Bijvoet & Byvoet Familie vzw (B&B Foundation)

Onze familie geschiedenis over de eeuwen heen

Artikelen over de familie

Tilburgse families


Vele familieleden hebben eeuwen gewoond en gewerkt in Tilburg. Onder hun een aantal fabrikanten, apothekers, enzovoorts. Het wel en wee van deze familieleden is bewaard gebleven op microfiches van krantenartikelen vanaf 1865.


In dit CONCEPTARTIKEL wordt veelal volstaan met het noemen van het krantenbericht. In Het Laatste Nieuws van 30-8-2004 is een oproep geplaatst wie van de familie bereid is de desbetreffende krantenartikelen in de bibliotheek van Tilburg te gaan kopiëren.
Wij hopen vooral op de medewerking van onze familie die zelfs nu nog in Tilburg woont.
Michel Buyvoets

Als u tijdens het lezen of bestuderen van dit artikel aanvullende gegevens weet of ontdekt over onze familie in Tilburg, zet het op papier en stuur het aan info@bijvoet.org. Wij zorgen dat het op de juiste plaats in dit artikel wordt vermeld.

Genealogische gegevens van de familieleden worden principieel op de eerste plaats opgenomen in de stamboom en niet in dit artikel.

In het fotoalbum op onze website zijn prachtige foto's uit circa 1900 opgenomen over deze Tilburgse familie. Het is de bedoeling deze t.z.t. te integreren in dit artikel.


Bronvermelding

Vanwege het groot aantal berichten in de Tilburgse kranten kan het wel en wee van de familie Bijvoet in Tilburg misschien het beste beschreven worden aan de hand van deze krantenartikelen.
De desbetreffende krantenartikelen bevinden zich op microfiches in de OBT (Bibliotheek voor Midden-Brabant). Het betreft de volgende kranten:

  • de Tilburgsche Courant (1865 - 1931)
  • de Nieuwe Tilburgsche Courant (1879 - 1964) en
  • Het Nieuwsblad van het Zuiden (1917 - 1965).

De gegevens van deze bibliotheek zijn:
- Internetadres: http://www.bibliotheekmiddenbrabant.nl/statisch/P_krantenregister.asp
- E-mail adres: info@bibliotheekmiddenbrabant.nl
- Postadres: Hoofdbibliotheek Koningsplein 10, 5038 WG Tilburg,
- telefoon: 013 - 46 48 500

Vele foto's van en over onze familie in Tilburg zijn te vinden in de archieven van het Regionaal Archief te Tilburg, www.regionaalarchieftilburg.nl. Als daar in het zoekveld 'bijvoet' wordt ingevuld komen vele resultaten tevoorschijn (klik hier).


De familie Bijvoet in Tilburg zijn afstammelingen van Stamvader Buijvoets.

Bij het bestuderen van de krantenberichten ontstaat de indruk dat er geen "stamvader" genoemd kan worden voor de Tilburgse familie Bijvoet. Meerdere familieleden zijn buiten Tilburg geboren en later gaan wonen en werken in Tilburg.

Tilburgsche Courant , Datum 2-2-1876 Artikel

Op 10 februari a.s. viert de Pastoor en Deken op 't Goirke zijn 50 jarig Priesterfeest. De feestcommissie bestaande uit de Heren: Ignace Mutsaers, Arnout Mutsaers, Chr. de Wijs, H. Schreppers, C.F. Swagemakers, P. Bijvoet, A. Franken, Nico Pessers, H. Pessers HZ., J. Eras, heeft een grootse huldiging voorbereid. Het feestgeschenk is een gedreven en gebeeldhouwde Koperen Marmeren Doopvont gemaakt door de heer Bertou van Menten in het atelier van de heer Potevyn te Antwerpen. Beschrijving van dit feest en doopvont in de krant van 13.02.1876.

Het betreft hier..........., gevolgd door voornamen, achternaam en jaren van geboorte en overlijden
De bedoeling is dat de lezer aan de hand van de stamboom uitpuzzelt welke P. of M. of W. Bijvoet bedoeld wordt in het krantenartikel. De oplossing gaarne per e-mail te zenden aan info@bijvoet.org. Wij kunnen dan direct de puntjes invullen in dit artikel, zodat niet iedereen hetzelfde gaat zitten uitzoeken.

