Vereniging van de familie Buijyvoets (of gelijkluidend) die als doel heeft onderzoek te doen naar
de stamboom en de geschiedenis van de familie en de resultaten ervan te publiceren op deze website.

Bijvoet & Byvoet Familie vzw

(B&BF)


Om een artikel te vinden vul dan hier een trefwoord in:

Artikelen van en over de familie

Om uw eigen artikel te publiceren kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Alkmaarse families in de 17e eeuw

Het Historisch Kadaster Alkmaar bevat veel gegevens over onze familieleden die daar woonden in de 17e en 18e eeuw. Via deze gegevens is het wellicht mogelijk verband te vinden tussen stamvaders Dierick en Arien Bijvoet.

Lees meer...

Almelosche Vleeschwarenfabriek

De Almelosche Vleeschwaren en Conservenfabriek Firma B.L. Buijvoets werd eind 19e eeuw opgericht door Bernardus Lambertus Buijvoets, geboren 1845 in Ootmarsum.

Lees meer...

Amerikaanse zakenreis Gebr. Bijvoet in 1916

In 1916 maakte Jaap Bijvoet van Gebr. Bijvoet uit Overveen een zakenreis naar Amerika. Bewaard is gebleven zijn dagboek van deze reis. Maak kennis met het Amnerika van begin 20e eeuw.

Lees meer...

Antieke enquête over teuten

Honderd jaar geleden werd al een enquette gehouden over het fenomeen 'teut'. Niet met invulformulieren, maar met handgeschreven brieven werden onderwijzers door een hoofdonderwijzer ondervraagd.

Lees meer...

Architect Bernard Bijvoet

Bernard Bijvoet (1889-1979) was een bekend architect, vooral samen met zijn compagnon Jan Duiker. Op Internet werd een groot aantal artikelen over hem gevonden.

Lees meer...

Autobiografie Willem van den Hull (1778-1854)

In de autobiografie van schoolmeester Willem van de Hull wordt een paar keer Pieter van Eeken genoemd, een rijke bleker in Bloemendaal. Het boek beschrijft grandioos het dagelijks leven in de tijd van de blekers in Haarlem.

Lees meer...

Betekenis 'Bijvoet'

Velen vragen zich af waar onze familienaam vandaan komt. Na het lezen van dit artikel zult ook u ervan overtuigd zijn dat wij genoemd zijn naar het zeer oude plantenkruid Bijvoet, oftewel Artemisia Vulgaris.

Lees meer...

Bierbrouwerij 'De Krans'

Gerardus Josephus van Dieren-Bijvoet richtte samen met zijn zoon Anthonius G.J. van Dieren Bijvoet in 1833 de brouwerij in Utrecht op.

Lees meer...

BIJVOET OBDAM

Vaak wordt ons gevraagd: "Is die vrachtwagen op de snelwegen 'BIJVOET OBDAM' familie van jullie?".

Lees meer...

Blekersfamilie Bijvoet te Bloemendaal

Het boek 'De blekersfamilie Bijvoet in Bloemendaal' van Wim Post beschrijft de blekersfamilie Bijvoet vanaf ongeveer 1670. Toen het vak van bleker rond 1800 uitgestorven raakte stapte de familie met succes over op het bloembollenvak.

Lees meer...

Bloembollenbedrijf Gebroeders Bijvoet

Toen het bleken uit de tijd raakte stapte onze 'blekersfamilie in Bloemendaal' over op het bloembollenbedrijf. In 1828 werd Gebroeders Bijvoet opgericht voor het kweken en exporteren van bloembollen.

Lees meer...

Bruiloft Godefridus Buyvoets en Adelberta Janssen

Uit de genealogische verzameling van J.G. Buijvoets (Borne) een aantal kopieën van documenten betreffende Godefridus Buyvoets in 1838 gehuwd met Adelberta Janssen.

Lees meer...

Buijvoets Poaskearls in Ootmarsum

Eén van de bekendste Paasgebruiken in Ootmarsum is het zogenaamde vlöggeln. Dit artikel betreft een samenvatting uit het boek van Ben Morshuis en Harry Oude Elberink.

