Bijvoet & Byvoet Familie vzw (B&B Foundation)

Onze familie geschiedenis over de eeuwen heen

Artikelen over de familie

Notariële aktes van de blekersfamilie


Het zakelijke wel en wee van onze familie als blekers in Overveen en Bloemendaal is goed te volgen aan de hand van diverse notariële aktes. Aan de wieg van de stroom aktes staat Jan van Dieren (1743-1808) die vier keer trouwde.


Een dochter uit zijn tweede huwelijk is Agatha van Dieren die trouwde met haar neef Nicolaas Anthony Bijvoet. De derde echtgenote van Jan van Dieren is namelijk Margaretha Bijvoet. De notariele akten betreffende de zakelijke beslommeringen van onze familie bevinden zich voornamelijk in het Rijksarchief Noord-Holland (R.A.N.H.) in Haarlem. Jan Eldering uit Schoorl heeft in november 2004 uit deze archieven de volgende bloemlezing samengesteld.

Het verhaal gaat dat Jan van Dieren aan Nicolaas Anthony Bijvoet alleen toestemming wilde geven voor een huwelijk met zijn dochter Agatha van Dieren als hun nakomelingen Van Dieren Bijvoet genoemd zouden worden. Hieruit is de zijtak Van Dieren Bijvoet ontstaan.

In archiefstukken is te lezen dat Agatha met haar neef trouwde. Agatha is namelijk een dochter uit het tweede huwelijk van haar vader Jan van Dieren. De derde echtgenote van Jan van Dieren is Margaretha Bijvoet. Vierde echtgenote van Jan van Dieren is Alida Richt.

Bovenstaande foto van Agatha van Dieren is in hoge resolutie gearchiveerd op onze website. Door er op te klikken kan de foto in detail bekeken worden of gedownload worden om er een goede afdruk van te maken.

De foto is in het bezit van J.A.M. (Jan) Bijvoet uit Overveen. Op de achterkant heeft hij aantekeningen gemaakt over dit portret welke hiernaast staan weergegeven.

Om de aantekeningen te kunnen lezen, kan ook op deze aantekeningen geklikt worden om ze goed leesbaar weer te geven.

April 2007 vertelde Jan dat het originele portret in bezit is geraakt van aangetrouwde familie. Hij heeft geprobeerd het portret voor de "eigen" familie te behouden, maar dat is niet gelukt. Wel mocht er bovenstaande foto van gemaakt worden.


 

Agatha van DIEREN neemt op 13 maart 1812 hypotheek op van haar stiefmoeder Alida RICHT, toentertijd de weduwe van Jan van DIEREN. Wat precies de reden is dat zij hypotheek nam (dus geld leende) is niet duidelijk.

Hieronder de tekst, overgenomen uit de hypotheekakte Nummer 144. Het origineel is te vinden in het G.A.H. 1629/30 no. 144, en dat zal nu wel het Archief Voor Kennemerland zijn in de Jansstraat te Haarlem.

No. 144 Hypotheque

Voor Jacob Scholting Notaris in de residentie der Stad Haarlem

arrondissement van dezelven naam Departement van de Zuiderzee en in tegenwoordigheid der nagenoemde en mede ondergetekende Getuigen is gecompareerd.

Mejuffrouw Agatha van Dieren weduwe van en in gemeenschap van goederen getrouwd geweest met de heer Nicolaas Bijvoet Az. (*1) die op den eersten Mey agttien honderdzes binnen Haarlem overleden is, en bij Testament den tweede July Zeventien Honderd AgtenNegentig voor den Notaris Jan Schouten en Getuigen binnen deze Stad gepasseerd, behoudens de uitkering de Legitieme portie aan zijne Drie nagelatene Kinderen zijn enige Erfgenaame gebleven is, wonende te Bloemendaal.