Tilburgsche Courant , Datum 19-3-1876 Artikel

Om hulp te bieden aan de slachtoffers van de Watersnoodramp wordt te Tilburg een commissie gevormd bestaande uit: Hr. Jansen burgemeester, J.A.A. Kerstens, J.H.A. Diepen, Arn. A. Mutsaers, wethouders, A.A. Bogaers, J.B. Brouwers, P. Bijvoet, J. Claassen, M.J. Deen, Armand Diepen, Adolphe van Dooren, C.C. van Dooren, H. Eras, A. Franken, C. Houben, Dr. Hulsmann, Alphons Janssens, H. Janssen, L.P. Ledeboer, F. Mathijssen, Ign. Mutsaers, W.P.A. Mutsaers, J.C. Pessers, Nic. Pessers, A.H. van Roessel, H.M.Rozendaal, Gerard Smulders, Andr{acute}e van Spaendonck, Alfred Str{uml}ater, C. Swagemakers Caesar, Hub. Swagemakers, Chr. de Wijs, leden.

Uit dit artikel kan geconcludeerd worden dat P. Bijvoet gemeenteraadslid was van Tilburg.
Lezers van dit artikel worden verzocht uit te zoeken welk familielid het hier betreft.

Tilburgsche Courant , Datum 16-12-1880 Artikel

Ook in de St. Joseph Parochie heeft zich een afdeling van de H. Vincentius a Paulo gevestigd. Het bestuur bestaat uit de heren Alph. Janssens president, F. van Spaendonck vice pres., G. Mombers Thesaurier, P. Bijvoet, secretaris, en P.F. Bergmans magazijnmeester.

Tilburgsche Courant , Datum 6-3-1887 Artikel

De volgende 36 firma's te Tilburg hebben hun schafttijd gesteld van twaalf uur tot half twee s'middags. G.C. van Spaendonck & zonen, C. de Wijs & zn., J. Meulesteen, Wed. Boxs & Zn., Swagemakers Ceasar, Mutsaers van Kakerken, Janssens van Buren, M. Aelen, J. Brouwers, Van Dooren & Dams, Gebr. Kieckens, J.L. Donders & Zn., L.V. Ledeboer & zonen, B.T. Str{uml}ater, F.A. Swagemakers & zn., Van den Bergh Krabbendam, Bijvoet-Mutsaers & co., L.E. van den Bergh, A.Goijarts & zn., E. Lombarts & zonen, Mathijsen-van Gils, Tepe & Achterbergh, J.A. Blomjous, G. Bogaers & zn., Gebr. Sala, Andr{acute}e Lombarts, van Gorp de Wijs, Wed. J.B. de Beer & zonen, Janssens de Horion, A & N. Mutsaerts, W. Brands & zonen, Swagemakers- Bogaerts, J.A.A. Kerstens, De Kanter-van den Heuvel, F. de Wijs & de Rooy, H. Mommers & zonen.


 

 St. Josephstraat 107, woonhuis van de familie Bijvoet, later Mutsaerts-de Rooy.
Kort van de oorlog is het huis ingrijpend verbouwd.


De Heuvelstraat richting Zomerstraat ter hoogte van de Oude Markt.

Rechts het in 1665 voor drossaard Arnoldus Cloostermans gebouwde huis. In de 17e eeuw bekend als herberg 't Swart Peert'. Bij de afbraak in 1910 bestond het pand uit twee woningen, links woonde Woestenbergh en rechts Van den Meijdenberg.

In het pand rechts van dit huis was vanaf 1837 de drukkerij en boekhandel van A.J. van der Voort & Zonen gehuisvest. In 1882 is dit bedrijf overgenomen door Antonie Arts. In 1898 werd er drukkerij Bergmans gehuisvest en in 1903 drukkerij Bijvoet Mutsaers. Deze panden zijn in 1910 afgebroken ten behoeve van nieuwbouw van boekhandel Bergmans en de firma P. de Gruyter.

