Bijvoet & Byvoet Familie vzw (B&B Foundation)

Onze familie geschiedenis over de eeuwen heen

Artikelen

» Allemaal zien         » Dia voorstelling

Ledenvergadering 2013


Verslag ledenvergadering Bijvoet & Byvoet Familie vzw d.d. 15-9-2013

Aanwezig

Auke Buijvoets

Zeewolde

Francois Bijvoet

Brussel

Jacobus Bijvoet

Lommel

Jean Buyvoets en Myriam Hermans

Hasselt     (introducés)

Leo Bijvoet

Bergschenhoek

Louis Bijvoet en Rose-Marie Van Bastelaere

Hasselt

Maaike Bijvoet

Heemstede

Marga Bijvoet

Keulen

Michel Bijvoet

Zolder

Michel Buyvoets

Doetinchem

Paul Bijvoet

Middelkerke

Paul Bijvoet

Leiden

Philippe Bijvoet

Deinze

 

Opening

Evenals vele voorgaande jaren verleende Michel (Zolder) weer gastvrijheid aan de vereniging in zijn bedrijf Bivolino.com. Waarvoor dank. Na de lunch gaf hij een virtuele rondleiding door zijn bedrijf waar op zeer moderne wijze overhemden op maat kunnen worden geleverd. De leden van onze vereniging kunnen 15% korting krijgen door te klikken op de hyperlink op onze website.

Voorzitter heet alle aanwezigen hartelijk welkom. In het bijzonder ons erelid Louis (Hasselt) en echtgenote. Ons erelid Luca Hofstee kan om gezondheidsredenen de vergaderingen helaas niet meer bijwonen.

Voorzitterneemt de vrijheid om de vergadering te houden met onze website als leidraad geprojecteerd op een scherm.

 

Stamboom

Op dit moment beschikken we nog niet over één stamboom met één stamvader waarbij alle nakomelingen aantoonbaar familie van elkaar zijn.

Bij de start van onze vereniging in 2000 kenden we twee familietakken (een Belgische en een Nederlandse) met in totaal naar schatting 500 familieleden. Momenteel telt onze database 8.361 familieleden verdeeld over 6 familietakken en twee verzamelingen waarin “losse” familieleden zijn opgenomen.

Uit onze database kan het volgende overzicht worden gegenereerd: (zie volgend blad)

In de rubriek ‘Kant en klare stambomen’ zijn van deze familietakken genealogische rapporten op te vragen.

Bij het aantal personen moet men er wel op bedacht zijn dat in onze database (op verzoek) ook aangetrouwde familie is opgenomen die wegvallen bij het genereren van een stamboom volgens genealogische regeltje. Deze stambomen zijn opgenomen in de rubriek ‘kant en klare stambomen’.

Wij hebben de indruk dat we aan de wortel van de stamboom vrij compleet zijn, alhoewel het nog steeds niet gelukt is om de familietakken aan de wortel aan elkaar te knopen en nader onderzoek wenselijk is (zie hierna)

In de kruin van de stamboom ontbreken nog vele familieleden, met name vanaf 1800.

Jean Buyvoets (Hasselt) bijvoorbeeld heeft zijn plaats in de stamboom nog niet kunnen vinden en het vermoeden is dan ook dat bijvoorbeeld nog vele BuYvoets-en in België ontbreken in de stamboom.

Jean (Hasselt) zegde zijn medewerking toe om ook dit hiaat op te vullen.

 

Familiehistorie

Op zich zijn de feitelijkheden in een stamboom, zoals data van geboorte, trouwen en overlijden, in het geheel niet interessant. Veel belangrijker zijn historische gegevens over onze familieledenWetenswaardigheden over een familielid worden normaliter bij dat familielid in de stamboom opgenomen. Wetenswaardigheden over een familie strekken zich echter vaak uit over meerdere generaties en die zijn dan ook in aparte artikelen opgenomen. Op dit moment zijn 66 artikelen gepubliceerd op onze website.

De laatste jaren worden een aantal van deze artikelen bijgewerkt aan de hand van toegeleverde aanvullende gegevens. Zo wordt momenteel het artikel bijgewerkt dat als bron heeft het voor ons prachtige boek ‘De blekersfamilie Bijvoet’ van Wim Post.

In het boek van Wim Post is een (zwart-wit) afbeelding van een schoorsteenstuk opgenomen wat een afbeelding zou weergeven van de blekerij van Bijvoet aan de Korte Kleverlaan.

Het origineel van het schoorsteenstuk is nog in het bezit van de familie en een foto ervan werd op de vergadering door Paul (Leiden) getoond. We kunnen dus nu het schoorsteenstuk in volle glorie in het artikel opnemen.

Paul (Leiden) heeft in het Noord Hollands Archief (NHA) een tekening gevonden van de Lijnwaadblekerij “Bleeklust” van de weduwe Louis Gunst aan de Glip(gemeente Heemstede). Paul toonde op de vergadering details van het schoorsteenstuk en de tekening naast elkaar. Dan kan geconstateerd worden dat het schilderstuk niet de blekerij van Bijvoet betreft aan de Korte Kleverlaan.

Paul (Leiden) zegde toe een en ander op papier te zetten om op te nemen in het artikel over de blekerijen.