Dewelke bij deze tegenwoordige acte heeft erkend wel en deugdelijk Schuldig te zijn aan en ten behoeve van haare (*2) Moeder Mejuffrouw Alida Richt weduwe den heer Jan van Dieren wonende te Bloemendaal, den? deeze Compasseerende en de voorschreeve erkentenis accepteerende eene Somma van Tien Duizend Vijf Honderd Franken of Vijf Duizend Guldens (*3) , spruitende uit eene onderhandsche Obligatie op den eersten October des Jaare Agttien honder Agt ten haaren behoeve getekend, welke hier bij word vernietigd, afstaande de Comparante van de exceptie van onaangetelde gelden, en van alle andere uitvlugten en rechten en practijck bekend en die de Comparante hier tegens enigsints te stade zoude kunnen komen, beloovende zich daar mede nimmer te zullen noch te willen behelpen, welke Somme de Comparante aanneemd en beloofd, aan voornoemde Alida Richt weduwe van den Heer Jan van Dieren, of aan anderen ten dezer recht verkrijgende, te zullen restitueren en aflossen heden over een Jaar, en is Cas van prolongatie wederzijds ten allen tijde losbaar, mits daar van drie maande tevoren behoorlijke advertentie te doende, in goede geldspecie na den Couns van desen Dag, en op geene andere wijze met uitdrukkelijk beding, van die betaling niet te mogen doen en enige Billetten, Papieren Geld, of andere Publieke Effecten die in omloop gebracht zoude mogen worden, uit kragte van Wetten en acten van openbaar gezag, van welker voorrecht de Comparante uitdrukkelijk afstand doet bij dezen.

Verbindende zich aan de Comparante alwijders om aan de houder dezes Intressen te zullen betalen eerst van de geheele en encas van prolongatie en aflossing bij gedeeltelijke sommen van het resteerende Capitaal tegen Vier ten Honderd in het Jaar, ende zulks Jaarlijks te rekenen vanaf heden, zonder enige Korting van reeds bestaande of toekomstige belastingen, terwijl bij ontbreken van betaling ’t zij van de Hoofdsom, ’t zij van de Intressen op de wijze hier boven bedongen, de voorschreeve geheele hoofdsomme, of al hetgeene daar op nog per zeszo (???) verschuldigd zijn zal, benevens de Intressen als dan Vervallen zijnde van de Comparante door de Creditrice zal mogen worden opgeëischt alleenlijk uit hoofde van de vertraagde betaling, en zulks zonder dat enig regtsgeding buiten een eenvoudig bevelschrift tot betaling om van de gemelde vertraging te doen blijken nodig zijn zal.

Tot zekerheid en tot een Waarborg voor de betaling van de voorschreeve Somma met de renten van dien, zodanig als hier boven is overeengekomen, heeft de Comparante bij deze verbonden en in het bijzonder gehypothequeerd.

Vijf zesde Parten en een Gaarenbleekerij, met de opstal van de Huizinge, bestaande in een woon, loog, wasch en Melkhuis, Stallingen, Schuuren en Wagenhuis (zijnde de Huizinge cum annexis, thans gemerkt met Littera C. No. 5) staande en gelegen ten einde de Cleeverlaan in de banne van Aalbertsberg groot volgens meting Twee Hectares en ruim zes Decares of drie morgen Vier Honderd Agttien Roeden Agt en Vijftig Voeten belend ten Zuiden Hendrik Lis en ten Noorden oosten en Westen de gemeene Rij en Wandelwegen, van welks blekerij het overige Zesde Part toebehoord aan der Comparantes minderjarige kinderen als pro Legitieme mede geinstitueerde Erfgenaamen van voorn – der afgestorvene Vader.

Item een Stuk Wey oft Hooyland gelegen in den inlaag onder de Banne van Spaarnwoude groot Een Hectares Zes Decares en Twee ares of Twee Morgen, genaamd Baekhuyzers Drie Made, belend ten oosten Andries Droog, ten Zuiden en Westen de Heer Christiaan Brunings en ten Noorden de Heer Cornelis de Jongh; zijnde het eerstgenoemde perceel aan de comparantes overledene Echtgenoot getransporteerd bij acte op zesde???? December des Jaars Zeventien Honderd Agt en Negentig voor en ten overstaan van de Gerechte van Tetterode Aalbertsberg en de Vogelzang gepasseerd, terwijl het laatstgemelde perceel aan de Comparante in vollen vrijen eigendom is aanbedeeld bij de acte van Scheiding van haare overledene Vader Jan van Dieren op den Zestiende July des Jaars Agtien honderd Negen voor en ten overstaan van den Notaris Jan Schouten en getuigen binnen deze Stad gepasseerd. Welke Perceelen de Comparante verklaarde te zijn vrij en ontheven van alle Soort van Hypotheek; ’t zij uit kragte van de Wet, ’t zij van overeenkomst, ’t zij gerechtelijk en zulks met onderwerping aan de Straffen op Bedrog gesteld, die haar door mij Notaris zijn ontvouwd en die zij gezegd heeft wel verstaan te hebben.