Klik op de afbeelding voor een vergroting =>

 

 

Tilburgsche Courant , Datum 19-2-1888 Artikel

Onder de hoogstaangeslagenen in de Provincie N.B. bevinden zich 27 Tilburgse ingezetenen. F.A.L. van den Bergh, V.A.A. Bogaers, J.B. Brouwers, M.C. Brouwers, P.S.A. Bijvoet, J.A. Daamen, J.H.G. Diepen, A.L.A. Diepen, A.A.J. van Dooren, Jac. Eras, C. Houben, L.J. Janssens, E.F.A. Janssens, J.A.A. Kerstens, A.M. Goijarts, J.F.J. van de Mortel, Bern.A.F. Pollet, Guill.J.D. Pollet, Arn.A.H. Pollet, L. de Rooy, V.J.A. van Spaendonck , A.J. van Spaendonck, B.T.E. Str{uml}ater, H.B. Swagemakers, L.J.D. Swagemakers, C.T. Swagemakers, J. Vrancken.

Het betreft in dit artikel Petrus Simon Adrianus Bijvoet (1850-1909), geboren in Berghem. Zijn vader Simon Petrus Bijvoet was burgermeester van Berghem, een klein dorp nabij Oss. Zijn moeder kwam uit Tilburg en hij trouwde in 1873 met Maria Johanna Anna Mutsaers, eveneens uit Tilburg. Het ligt dus voor de hand waarom Petrus direct na zijn huwelijk is gaan wonen en werken in deze plaats.
We zouden Petrus de "stamvader" van de familie in Tilburg kunnen noemen, ware het niet dat ook andere familieleden geboren buiten Tilburg naar deze stad verhuisd zijn.

Bovenstaand is door de redacteur van dit artikel uitgezocht om als voorbeeld te dienen van wat we graag van de lezers willen ontvangen om dit artikel te completeren.


Noud Bijvoet leverde voor dit artikel de volgende prachtige groepsfoto met P.S.A. Bijvoet, zijn echtgenote en de nodige nakomelingen.

stamfamilie tilburgers

Van het gezin Bijvoet-Mutsaers werden medio 2011 door Noud Bijvoet de familieleden op de foto benoemd:

Bovenrij vlnr:

- Carolina Bernardina Maria Bijvoet
- Tante Joh Mastboom-Bijvoet (Elisabeth Johanna Wilhelmina Maria)
- Petrus Simon Adrianus Bijvoet
- Tante Miet Bijvoet, Zuster Bernadetta (Maria Josepha Arnolda)
- Tante Cis Bijvoet (Francisca Josepha Maria)
- Oom Willem Bijvoet (Wilhelmus Simon Petrus Maria)
- Maria Johanna Anna Bijvoet-Mutsaers
- Hein Bijvoet (Henricus Petrus Anna Maria)
- Heeroom Bernard Bijvoet (Bernardus Godefridus Maria)

Zittend op de grond:

Tante Toos Bijvoet (Catharina Henrica Augusta Maria)
Noud Bijvoet (Arnoldus Henricus Maria)

Pater Bernardus BIJVOET S.J., geboren te Tilburg op 13 oktober 1875, ingetreden in de Societeit van Jezus op 26 september 1895, priester gewijd op 28 augustus 1910, overleden te Mariendaal op 7 maart 1944.

Was werkzaam op een van de Colleges der Jezuiten, later in het retraitewerk en op het laatst van zijn leven in de parochie. De Canisiuskerk in Nijmegen, waaraan hij verbonden was, werd in 1944 gebombardeerd.


 

Carolina Bernarda Maria BIJVOET, geboren te Tilburg op 12 juli 1874, aldaar overleden op 17 april 1903.

Dochter van Petrus Simon Adrianus Bijvoet (1850-1909) en Maria Johanna Anna Mutsaers (geb.1846). Thesaurierster van het Genootschap der Heilige Kindschheid, ijveraarster der Vereeniging van het Allerheiligst Sacrament en van het Apostolaat des Gebeds.


 

Tilburgsche Courant , Datum 6-5-1888 Artikel

Bij het Tilburgs Algemeen Verzekeringsfonds zijn in de maand april 580 aanvragen binnengekomen, waarvan 1 is afgewezen. Van de volgende firma's is het gehele of gedeeltelijke fabriekspersoneel bij het fonds verzekerd: Wed. J.B. de Beer, W. Brands, J. Brouwers, H. Bruyelle, Bijvoet-Mutsaerts, Gebr. Diepen, Pieter van Dooren, H. Eras, van Gorp de Wijs, Theodore Janssen, L.V. Ledeboer, Mathijssen van Gils, Moonen & van Eijl, N. Pessers, Pollet, H.M. Rozendaal, B.T. Str{uml}ater, D{acute}enis Swagemakers.

