Vereniging van de familie Buijyvoets (of gelijkluidend) die als doel heeft onderzoek te doen naar
de stamboom en de geschiedenis van de familie en de resultaten ervan te publiceren op deze website.

Bijvoet & Byvoet Familie vzw

(B&BF)

17e eeuws nieuws uit Alkmaar

Alkmaar kaart 17eeuwZoals bekend krioelde het in de 17e eeuw van de Bijvoeten in de stad Alkmaar. We hebben dat uitgebreid gepubliceerd in ons artikel:
"Alkmaarse families in de 17e eeuw".

Helaas zijn we tot op heden niet in staat geweest om bloedverwantschap aan te tonen tussen de drie familietakken in Alkmaar, namelijk die van Dierick Beyvoets, Arien Bijvoet en de kleine tak van Antonius Bijvoet.

Tot onze verrassing ontvingen we een mooi kritisch bericht en nieuwe gegevens van Alex Blom over de familietak Antonius Bijvoet. 

Alhoewel de familietak van Antonius Bijvoet slechts 29 familieleden telt, is deze toch uitermate belangrijk. De stamvader komt namelijk vermoedelijk uit Neerpelt, dus toch weer een mogelijkheid om een link te leggen tussen de verschillende familietakken.

Uiteraard een oproep aan onze leden om mee denken.
Onder Lees meer.... de rapportage van Alex.

De emai van Alex is gedateerd 5 april 2018 en luidt als volgt:


Mijn genealogisch onderzoek gaat over mijn familie ( Blom, Scheeres, Herwaarden, Post etc.) waarbij bleek dat mijn achternaam uiteindelijk komt van Jacob Jansz (uit Bloemendaal, verbasterd in de stukken tot uiteindelijk Blom) die in Haarlem woont en trouwt. Zijn eerste huwelijk uit 1732 met vier kinderen werd ontbonden door het overlijden van zijn vrouw (begraven 1 mei 1751). Kort hierna of eerder ontmoette hij zijn tweede vrouw en trouwde haar op 1 augustus 1751.

En nu wordt het interessant, want zij was weduwe; haar naam is Marijtje Brouwer(s) en eerder getrouwd geweest ( als jongedame uit Haarlem) met Jan Bijvoet, jongeman van Alkmaar, in Haarlem (op 17 november 1726).

Ik heb lang gezocht naar een overlijden van Jan in Haarlem tot ik vandaag jullie genealogie bekeek en veel duidelijk was; wat een gemakkelijke toegang voor anderen hebben jullie !!

Er staan echter in jullie overzichten aannames die niet correct zijn. Klikkend op de naam Maritje Brouwer werd een zin getoond waarin mogelijk een relatie is met een familie Brouwer en deze veronderstelling werd even later weersproken door de vermelding dat het jaartal niet aannemelijk was. (deze zin zouden jullie geheel moeten verwijderen, want je toont zelf aan dat het niet kan).

thumb fouteMarijtBrouwer2

Ook de getoonde huwelijksdatum (27 november 1726) is de datum van het 1e gebod, terwijl in het origineel nog staat “Betoogh”; ik begrijp dit niet goed, maar denk dat ze naar Alkmaar verhuisden en alleen gemeld hebben dat zij getrouwd waren. Ik wil dit nog verder uitzoeken.

JanBijvoetXMarijtieBrouwers Alkmaar 1e gebod 27nov1726

1707MariaBrouwersXJanBijvoet 17nov1726 huw

Op de pagina van Jan Lammerts Bijvoet staat nog een onwaarheid, althans ik kon niet ontdekken waar het zou staan. (in den os etc.). 

Zie webbladzijde van Jan Lammerts Bijvoet

Ik voeg nog een kopie van het stuk wat ik vond over de begrafenis in 1740 van Jan Bijvoet   

Begraven 1740 JanBijvoet

en ook de begrafenis van zijn van zijn zoon Lammert Jansz Bijvoet zeven jaar eerder in 1731.

Begraven Lammert Jansz 1731 klein

klik op de afbeelding voor een vergroting

De geboorte van de zoon heb ik nog niet kunnen vinden. Ook de geboorte van Jan heb ik nog niet kunnen vinden. Ik zoek deze details via “zoekakten.nl”, waarna je per plaats en het juiste boek naar de originele images van de film kan gaan.

Ik hoop dat je je niet stoort aan mijn kritiekpunten, ze zijn gemaakt om jullie file beter te maken.

Met vriendelijke groet en als ik nog meer details vind dan mail ik ze wel weer.

Alex Blom


Alex Bedankt. En nu zijn wij aan de beurt om na te gaan hoe een en ander in elkaar steekt!

Reactie op de email van Alex:

Wij hadden zelf al eerder geconcludeerd dat de aanname dat Maritje Brouwer behoorde tot de familie Brouwer uit Enkhuizen niet waarschijnlijk was, gelet op de trouwdatum. Deze aanname is daarom dan ook uit de database geschrapt.

Copyright © 2018 Bijvoet & Byvoet Familie vzw