Zijnde nog eindelijk overeengekomen dat ingevalle van verkoop van de voor beide verbondene Goederen, daar door het geheele Capitaal dadelijk losbaar zijn, zonder enige voorafgaande opzegging, even als of geene bepaling, daar mede Strijdig gemaakt was.

Op deze wijze is alles overeengekomen en bepaald tusschen Partijen, die om deze tegenwoordige ter Executie te leggen, do mialce (???) verkiezen, namelijk de Debitrice in de verbondene Huizinge hier boven gemeld en de Creditrice ten haaren huize in de Zijlstraat alhier Wijk 5 N 73i alwaar partijen toestemmen dat alle gerechtelijke acten en Exploiten aldaar geinsanueerd (???), van waarde zullen zijn.

Tot prestatie en nakoming dezes verklaarde de Comparante te verbinden haar Persoon en goederen als naar Rechten

Consenteerende en overgevende dat van deeze eene Grosse in Executorsen Vorm word uitgeleverd, en bij de Bewaarder der Hypotheeken ook in haare absenti worde geregistreerd.

Gedaan en gepasseerd in Haarlem ten kantore van mij Notaris den Dertiende Maart Agttien Honderd Twaalf in tegenwoordigheid van Hendrik Bakker Apothecar en Pieter van der Waarden Koperslager beide alhier wonende als Getuigen die de minute dezes benevens de Comparante en mij Notaris na voorlezing hebben ondertekend.

Ondertekend door A. van Dieren weduwe N. Bijvoet Nz, Alida Richt weduwe van Dieren, Hendrik Bakker, Pieter van den Waarden, Jacob Scholting Notaris

*1: zijn vader heet Anthony

*2: Jan van Dieren is vier keer getrouwd geweest. Agatha is een kind van de tweede vrouw van Jan van Dieren, Maria van Weeteren. Alida Richt is de vierde vrouw van Jan van Dieren!

*3: Dat zou in het jaar 2000 ongeveer F 40.000 of 18.000 Euro zijn.


 

Het is soms verrassend te beseffen hoe in de tijd dat deze hypotheekakte werd opgesteld (1812) het leven er in Overveen en Bloemendaal uitzag.

G.J. Bos maakte rond 1850 deze litho van de Kleverlaan, gezien vanuit Haarlem richting Bloemendaal. Frappant is, dat momenteel aan de rechterzijde  van de Kleverlaan de bebouwing alleen maar wat uitgebreid is en aan de linkerzijde van de weg nog steeds weilanden zijn. Links op de achtergrond de Bloemenheuvel met het nieuwe, latere gemeentehuis van Bloemendaal in Overveen.

 


 

In de Haarlemse archieven bevinden zich vele aktes waaruit het wel en wee van de blekers en de bloemisten kunnen worden geproefd. Spil in het web is vaak Jan van Dieren. Door vier keer te trouwen is het lastig om te weten wie wie is. Zijn gezin kan daarom genealogisch als volgt omschreven worden.

Jan van DIEREN, geboren op 28 Juni 1743 te Beverwijk, is een bleker van linnen en garen in Bloemendaal op blekerij Garenlust aan de Bloemendaalseweg no. 109 Oostzijde. Hij is lid van het gemeentebestuur va Tetterode. (Schepen) Ook is Jan Rooms Regent van het Armenbestuur van Tetterode en Aeltsbertsberg in 1788 evenals Jan BIJVOET van Zomerzorg die met Maria Soutman gehuwd is (R.A.N.H. O.R. inventarisnummer 1082 blz. 116).

Zijn vader heet Albert Jansz van Dieren, geboren EST ABT 1711 te Bloemendaal. Zijn vader is getrouwd met Antje Cleybroek geboren ABT EST 1717 te Bloemendaal. Jan is vier keer getrouwd. Omdat Jan van Dieren géén stamhouder (zoon) kreeg, is er in genealogisch opzicht niet zo gauw iemand meer die naspeuringen naar zijn voorgeslacht zal doen.