Nieuwe Tilburgsche Courant , Datum 1-1-1894 Artikel

Gisteren avond rond 7 uur is de fabriek van de firma Bijvoet Mutsaers & Co. totaal afgebrand.

Tilburgsche Courant , Datum 6-1-1894 Artikel

Donderdagavond brandde de spinnerij van de firma Bijvoet- Mutsaers & co. aan de Jan Aartestraat, tot de grond toe af. De oorzaak was het breken van een petroleumlamp. In de Hasselt brandden dezelfde avond drie woningen af.

Tilburgsche Courant , Datum 18-7-1895 Artikel

Ondertrouwd Frederik Mutsaerts te Tilburg met Richarda Bijvoet te Berchem. 17 Juli 1895.

Nieuwe Tilburgsche Courant , Datum 21-7-1895 Artikel

Ondertrouwd Frederik Mutsaerts te Tilburg met Richarda Bijvoet te Berchem. 17 Juli 1895

Tilburgsche Courant , Datum 1-1-1897 Artikel

In de parochie van St. Jozef is door de pastoor D. Smits een St. Elisabeth Vereniging opgericht, waarvan het bestuur is samengesteld: Mevr. J. Kerstens van Leeuwen pres., Mevr. A. van Spaendonck vice pres., Mevr. P. Bijvoet-Mutsaers schatbewaarder, Mevr. N. Brands-Janssen magazijnb., Mevr. L. Swagemakers de Horion secr.

Tilburgsche Courant , Datum 13-1-1901 Artikel

De apotheek van wijlen de heer Eug. Martens wordt reeds met ingang van Dinsdag 15 januari voortgezet en overgenomen door de apotheker M. Bijvoet.

Nevenstaand opschrift is gevonden op een apothekersfles
die momenteel (2006) opgesteld staat in de
apothekerskast in het pand Oude Markt nr.8

klik op de afbeelding voort een vergroting

Apothekersopschrift

 Medardus Johannes Maria Bijvoet (1872-1950) vestigde zich als apotheker in de apotheek van Eug. A.G.F. Martens aan de markt in Tilburg.

In de correspondentie van de drie neven (zie het desbetreffende artikel) is een brief opgenomen van Medardus waarin hij de drie neven op de hoogte stelt van enkele genealogische gegevens over onze familie.

Een pracht van een (ingekleurde?) ansichtkaart.

De Markt met links de winkel van Johanna Maria van Roessel. Rechts v.r.n.l. de panden Markt 26 t/m 30a, vanaf augustus 1936 28 t/m33.
Op nummer 26 woonde banket- en broodbakker Van Lieshout, die in 1916 naar Utrecht verhuisde. Enkele jaren later, begin 1918, kwam 'door tijd en distributie' de N.V. Tilburgsche Broodfabriek onder de hamer. De zaak werd 'in kleine omvang' voortgezet in het pand Markt nr. 26.
Daarnaast het pand nr. 27/28 een bovenwoning en de zaak in 'gebreide goederen en witte manufacturen' van de weduwe Castelijns-van Nuenen. Vanaf 1911 woont op nummer 28 Henricus G. Sleddens, koopman in manufacturen.
Huis, nr. 29, was tot 1901 de apotheek van E. Martens, daarna van Medardus J.M. Bijvoet.
Tenslotte de nrs. 30 en 30a winkel en bovenwoning. In de winkel zat rond 1900 een drankslijterij van de firma J.A. Verbunt.

 

 In het midden van de foto (begane grond middendeur met twee zijramen)
de Apotheek Bijvoet, gevestigd op nummer 8 van de Oude Markt.

 

 Oude Markt, voorheen de Markt.
In de panden rechts, woonden v.l.n.r. op de nummers M41 t/m M46: L.C. Jansen, die een drankslijterij dreef van de firma J.A. Verbunt, apotheker Bijvoet met zijn bedienden Th. v. Ierland en P.A. Jonkers, J. Casteleijns 'in linnen en pellen', A.M.G.D. Koppelaar, brood- en banketbakker W. van Lieshout en de weduwe F. Hermus, herbergierster. Bij haar herberg een telefoonpaal. In het grote witte pand op de achtergrond, toen Markt M1211/1212, later Heuvelstraat, woonden A.C. van Baars en zuivelhandelaar A.J. Jurgens. In de 19e eeuw zat hier drukkerij Van der Voort. Links ervan het pand Markt M1213, later ook de Heuvelstraat, woonhuis van de tabakskervers A.H. en W.A. Woestenbergh. Links het pand Markt M430, de winkel in koloniale waren van Johanna Maria van Roessel. Voor haar huis enkele groenteverkoopsters.