Lees meer...

Correspondentie van drie neven

Drie neven, werkzaam in het bloembollenvak, konden vanwege de 2e wereldoorlog geen zakenreizen maken naar het buitenland. De noodgedwongen vrije tijd hebben zij aan stamboomonderzoek besteed. De correspondentie hierover tussen de neven is bewaard gebleven.

Lees meer...

Dagboek van Sir Matthew Decker

Een Nederlandse Engelsman bezoekt op 70 jarige leeftijd zijn geboorteland en bezoekt naast hooggeplaatste personen onder andere zijn blekersfamilie in Bloemendaal.

Lees meer...

De barmhartige Samaritaan

Het schilderij 'De barmhartige Samaritaan' is vervaardigd door de kunstenaar Han Bijvoet in 1964 en is thans in het bezit van pastoor Aarden die het heeft gedocumenteerd.

Lees meer...

De Duitse Beifussen, is dat familie?

Aanvankelijk concentreerde ik me op de traditionele emigratielanden van onze familie. Toen ik me verdiepte in de historie van de 'teuten' en realiseerde dat de teuten behalve naar Holland ook trokken naar het Rijnland, de Elzas, Noord-Duitsland en zelfs Denemarken was mijn nieuwsgierigheid gewekt.

Lees meer...

De groothandel in Hechtel

De groothandel in kruidenierswaren van onze familie in Hechtel was van grote invloed voor de plaatselijke bevolking. De stroomvoorziening van de fabriek verzorgde bijvoorbeeld het hele dorp, terwijl de inwoners ruimhartig konden rekenen op de sociale voorzieningen van het bedrijf.

Lees meer...

De heemkundige vereniging Ootmarsum

De Heemkundevereniging Ootmarsum bezit wetenswaardigheden over de familie Buijvoets en Bijvoets. Onze familie heeft in 2004 een "werkbezoek" gebracht aan deze vereniging.

Lees meer...

De kerk van Bijvoet

In 1581 werd het verboden om de katholieke godsdienst uit te oefenen. Schuilkerken werden in gebruik genomen en gedoogd. In het artikel "Hillegomse geschiedenissen" wordt de locatie vermeld van de schuilkerk in 1734, eigendom van Hendrik Bijvoet.

Lees meer...

De laatste koperslager

Johannes Bijvoets (1869-1945) is de laatste koperslager van Friesland. Veel familieleden die als teut vanuit Neerpelt naar Friesland emigreerden beoefenden het koperslagersvak.

Lees meer...

De lintjesaffaire

Rond 1900 'verkocht' minister Abraham Kuyper ordetekenen om zijn partijkas te spekken. Dit veroorzaakte een enorme politieke rel die bekend staat als de lintjesaffaire. Ook onze familie was hierbij betrokken.

Lees meer...

De teuten uit Duitse Gewesten

In dit artikel de studie van Jozef Mertens met de titel: 'Handel en wandel van de teuten in Duitse gewesten'. Opvolger van zijn boek 'De vier dorpen van de Bank van Pelt.

Lees meer...

De vier dorpen van de Bank van Pelt

De jaarlijkse trek van teuten in de 16e eeuw vanuit Neerpelt naar alle windstreken werd door de schepenen van de Bank van Pelt in een register bijgehouden. Omdat in het register vele familieleden van ons voorkomen kon hiermee aangetoond worden dat al onze familieleden in Nederland hun oorsprong hebben in Neerpelt.

Lees meer...

De vijzel uit 1664

Er staat bij mij in de kast een bronzen vijzel, met een opschrift waaruit blijkt dat deze gegoten is in 1664.

Lees meer...

Delhougne stamboom uit 1958

Genealogiën van Delhougne uit 1958 van de Brabantse familie uit Neerpelt. In de inleiding wordt verwezen naar de uitgave in Taxandria van 1902.

Lees meer...

Dr. Herman Bijvoet van het KNMI

Herman Bijvoet is in 1918 geboren op huize Schoonoord als zoon van een bekende bloembollenfamilie. Hij werkte zich door zelfstudie op van weeramateur tot hoofddirecteur van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) te Den Bilt.