Zijn eerste vrouw is Johanna van Nieuwenhoven.

De gegevens over de familie van Nieuwenhoven (alias Kluiskens) zijn februari 2008 verkregen van Sonja Neyen te Hoofddorp.

Joanna is geboren EST ABT 1742. Het huwelijk is op 22 Februari 1767 te Bloemendaal gesloten. Het is nog niet bekend of er kinderen uit dit huwelijk geboren zijn.

In een akte te Haarlem staat vermeld dat Jansje van der Graaf, weduwe van Pieter van Nieuwenhoven, de blekerij Zomerzorg opkoopt voor haar zoon Simon van Nieuwenhoven die hem bij zijn geboorte recht zijn ontzegd. Zomerzorg ligt naast de Blekerij Garenlust van Bijvoet en was een van de twee blekerijen van Kluiskens die hij in 1927 kocht, Deze Simon huwde 17-05-1789 en getuigen waren Simon Kluiskens Sr. en Alida Kops.

Zijn tweede vrouw is Maria (Marijtje) van WETERS, (of is het WEETERS of WEKERS of van WEETEREN ??) overleden op 20 Oktober 1775 te Overveen. De trouwdatum is nog niet bekend. Uit dit tweede huwelijk:

  1. Anna van DIEREN, gedoopt (RK) op 18 Juni 1771 te Overveen (getuigen: Huibert Pieters Kuiper et Antje van Dieren – mogelijk is dat dus oma Antje van Dieren-Cleybroek).

  2. Johanna (Jansie) van DIEREN, gedoopt (RK) op 13 Juli 1773 te Overveen (getuigen: Huibert Pieters Kuiper en Antje van Dieren - mogelijk is dat dus oma Antje van Dieren-Cleybroek ), overleden op 06 September 1828 te Overveen. Ondertrouwd op 05 Oktober 1804 te Overveen, gehuwd voor de kerk op 04 November 1804 te Overveen (RK St. Bavo) (getuigen: in facie Ecclesiae) met Gerardus (Gerrit) ELDERING, Bloemist, gedoopt (RK) op 17 Juli 1770 te Overveen , overleden op 24 September 1852 te Overveen

  3. Agatha van DIEREN, gedoopt (RK) op 31 Maart 1775 (of 31 Augustus??) te Overveen (getuigen: Pieter Huiberts et Jansje van Eik), overleden 20 April 1857 te Haarlem. Gehuwd voor de kerk 24? Januari 1798 te Overveen (RK St Bavo) (getuigen: in facie ecclesiae) met haar neef Nicolaus BIJVOET, gedoopt 1770, overleden 1806. De familie Bijvoet is verwant aan de familie Eldering doordat deze familie de ouders van Agatha en Jansie, Jan van Dieren met Maria van Weeteren, gemeenschappelijk hebben.

Zijn derde vrouw is Margaretha of Margarita (Grietje of Gritje) Bijvoet, geboren 19 April 1744 te Overveen en overleden op 29 Mei 1792 te Bloemendaal. Zij trouwt met Jan van Dieren op 3 Mei 1778 te Bloemendaal

Uit dit derde huwelijk:

  1. Maria Agatha van DIEREN, geboren op 11 Januari 1783 en gedoopt (RK) op 12 Januari 1783 te Overveen (getuigen: Huibert Pieterze Kuijper, Agatha van Bemmel). Maria overlijdt op 31 Januari 1783. Maria subiet overleden in een stuijp en begraven te Overveen in ’t graf van haar vaders vorige vrouw, Maria van Weeteren

  2. Maria Agatha van DIEREN, gedoopt (RK) op 22 Maart 1784 te Overveen (getuigen: Huibert Pieterze Kuijper, Agatha van Bemmel). Gehuwd met Walraven Laurentius WALRAVEN.

  3. Anna Margarita van DIEREN, gedoopt (RK) op 22 Februari 1786 te Overveen (getuigen: Jan Bijvoet Lammersz., Maria Bijvoet).

Zijn vierde vrouw is Alida Rigt (of is het Richt?) geboren EST ABT 1769 te Haarlem.