Tilburgsche Courant , Datum 23-7-1904 Artikel

Ondertrouwd Willem S.P.M. Bijvoet te Tilburg met Wilhelmina M.F.J. van Haaren te Beek bij Nijmegen. Huwelijksvoltrekking 15 Juli 1904 te Nijmegen.

Tilburgsche Courant , Datum 18-3-1905 Artikel

Alhier is opgericht de Tilburgse Cynologen-Vereniging. Het bestuur bestaat uit de heren Jules Huer, Const. van Roessel, A. Ledel, M. Bijvoet en Bern. van Spaendonck.

Tilburgsche Courant , Datum 23-3-1905 Artikel

Alhier is opgericht de Tilburgse Cynologen-vereniging. Het bestuur wordt gevormd door de heren: Jules Huer, C. van Roessel, A. Ledel, M. Bijvoet en B. van Spaendonck.

Nieuwe Tilburgsche Courant , Datum 10-5-1909

Artikel Ondertrouwd Arnoud Bijvoet te Tilburg met Juliette Gustin te Séroule-Verviers. 9 Mei 1909.


Bijschrift foto Tilburgbosscheweg.jpg Bosscheweg, nu Tivolistraat, in noord-oostelijke richting.

Rechts de panden Bosscheweg (v.l.n.r.) 164 t/m 184. Vanaf 1932 Bosscheweg 448 t/m 468 en nu Tivolistraat 16 t/m 36.

Geheel rechts de ingang van de toenmalige Lancierstraat, nu Dunantstraat. Sommige panden zijn in hun oude staat bewaard gebleven bijvoorbeeld het pand Tivolistraat 24 (het eerste huis vanaf links met een balkon waar van 1907 tot 1915 burgemeester Raupp woonde) en de aangrenzende panden Tivolistraat 26 en 28.

Daarna het volgende huis met balkon, bekend als Bosscheweg 178, vanaf 1932 nr. 464 en nu Tivolistraat 30. De eerste bewoner van dit pand was sigarenfabrikant Louis Andregg geboren te Rosmalen op 10 januari 1869. De volgende bewoner (1922-1925) was Carl P.A. Schwerzel, geboren te Rotterdam op 13 november 1877 en in Tilburg directeur van de 'Geldersche Crediet Vereeniging'. Na hem volgde de Tilburgse industrieel Josephus A.C.M. Wouters. Dit pand is later gesloopt om plaats te maken voor 'de Tilburgsche Spaarbank'.

Rechts van dit pand de woning van boekdrukker Arnoldus H.M. Bijvoet, geboren te Tilburg op 2 november 1881. Hij verhuisde in 1913 naar Oisterwijk. De volgende bewoner was Alexander Mathias Gimbrere en zijn vrouw Adriana Elisabeth Govers. Zij verhuisden in 1931 naar het St. Jozefgesticht aan de Lange Nieuwstraat. Het pand aan de Bosscheweg was daarna in gebruik als kantoor en vanaf de jaren veertig van de 20e eeuw als apotheek van E.C.J.M. Bakx. Ook dit pand is later geheel verbouwd. Rond 1980 zat er apotheek Boerhaave.

De twee arbeiderswoningen die dan volgen, rond 1900 de huisnummers O 397 en O 398 kregen in 1910 de nummers Bosscheweg 182 en 184. Rond 1900 woonden hier metaaldraaier Adrianus Johannes van Gool en smid Petrus Wilhelmus Metz. Beiden waren werkzaam bij de Staats Spoorwegen. Op straat een huifkar.


Tilburgsche Courant , Datum 8-1-1916 Artikel

De Tilburgse apothekers: M. Bijvoet, Th.N. Cloosterhuis, Fr. Kerssemakers en I.J. Keijzer voeren een roulatie systeem in, waardoor op zondag en erkende feestdagen slechts 1 apotheek open is.