Lees meer...

Draaiorgelfamilie in Amsterdam

In dit artikel de wetenswaardigheden over George Johannes Bijvoet, geboren 1879 in Rotterdam, met name vanwege het feit dat hij een markant figuur is geweest als orgeldraaier in Amsterdam. Dank zij zijn beroep is een en ander bewaard gebleven.

Lees meer...

Emigrant Arjen Bijvoets

Arjen Bijvoets was born in 1877 and coppersmith in Workum (Friesland) like his brothers and ancestors. In this article information about his ancestors in Neerpelt and his descendents in America.

Lees meer...

Emigratie van Neerpelt naar Bloemendaal

Hoe de blekers en bloemisten vanuit het stamdorp Neerpelt terecht kwamen in Bloemendaal en Overveen (stripverhaal).

Lees meer...

Emigratie van Piet Bijvoet met zijn gezin naar Australië

De emigratie van Piet Bijvoet met zijn gezin is opgetekend door zijn zoon Wim Bijvoet (in Australië Bill Byvoet).

Lees meer...

Erffdeijlinge van Jan Boeijvoets

Het officiële wel en wee van de inwoners van Neerpelt werd vastgelegd in Gichten (soort akten). Michel Bijvoet heeft in 2002 een van de handgeschreven Gichten laten vertalen.

Lees meer...

Geslachtslijst Bijvoet in Nederland's Patriciaat

Nederland's Patriciaat is een boekenreeks van het CBG, waarbij in de uitgave van 1959 de geslachtslijst van onze familie is opgenomen, vervaardigd door Luca Hofstee.

Lees meer...

Herinneringen aan Hein Bijvoet (1925-2003)

Het levensverhaal van Henricus Maria (Hein) Bijvoet (1925-2003), geschreven door zijn zoon Tom en verschenen in het juninummer 2003 van 'De Hollandse Krant', Langley, Canada.

Lees meer...

Herkomst van de familie Bijvoet

Rigo Hinderyckx heeft onderzoek gedaan naar de herkomst van onze familienaam. Zijn artikel werpt nieuw licht op onze familiegeschiedenis.

Lees meer...

Het oude Klokhuis te Overveen

Gedicht van Anthonie N. Bijvoet (1801-1878) over het verdwijnen van het oude, vertrouwde Klokhuis te Overveen in 1845.

Lees meer...

Historie van Ootmarsum

Ootmarsum is een van de plaatsen waar onze familie als teuten vanuit Neerpelt zijn neergestreken. Frappant is dat deze familietak de oude schrijfwijze 'Buijvoets' meenam naar Nederland.

Lees meer...

Huize Schoonoord te Overveen

Huize Schoonoord te Overveen is ongeveer 100 jaar in het bezit geweest van onze familie. Het werd voornamelijk bewoond door de eigenaren van het bloembollenbedrijf Gebroeders Bijvoet. Tegenwoordig valt het pand onder Monumentenzorg.

Lees meer...

Interessante websites

In dit artikel een aantal websites die voor onze vereniging interessant zijn. Op deze sites zijn vaak gedetailleerde gegevens te vinden over verschillende genealogische onderwerpen.

Lees meer...

Is het B-y-voet of B-ij-voet

Het rommelde al langer binnen de vereniging. Moeten we onze naam nu schrijven met een y of een ij?

Lees meer...

Jacques Byvoet, burgemeester van Hechtel

“Voor gedachtenis van uwe inhaling als burgemeester van Hechtel”

Lees meer...

Jan Isaac de Neufville

In 1745 schreef bleker Pieter Bijvoet een brief aan de rijke koopman Jan Isaac de Neufville. Deze familie was ook in het bezit geweest van hofstede Schoonoord in Overveen.

Lees meer...

Kunstenaar Han Bijvoet

Han Bijvoet was een veelzijdig kunstenaar met een enorm oeuvre aan wandschilderingen, beeldhouwwerken en glas in loodramen. Het waren veelal doordachte religieuse werken in kerken en kloosters. Zijn levenswerk betrof de vele kunstwerken in de St. Bavo te Haarlem.