Jan van Dieren trouwt met Alida Richt op 9 Februari 1794. Alida was eerder gehuwd met Bruno Houtman.

Jan van DIEREN overlijdt de 29e September (Herfstmaand) 1808 te Bloemendaal en is dan 65 jaar oud. Aan het eind van dit jaar is er een verkoping, waarvan hieronder de aankondiging.


Het wel en wee van de familie Bijvoet als blekers en bloemisten kan goed worden gevolgd aan de hand van diverse notariële aktes in de archieven. Met name het Rijksarchief Noord-Holland (R.A.N.H.) bevat veel interessant materiaal.

R.A.N.H. O.R inventarisnummer 1092 31 December 1808

Op de bleek van wijlen Jan van DIEREN is een verkoop van 2 Paarden, Rijtuigen en rommeling. Een afbeelding van de aankondiging voor deze verkoping is hierboven weergegeven.

Op 23 Februari 1809 verkoop van de blekerij Garenlust (dik pak gegevens).

Notaris Gallé te Haarlem en alle transporten vanaf 1671.

Jan van DIEREN en zijn vrouw Joh. NIEUWENHOVEN zijn 26 Februari 1768 eigenaar geworden van blekerij Garenlust. Jan van DIEREN . bleekte o.a. voor Nic. BIJVOET en (zijn dochter) Agatha van DIEREN in 1798 garen en linten. Blekerij Zomerzorg van Simon NIEUWENHOVEN. Diverse percelen land van Hr. A. de Jong en de 5 huizen verkocht aan H. van GEENHUIZEN. Waterrijke Garenblekerij genaamd Zomerzorg aan de achterduinen met Huizinge en schoorsteen met extra fraai schilderstuk groot 4m 393 R.

Schoorsteenstuk van F. Hals, zie stukje in jaarboek Haerlem 1965 pagina 82 L.v.d. Vinne Bleek Zomerzorg is 4,4 morgen groot gekocht door Hendrik LIS . (Veel blekers onderdelen o.a. ketels, loog en bloembollen)

R.A.N.H. O.R inventarisnummer 1081 pagina 125, 126, 127 en 131.

Jan van DIEREN en Jan BIJVOET garenbleek op Dompvloed verkoop aan D. Tijsterman.

R.A.N.H. O.R inventarisnummer 1075

Bartel Gilles de NIJS koopt van Pieter de NIJS een blekerij in de Dompvloed bewoond door Pieter van EECKEN en Louis JOMSE. Belend Noord J. BOSSCHAERT en Zuid Hendrik COSJE.

Simon KLUISKENS koopt 2 blekerijen in Overveen op 6 Februari 1727.

Bartel Gilles de NIJS koopt huis en erve met was- pak- en werkhuis, stal en blauwselmakerij in Bloemendaal in de Buurt. blz. 190 (o.b. 1 of 11 maart 1718).

R.A.N.H. O.R inventarisnummer 1809

Nalatenschap van Jan van DIEREN op Garenlust in de Dompvloed.

Testament van Jan van DIEREN op 19e Zomermaand 1806 (bij notaris Jan Schouten?).

Jan overlijdt op 29e Herfstmaand 1808. 65 jaar oud. Boedelscheiding door notaris Jan Schouten de 16e Hooimaand 1809 . Zie kaart 1810 + 1828 Nautz. Weiland in Overveen 1m (morgen?) 15 R 600 Belendend Oost; Heer A. Pannekoek. West; Johanna van DIEREN. West; Maria Agatha van DIEREN Sinds 1782 van Jan van DIEREN. Verder de andere kinderen Maria, Anna en de blekerij aan Johanna van DIEREN geassisteerd met Gerrit ELDERING, haar echtgenoot. De blekerij had een extra grote koepel Sectie B no. 109 groot 5m (morgen?) 62 R (Roede?). Belendend Noord; J.H. RHEESE en heer Pannekoek. Oost; heer Pannekoek West; W.B.

R.A.N.H. O.R inventarisnummer 1097

Verkoop opstal blekersgereedschappen (nov 1712)

R.A.N.H. O.R inventarisnummer 44 en 44 A

Register van eigendommen ( 1 Nov 1811) Familie van DIEREN en hun bezit;

  • Agatha: weiland in Overveen en Bloemendaal, 3,25 ha

  • Anna Margaretha: weiland en privé 4,6 ha. Woont in Haarlem.