Nieuwe Tilburgsche Courant , Datum 8-1-1919 Artikel

Te Tilburg is een bioscoop-commissie ingesteld, gevormd uit leden van de Vereniging 'Voor Eer en Deugd' en 'Derde Orde van St. Franciscus'. De filmkeuring heeft plaats elke Vrijdagmiddag. De leden zijn: Mevr. de Beer-Smulders, A. Bergmans-Neesen, Bijvoet van Haaren, Donders van Eijck, Kieckens, RudingSiecamp, Verhoeven-Eijgenraam, Van Spaendonck- Verbunt, en de heren Th. Schots, H. Bergmans, H. Boelaars, J. Kerstens, J. Keijzer, Ch. Kieckens, Alph. van Loon en Alb. Verschuuren.

Nieuwe Tilburgsche Courant , Datum 10-11-1919 Artikel

Te Tilburg is een commissie ingesteld een huisvestings committee voor Weense kinderen. In dit bestuur hebben zitting genomen: Mgr. J.P. van den Heuvel; Mr. F. Vonk de Both; Dr. G.M. Kusters; W. Bijvoet-van Haaren; H. Eras-Janssens; J. van Rijzewijk; A.J. Prins; A.P.C. Roothaert; A. van Rijen; L. Swagemakers; L.G. de Brouwer; J.F. Horvers; H.K. Arts; W. Oltheten; H. van Beurden; J. van Eijndhoven; H. Mannaerts; H. Weijers.

Nieuwe Tilburgsche Courant , Datum 26-5-1920 Artikel

Mevrouw Bijvoet van Haaren is begiftigd met het Gouden kruis Pro Eclesiae et Pontifice.

Nieuwe Tilburgsche Courant Datum 16-9-1921 Artikel

In de commissie tot voorbereiding van de onthulling en intronisatie van het H. Hartbeeld zijn uit een groot aantal met name genoemde personen na stemming gekozen, Mevr. Bijvoet, Lambert de Beer, Frans Verbunt, Emile van Dooren.

Nieuwe Tilburgsche Courant, Datum 26-2-1923 Artikel

Mevr. Mutsaerts-Bijvoet, van Dooren-Swagemakers, Brouwers van Waesberghe, Louise Mutsaerts en de heren Francois van Dooren, Dr. Deelen, Henri Blomjous en Ed van Puijenbroek hebben een hoge Belgische onderscheiding ontvangen.

Nieuwe Tilburgsche Courant , Datum 14-1-1926 Artikel Foto:

Het Koninklijk bezoek aan de slachtoffers van de watersnood, die in de kazerne te Tilburg zijn ondergebracht. Links: H.M. bezoekt de zieken. Rechts: de Koningin neemt afscheid van Mevr. Bijvoet-Verhaaren, voorzitster van het R.K. Huisvestings-comite afd. Tilburg. (foto van Beurden)

Nieuwe Tilburgsche Courant , Datum 12-10-1934 Artikel

De heer Willem Bijvoet herdenkt zijn 25-jarig jubileum bij de firma J.A. Verbunt en tevens als bestuurslid van de Kon. Liedertafel Souvenir des Montagnards.

Willem was de neef van Medard...........? In 1893 specialiseerde J.A. Verbunt zich in wijn en Frans Verbunt & Co. legde zich toe op het assortiment binnen- en buitenlands gedistilleerd en aperitieven. In 1909 kwam Bernard Verbunt aan het hoofd te staan, geassisteerd door Willem Bijvoet. De heer Verbunt was een vooruitstrevende persoonlijkheid die het bedrijf met veel inzicht moderniseerde. De overgang van een ouderwetse zaak tot modern bedrijf kon zich onder zijn leiding rustig voltrekken.
Tekst is ontleend aan de website van de firma Verbunt: www.verbunt.nl

Op deze ansichtkaart de Willem II straat richting Spoorlaan. Links de tuin en sociëteit van Liedertafel Souvernir de Montagnards. Geheel links een detail van pand M1432, vanaf 1910 Willem II straat 31. Rond 1900 woonde hier J.J. Hartogensis, collecteur van de staatsloterij. Rechts met bolhoed Willem Bijvoet, wijnkoper bij de firma G.A. Verbunt.


