Bijvoet & Byvoet Familie vzw (B&B Foundation)

Onze familie geschiedenis over de eeuwen heen

Artikelen over de familie

Mandenmakers Bijvoet in Noord-Holland


Het beroep van mandenmaker was kenmerkend in de familietak van Arien Bijvoet. Het beroep ging over van vader op zoon en de eerste mandenmaker die we in de familie tegenkomen is Cornelis Bijvoet geboren 1790.


Aris Bijvoet uit Purmerend is lid van onze vereniging sinds 2003. In die tijd wisten we nog heel weinig van deze familietak en Aris heeft met zijn verhaal meegeholpen om de genealogie en familiehistorie van de stamboom met Arien Bijvoet als stamvader verder uit te bouwen. Het gevolg is dat de stamboom van Arien Bijvoet er thans (2015) heel anders uitziet dan 10 jaar geleden.

Genereren we uit de database de voorvaderen (6 generaties terug) van Aris uit Purmerend, dan zien we het volgende schema.

(klik op de afbeelding om te vergroten)

voorouders aris 1929

Het verhaal van Aris uit Purmerend

Volgens de overlevering is mijn voorvader Aris Bijvoet (1729-1803) de eerste die mandenmaker is geworden nadat zijn onverzekerde boerderij was afgebrand.
Vervolgens werd het beroep van mandenmaker van vader op zoon doorgegeven. De zoon van Aris, Cornelis Bijvoet (1790-1838) werd mandenmaker en van Cornelis werden zelfs twee zonen mandenmaker, Aris Bijvoet (1863-1935) en Cornelis Bijvoet (1858-1938).

Mijn grootvader Aris Bijvoet (1863-1935) is in De Rijp geboren en verhuisde later naar Enkhuizen. Daar heeft hij tot zijn dood gewoond en heeft aldaar een mandenmakerij geëxploiteerd. Hij had ooit een tiental mandenmakers in dienst. Zij maakten veel koolmanden voor bedrijven in de kop van Noord-Holland. 
Mijn grootvader Aris Bijvoet was ook nog agent voor een verzekeringsmaatschappij (begrafenispolissen) en hield verder een paar honderd kippen voor de eierenverkoop. De zaak is later door een zoon van mijn grootvader (mijn oom) Hillebrand Bijvoet (1908-1983) voortgezet.

De broer van mijn grootvader Cornelis Bijvoet (1858-1938) vestigde zich in Alkmaar en had daar met zijn zoon Herman Bijvoet (1892-?) ook een mandenmakerij en winkel in manden en hengelsportartikelen. Kees Bijvoet (1934-?) heeft als zoon van Herman Bijvoet de zaak later als winkelier voortgezet.
N.B.: zie desbetreffende paragraaf in het artikel: Alkmaarse families in de 17e eeuw.

Mijn vader Klaas Bijvoet (1893-1970) ging reeds als jongen van 12 jaar met zijn vader Aris Bijvoet naar de markt in Purmerend. De manden werden per trein van Enkhuizen naar Purmerend gebracht. Toen het treinverkeer in de oorlog van 1914-1918 gedurende enige tijd was uitgevallen ging hij van maandag op dinsdag in de nacht per hondenkar naar Purmerend! De markt in Purmerend was nu eenmaal erg belangrijk voor hem.

Later richtte mijn vader zijn eigen bedrijf op in Purmerend. Van Nora (Alida) Bijvoet ontvingen wij onderstaande foto van de winkel van mijn vader. Het is ook mijn geboortehuis (Kerkstraat 37 te Purmerend). De foto is gemaakt in 1928 ter gelegenheid van een z.g "winkelweek" met etalagewedstrijd. Blijkens een nog in mijn bezit zijnde medaille was mijn vader één van de prijswinnaars! Op het raam staat de tekst: K.Bijvoet in Grof- en Fijn mandenwerk, Voorheen K.Loef.

kerkstraat37Het pand werd door mijn vader in 1922 gekocht en in 1964 verkocht toen hij stopte met zijn bedrijf, waarna het een andere bestemming heeft gekregen. Naast "Grof- en Fijn mandenwerk" verkocht mijn vader vanuit dit pand ook rotan meubelen en (sinds enkele jaren voor de oorlog) tevens hengelsportartikelen. Het pand staat er nog steeds en er is momenteel sinds een aantal jaren een restaurant in gevestigd. Schuin aan de overkant op het adres Kerkstraat 18 had mijn vader zijn werkplaats. Dit pand werd na 1964 gesloopt en vervangen door nieuwbouw.

Mijn vader Klaas Bijvoet, die in 1893 in Zaandam werd geboren, woonde sinds 1894 tot zijn trouwdatum (27-4-1922) in Enkhuizen, waarna hij zich vestigde als mandenmaker en winkelier in Purmerend. Elke dinsdagochtend stond hij met een mandenuitstalling op de markt in Purmerend, waar veel boeren en tuinders uit de omringende polders (Beemster, Wormer, Schermer, Purmer etc.) naar toe gingen voor hun handel en bij mijn vader manden kochten.

1927 1928 1940
waterlandsarchief13-12-1927 waterlandsarchief4-12-1928 waterlandsarchief 30-11-1940


Hieronder een fotoreportage van mijn vader in zijn werkplaats, welke werd gemaakt door de bekende fotografe Emmy Andriesse en werd gepubliceerd in het Algemeen Handelsblad van 19 november 1940. Onlangs werd nog een uitgebreide expositie van haar werk gehouden.

algemeenhandelsblad4 

algemeenhandelsblad3

En tenslotte een krantenartikel dat werd gemaakt ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van mijn vader Klaas Bijvoet als "marktkoopman" op 8 juli 1955.

 

"
"


» Allemaal zien         » Dia voorstelling