  • Maria Agatha: huisvrouw van Laurentius WALRAVEN te Boemendaal 4,15 ha.

Laurentius WALRAVEN is garenbleker aan de Jan Gijzenvaart (1812) Gerrit ELDERING en Johanna van DIEREN garenblekers 2 Feb 1819 G.A.H 23 A.2 Jan van DIEREN en Alida RICHT echtelieden.

R.A.N.H. O.R inventarisnummer 1088

mej. Joh. van DIEREN 16e Oogstmaand 1809

R.A.N.H. O.R inventarisnummer 1079

Jan van DIEREN overlijden vrouw pagina 126.

R.A.N.H. O.R inventarisnummer 1086

Jan van DIEREN pagina 22, 23

R.A.N.H. O.R inventarisnummer 1080

De garenbleek van Simon KLUISKENS wordt verkocht aan de weduwe van Claes Bijvoet en zoon, I. MALEFIJT, P. van EEKELEN, Simon KLUISKENS j.r,, Hendrik LIS en Jan van DIEREN, allen blekers (Overveen) groot 3 m (Morgen?) 514 R (Roede?) 2 April 1772.

Op 1 April 1773 koopt Helena SNIJDERS, weduwe van Claes (Nicolaas) Bijvoet deze bleek. en op 7 November 1782 verkoop aan weduwe J. SERVAAS. Deze blekerij was belend ten zuiden aan de garenbleek van Simon KLUISKENS (Garenlust) Ten N-W en oosten aan vrouwe Corn. Baltharina HASSELAAR, weduwe wijlen Jan SERVAAS, lijnslager in Overveen 7 November 1782 (O.R. 1081) [Notaris Julius Hendrik Froichen 6 Mei 1782.]

R.A.N.H. Notaris de Genestet, 28 Mei 1780

Boedelinventaris van Jan GLINDEKAMP, mr. metselaar te Bloemendaal, overleden 1 Mei 1780, gehuwd met Jacoba PUTZ. Kopers van zijn spullen zijn o.a. Jan van DIEREN.

R.A.N.H. O.R inventarisnummer 1085 pagina 107

Jan van DIEREN verkoopt als procuratie aan P.F.VOUTE de droogberg volgens laatste opdrachtbrief 6 December 1798 1 m (morgen?) 349 R (Roede?). Belendend Oost en Noord P.F. VOUTE West: M. van VOLLENHOVEN en Hendrik LIS, Zuid de weg + een stukje vlak terrein is hier niet inbegrepen en blijft van Jan van DIEREN ten Z-O van de droogberg te gebruiken voor de blekerij van garens. (De oude droogberg hoek Bloemendaalseweg-Busken Huetlaan? werd niet meer gebruikt.)

In het boek Geschiedenis en beschrijving van Haarlem door F. Allan in het jaar 1875 wordt op bladzijde 119 t/m 122 wat verteld over blekerijen in Bloemendaal. De eerste garenblekerij in deze gemeente is opgericht in 1577; terwijl ze, naar het schijnt, haar grootste bloei bereikt hebben tussen 1660 en 1760; daarna gingen ze achteruit. En verder volgt een verhaal over hoe het toeging op de blekerijen.

R.A.N.H. inv.nr. 184 deel 1088 tenaamstellingen, 16 juli/16 augustus 1809

Acte tenaamstelling Johanna van Dieren, gehuwd met Gerrit van Eldering als erfgename van haar vader Jan van Dieren, overleden op 29 september 1808 te Haarlem en op de 16 juli 1809 toebedeeld

  • de garenblekerij 'Garenlust' met de werf en welgesitueerd woonhuis en extra grote koepel, voorts spoel, loog en melkhuis beneevens een gaare en wagenhuis mitsgaeders een stalling voor paarden en hoornvee gelegen in de Dompvloed onder Overveen getekend B 109 alsmede een hooiberg en 3 welaangelegde schoone bleekvelden met nog een stukje grond genaamd 'De Kraak' gelegen aan de zuidzijde van de opreijlaan mitsgaeders een welaangelegde tuijn gelegen t.w. van de bleekvelden voorn. strekkende tot aan het Overveense voetpad;