Nieuwe Tilburgsche Courant , Datum 24-11-1939 Artikel

Het Algemeen Ziekenfonds te Tilburg herdenkt het 25-jarig bestaan. Oprichters: Dr. Ph. Taminiau, J.I. Keyzer en A.J.M. Bijvoet.

Nieuwe Tilburgsche Courant , Datum 31-1-1942 Artikel

De heren W. Bijvoet en Jos. Brands herdenken hun 25-jarig jubileum bij de St. Vincentiusvereniging Parochie Heuvel.

Nieuwe Tilburgsche Courant , Datum 6-1-1947 Artikel

In Memoriam. Willem Bijvoet.

Nieuwe Tilburgsche Courant , Datum 8-10-1948 Artikel

Zuster Bernadette (mej. Maria Bijvoet uit Tilburg) viert haar Gouden professiefeest.

Tilburgsche Courant , Datum 1-9-1955 Artikel

De heer Frans Hendriks herdenkt zijn 25-jarig jubileum bij Apotheek Bijvoet.

Nieuws van het Zuiden , Datum 22-10-1966 Artikel

De heer F. Bijvoet nam afscheid als hoofd B.B. afd. Goirle. Zijn opvolger is de heer J. Mijnsbergen.


1982 - Oprichting restaurant De Sinjoor in de voormalige apotheek Bijvoet

gevelDeSinjoor2006Alhoewel het pand geheel verbouwd is om dit geschikt te maken als restaurant is de voorgevel beschermd stadsgezicht en ziet er heden (2006) nog precies zo uit als in de tijd van de apotheek.
De gevelopbouw is geheel van hout, inclusief de vier kolommen. 

Brasserie en Grillrestaurant De Sinjoor Het oudste pleintje van Tilburg, de Oude Markt, anno 1575, is zoetjes aan uitgegroeid tot een stukske Antwerpen. De Sinjoor begon er in 1982, een gezellige klassieke eetgelegenheid voor lunch en diner, eenzame en eerbare genieters, voor stelletjes en paren maar ook voor gezelschappen.

<= klik op de afbeelding voor een vergroting

 De brochure van het restaurant vermedt:

De aparte eetzaal "In den Ouden Apotheek" heeft als blikvanger het honderd jaar oude interieur van Apotheker "Bijvoet", die anderhalve eeuw in dit pand gevestigd was.

Deze ruimte is uitermate geschikt voor lunches en diners tot 40 personen en is een verlengstuk van De Sinjoor. Maar het ruikt er nu veel lekkerder, vooral dankzij de atmosfeer die de bepaald niet klein uitgevallen "Grill" midden in de zaak teweegbrengt.

Voor gezelschappen hebben wij een aantal menusuggesties gemaakt. U kunt ze aanvragen door ons een e-mailtje te sturen.

Tot ziens in De Sinjoor.
info@oudemarkt.nl
Reserveren is zeker in het weekend noodzakelijk! (013-5833530)

 Anderhalve eeuw lang was in het pand een apotheek gevestigd. Toen dat tijdperk was afgelopen en het pand was uitgeruimd zijn er vrele fotoś van het oude pand gemaakt en vastgelegd in een fotocollage. KLIK HIER.

Via de website van het Regionaal Archief Tilburg kan eveneens een virtuele rondleiding door het pand worden gemaakt via eerdergenoemde webbladzijde. KLIK HIER

ApothekerskastMetBijvoetOpschriftLedenvergadering Bijvoet & Byvoet Stichting 2006 gehouden in De apotheek.

 

Zondag 24 september 2006 werd de ledenvergadering van de Bijvoet & Byvoet Stichting gehouden in Restaurant De Sinjoor. De heer Ahmed van restaurant De Sinjoor vond het idee zo aardig, dat hij de zaal waar de apothekerskast staat opgesteld geheel gratis ter beschikking stelde.

 

Ondertussen was de apothekerskast weer opgeknapt en volgens kenners onder de deelnemers aan de vergadering was de kast nu geloogd. De kast is voorzien van de apothekersattributen, waaronder nog een paar originele flessen uit de oude apotheek. Sommige flessen bevatten nog het originele etiket met de naam van de apotheker M.J.M. Bijvoet.

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting =>

"
"


» Allemaal zien         » Dia voorstelling