
A
rtikel geschreven door Sebastiaan van Loosbroek, foto van Erik Rietman.

kapper aart bijvoet

Hij heeft zo’n beetje alles gedaan wat een kapper kan meemaken: bekende Nederlands van een frisse coupe voorzien, een kapperswedstrijd voor beste herenkapper van Noord-Holland gewonnen, pruiken gemaakt voor mannen met alopecia en kapsels ontwikkeld die in heel Volendam werden gedragen. Maar bovenal heeft hij zijn eenmanszaak ’Kapsalon Aart’ in Volendam zien groeien tot een zaak waar in de hoogtijdagen elf personeelsleden werkten. Zaterdag, na ruim veertig jaar, valt het doek voor Aart Bijvoet (62).

Bijvoet begon zijn zaak in 1976, op 21-jarige leeftijd. Hij startte in het oude centrum op het Kerkepad en groeide er al snel uit z’n jasje. Om uit te breiden verhuisde hij een paar jaar later naar de Havenstraat. ,,Dat pand was vier keer zo groot.’’ De afgelopen negentien jaar zat hij aan de Julianaweg. Voor 1976 werkte hij al in een kapsalon in Purmerend, maar toen Bijvoet erachter kwam dat er in Volendam een ruimte vrij stond en dat er maar enkele kappers gevestigd waren op een bevolking van 15.000 man, besloot hij daar voor zichzelf te beginnen. Z’n vader zag niet voor zich hoe zijn zoon, die nog in een bandje speelde en een losbandig leven leidde, dat voor elkaar ging krijgen. "Hij dacht dat het een waanidee van me was. Maar ik had het huurcontract al getekend dus ik kon niet meer terug. Later was-ie apetrots".

In de stamboom was alleen de naam Aad Bijvoet aanwezig met als beroep kapper te Volendam. De gegevens uit dit artikel hebben we nu toegevoegd.
Zie zijn webbladzijde
Maar is de naam Aad of Aart?

Copyright © 2017 Bijvoet & Byvoet Familie vzw