Lees meer...

Kunstenaar Peter Bijvoet

Pieter Willem (Peter) Bijvoet is geboren in 1903 in Overveen en behoort tot de stamboom van Dierick Beyvoets. Peter is overleden in 1941 te Amsterdam.

Lees meer...

Kunstenares Jo Bijvoet

In de loop van de jaren ontvingen wij veel gegevens over kunstenares Jo Bijvoet (1909-1979) en haar kunstwerken, die we nu in dit artikel hebben verzameld.

Lees meer...

Landloper Bijvoet in strafkolonie Veenhuizen

In 1896 werd Nicolaas Bijvoet door de Arrondissementsrechtbank te Den Haag wegens landloperij voor 6 maanden gestuurd naar de strafkolonie Veenhuizen.

Lees meer...

Lezing over onze familie in Neerpelt

Johny Spooren uit Neerpelt heeft tijdens de familiebijeenkomst in 2004 een lezing gehouden over Neerpelt in vroeger eeuwen en onze familieleden die daar toen woonden.

Lees meer...

Mandenmakers Bijvoet in Noord-Holland

Het beroep van mandenmaker was kenmerkend in de familietak van Arien Bijvoet. Het beroep ging over van vader op zoon en de eerste mandenmaker die we in de familie tegenkomen is Cornelis Bijvoet geboren 1790.

Lees meer...

Notariële aktes van de blekersfamilie

Het zakelijke wel en wee van onze familie als blekers in Overveen en Bloemendaal is goed te volgen aan de hand van diverse notariële aktes. Aan de wieg van de stroom aktes staat Jan van Dieren (1743-1808) die vier keer trouwde.

Lees meer...

Ons familiewapen

Om de familie maar direct uit de droom te helpen; we zijn helemaal niet van adel. Wel zijn er een aantal familiewapens in omloop waarvan getracht is de oorsprong ervan te achterhalen.

Lees meer...

Ons stamdorp Neerpelt

De bron van onze familie ligt in Neerpelt, een dorp tussen Hasselt en Eindhoven op de grens van België en Nederland.

Lees meer...

Onze familie in Alabama

Jan Albert Bijvoet werd geboren in Kerkrade, groeide op in Nederlands Indië en studeerde na de 2e wereldoorlog in Nederland. Hij ging werken bij de ESA en vertegenwoordigde dit bedrijf bij het NASA Marshall Space Flight Center in Huntsville, Alabama USA.
English version click here

Lees meer...

Op zoek naar mijn Twentse voorouders

Een van de emigranten van Neerpelt was Johannes Gerardus Buijvoets. Rond 1800 emigreerde ook hij naar de Noordelijke Nederlanden en koos daarbij als woonplaats Ootmarsum.

Lees meer...

Overveense families

Het was druk op verjaardagen van de familie Bijvoet in Overveen. Aanwezig waren namelijk veel aangetrouwde families, zoals Eldering, Bouvy, Huijsser, Van Velsen, Van Meeuwen, Van Dieren, Van der Aa, enzovoorts; allemaal uit Overveen.

Lees meer...

Paul Bijvoet (1945-2013) Zuid-Afrika

Paul Bijvoet woonde en werkte in Zuid-Afrika. Hij schreef ons vaak over zijn leven daar en stuurde ons diverse foto's van zijn kunstwerken.

Lees meer...

Prof. Dr. J.M. (Jo) Bijvoet

Korte biografie van Professor Doctor Johannes Martin (Jo) Bijvoet (1892-1980), waarnaar genoemd het Center for Biomolecular Research. Een wetenschapper van de eerste orde die zelfs verscheidene malen is voorgedragen voor de Nobelprijs.

Lees meer...

Rampvlucht Van Dieren Bijvoet 1943

Piloot Anthonius Van Dieren Bijvoet is in 1943 is met zijn Mitchell 174 neergestort en overleden tijdens een bombardementsvlucht naar Cherbourg.