Leo (Bergschenhoek) zal als het artikel klaar is kopie zenden aan Wim Post en het NHA vanwege eventuele auteursrechten.

 

Website

Bekend euvel van websites is dat het moeilijk is om de weg te vinden in de enorme doolhof van gegevens. Niemand duikt zomaar diep in een website. Wij hebben geprobeerd dat euvel op te lossen door in Het Laatste Nieuws op de hoofdpagina de bezoekers van onze website steeds te attenderen op interessante of nieuwe gegevens.

Nadeel momenteel van onze ebsite is ook dat het schrijven, het opmaken en het publiceren van artikelen momenteel praktisch in één (html) hand ligt.

Michel (Doetinchem) is van mening dat een moderne opzet van de website de toegankelijkheid en werkwijze met de website sterk kan verbeteren. Hierbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan de toepassing van weblog software WordPress.

Afgesproken werd dat een commissie bestaande uit Michel (Doetinchem), Philippe (Deinze) en François (Brussel) zullen nagaan wat de mogelijkheden zijn om de website te moderniseren.

Leo (Bergschenhoek) zal Alwin(Hoevelaken) als huidige webmaster benaderen of hij hieraan mee kan werken.

Hij vindt het verder belangrijk dat nieuwe software bevordert dat meer leden mee gaan werken aan het publiceren van de familiehistorie. Een mooi instrument zonder bespeler werkt niet.

 

Archiefonderzoek

In de 20eeeuw werd een stamboom opgebouwd door het lijfelijk bezoeken van archieven. Wij hebben de enorme uitbreiding van onze stamboom te danken aan het Internet. Wel zullen wij weer in de archieven moeten duiken om de familietakken in de 16een 17eeeuw aan elkaar te kunnen knopen.

In 2006 is in opdracht van onze vereniging door studenten onderzoek verricht in het Rijksarchief in Hasselt. De resultaten ervan zijn vastgelegd in de rubriekarchiefonderzoekop onze website.

Philippe (Deinze) is bereid te zoeken naar mogelijkheden een vervolg te geven aan dit onderzoek.

Behalve een vervolg op het eerdere onderzoek moet populair gezegd in het Rijksarchief in Hasselt ook gezocht worden naar familie van Dierick Beyvoets waarvan de kinderen naar Noord-Holland zijn geëmigreerd. Mogelijk vinden we in dat archief ook familie van Arien Bijvoet die dan klaarblijkelijk ook vanuit Pelt naar Noord Holland zijn getrokken.

In 2013 (zie de rubriekarchiefonderzoek) is begonnen met een (Internet)onderzoek in de archieven van Noord-Holland, met name om een verband te vinden tussen de familietak van Ariën Bijvoet en Dierick Byvoets.

Leo (Bergschenhoek) zal trachten dit onderzoek in Noord-Holland nieuw leven in te blazen.

 

Facebook

Op de vergadering wordt getoond de Bijvoet & Byvoet groep op Facebook. Deze groep telt momenteel al 64 leden.
Michel (Doetinchem) zal nagaan of een betere hyperlink kan worden aangebracht naar deze groep op onze website.

 

Ledenadministratie

Een aantal leden van onze vereniging bleken, ook na telefonische en schriftelijke navraag, onbereikbaar.Uit de ledenadministratie zullen voor de duidelijkheid de volgende leden als lid worden uitgeschreven:

  • Marije Bijvoet, Alkmaar
  • Mary Bijvoet, Assendelft
  • Monique Vossen, Ukkel
  • Vincent Bijvoet, Amsterdam

Zodra deze leden weer “gevonden” zijn kunnen zij weer worden opgenomen als lid.

Michel (Zolder) zal bereikbaarheid Thierry en Xavier herstellen.

Paul (Middelkerke) zal bereikbaarheid Carla Lange herstellen.

 

Bestuurswisseling

André Byvoet, een van de oprichters van onze vereniging, heeft te kennen gegeven zich niet herkiesbaar te stellen. Met zijn juridische achtergrond heeft hij de vereniging een gedegen basis gegeven met de oprichting van de B&BFvzw. Omdat André niet aanwezig kan zijn bij deze ledenvergadering willen wij hem langs deze weg bedanken voor zijn inzet voor de vereniging.

 

Philippe (Deinze) heeft zich bereid verklaard in het bestuur zitting te willen nemen, hetgeen met een applaus werd geaccordeerd. Vervolgens werd niet geschroomd hem een aantal taken in de schoenen te schuiven.

 

Volgende vergadering

Besproken werd de mogelijkheid om een familiereünie voor de jongeren onder ons te organiseren (via Facebook?).

Voor de volgende vergadering wordt uitgegaan van een vergadering; gelardeerd met een evenement. Geopperd wordt een bezoek aan een aan Bijvoet gelieerd bedrijf, zoals bijvoorbeeld het Bijvoet Center in Utrecht of Bijvoet Pairs in Leiden.

Leo (Bergschenhoek) zal trachten familieleden van deze organisaties hierover te benaderen.

 

Sluiting

Klokke vier werd de vergadering gesloten met dank aan alle aanwezigen voor hun inbreng.

Opgesteld Leo Bijvoet d.d. 28 september 2013


"
"


» Allemaal zien         » Dia voorstelling