Lees meer...

Schrijfwijze van onze familienaam

Frappant is de verschillende schrijfwijzen van onze familienaam. In de archieven zelfs binnen één gezin verschillende schrijfwijzen. En is Beiffits wel familie van ons?

Lees meer...

Stamvader Heijndric Bijvoets (ca. 1525 - 1600)

Aan de hand van vele akten in het archief van Tilburg kon een aparte familietak worden samengesteld  met Heijndric Bijvoets uit 's-Gravenmoer als stamvader.

Lees meer...

Stoomwasscherij N.V. Bijvoet

Het artikel "De blekersfamilie Bijvoet" gaat over de blekerijen in vroeger eeuwen. Een logisch vervolg in de tijd is een artikeltje over de "stoomwasscherij".

Lees meer...

Stories of Overseas Buijyvoetses

This article describes the settlement of Buijyvoetses in areas outside of the traditional western European homelands of Belgium and the Netherlands.

Lees meer...

Taxandria genealogie 1902

In het tijdschrift Taxandria voor Noordbrabantsche Geschiedenis en Volkskunde is in 1902 de genealogie van de familie Bijvoet uit Neerpelt gepubliceerd. Dit was voor ons een belangrijke bron voor de familietak in de Zuidelijke Nederlanden.

Lees meer...

Telefoonboek uit 1915

De telefoonlijst uit 1915 ziet er nu 100 jaar later wel iets anders uit. Je moest wel heel rijk zijn om in die tijd als privé-persoon een telefoon in huis te hebben.

Lees meer...

Testament 1712 van Peter Beyvoets

Het testament van Peter Beyvoets (kapelaan te Neerpelt) is in prachtig oud Nederlands geschreven. Niet alleen grammaticaal, maar meer nog de stijl waarin de feiten werden vermeld.

Lees meer...

Tilburgse families

Vele familieleden hebben eeuwen gewoond en gewerkt in Tilburg. Onder hun een aantal fabrikanten, apothekers, enzovoorts. Het wel en wee van deze familieleden is bewaard gebleven op microfiches van krantenartikelen vanaf 1865.

Lees meer...

Vacantiereis naar Londen in 1827

Een uitgebreid en gedetailleerd verslag van een reis die onze familie 200 jaar geleden maakte naar Londen. De pen van de schrijver fungeerde in die tijd als fototoestel.

Lees meer...

Van groothandel in textielwaren tot "Bivolino"

Toen de hoogtijdagen van de groothandel in specerijen in Hechtel ten einde liep, stichtten enkele familieleden met succes in Hasselt een bedrijf in de textielbranche.

Lees meer...

Van koperslagers naar fietsenmakers in Twente

Wie zich een beetje verdiept in de bezigheden van de Buij(y)voetsen in Twente ziet naast nijvere ambachtslui ook mannen met ondernemersgeest.

Lees meer...

Vier generaties notarissen Bijvoet

Er zijn een aantal gemeenten waar onze familieleden eeuwenlang hebben gewoond. Tegenwoordig vaak kleine rustieke plaatsen, die misschien in vroeger eeuwen heel wat belangrijker waren. Zo woonde in Berghem een aantal generaties notarissen Bijvoet.

Lees meer...

Voorouders gezocht van Arien Bijvoet

Op dit moment (2015) zijn de voorouders van Arien Bijvoet nog onbekend. Ook van Arien Bijvoet is niets bekend. Zijn bestaan is afgeleid van de patroniemen van zijn zonen Claas Ariensz Bijvoet en Adriaan Ariensz Bijvoet.

Lees meer...

Xavier Byvoet, een markant Rechter

Een zeer markante persoonlijkheid in onze familie is Xavier Byvoet, Rechter te Hasselt, geboren 1881 te Hechtel.

Lees meer...

Yme Bijvoets, architect te Amsterdam

Veel gegevens over het werk van deze architect zijn bewaard gebleven in het stadsarchief van Amsterdam en gebruikt voor dit artikel.

Lees meer...

Copyright © 2018 Bijvoet & Byvoet Familie vzw