  • nog een stukje grond, gedeeltelijk met hout beplant gelegen tussen de Overveensche rijweg en het voetpad;

  • en een stukje duingrond ten westen van de Overveensche Rijweg groot 302 Roeden;

  • nog een stukje grond, zijnde een gedeelte gebruijckt tot een hooij en weiland gelegen t.o. van de huizing en de voorschrevene bleek hebbende dit perceel zijn oprijlaan van de heerenhuizing tussen Overveen en Bloemendaal in totaal groot 5 Morgen 62 Roeden onder Overveen;

  • nog een stuk wei of hooiland groot 1 Morgen 5 Roeden 10 Voeten gelegen als voren;

  • laatst een dito groot 1 Morgen 83 Roeden 43 Voeten gelegen als voren. Zie opdrachtbrief 7 april 1774 t.b.v. Jan van Dieren.

R.A.N.H. inv.nr. 184 deel 1088 nr. 17, 16 juli/16 augustus 1809

Acte tenaamstelling Anna Margaretha van Dieren als erfgename van haar vader Jan van Dieren, overleden op 29 september 1808 te Haarlem inzake:

  • een stuk wij of hooiland groot 2 Morgen 258 Roeden 20 Voeten naast elkander gelegen;

  • een dito thans geapproprieerd tot een thuijn van ouds genaamd 'Vestenduijn' groot 1 Morgen 480 Roeden belend t.n./t.o. wijlen Jan van Dieren, t.z. Anthonie Kreps Zie opdrachtbrief 7 februari 1788.

R.A.N.H. inv.nr. 184 deel 1088 nr. 16, 16 juli/16 augustus 1809

Acte tenaamstelling Maria Agatha van Dieren als erfgename van haar vader Jan van Dieren, overleden op 29 september 1808 te Haarlem, inzake een stuk wij of hooiland groot 2 Morgen 193 Roeden 50 Voeten; Zie opdrachtbrief 7 februari 1788

R.A.N.H. inv.nr. 184 deel 1088 tenaamstellingen, 16 juli/16 augustus 1809

Acte tenaamstelling Johanna van Dieren, gehuwd met Gerrit Eldering als erfgename van haar vader Jan van Dieren, overleden op 29 september 1808 te Haarlem, en op de 16 juli 1809 toebedeeld

  • de garenblekerij 'Garenlust' met de werf en welgesitueerd woonhuis en extra grote koepel, voorts spoel, loog en melkhuis beneevens een gaare en wagenhuis mitsgaeders een stalling voor paarden en hoornvee gelegen in de Dompvloed onder Overveen getekend B 109 alsmede een hooiberg en 3 welaangelegde schoone bleekvelden met nog een stukje grond genaamd 'De Kraak' gelegen aan de zuidzijde van de opreijlaan mitsgaeders een welaangelegde tuijn gelegen t.w. van de bleekvelden voorn. strekkende tot aan het Overveense voetpad;

  • nog een stukje grond, gedeeltelijk met hout beplant gelegen tussen de Overveensche rijweg en het voetpad; - en een stukje duingrond ten westen van de Overveensche Rijweg groot 302 Roeden;

  • nog een stukje grond, zijnde een gedeelte gebruijckt tot een hooij en weiland gelegen t.o. van de huizing en de voorschrevene bleek hebbende dit perceel zijn oprijlaan van de heerenhuizing tussen Overveen en Bloemendaal in totaal groot 5 Morgen 62 Roeden onder Overveen;

  • nog een stuk wei of hooiland groot 1 Morgen 5 Roeden 10 Voeten gelegen als voren; - laatst een dito groot 1 Morgen 83 Roeden 43 Voeten gelegen als voren. Zie opdrachtbrief 7 april 1774 t.b.v. Jan van Dieren.

R.A.N.H. Hyp na 1838 deel 682-27, 30 december 1899/9 januari 1900

Door Wilhelmus Petrus Hendrikus van Dieren Bijvoet, enige beheersvennoot van de 'Firma Bijvoet en Zoon' verkocht aan de 'Eerste Kennemer Bouwmaatschappij' een kleerblekerij en enige percelen bouwgrond gelegen aan de Bloemendaalse Straatweg sectie A 3419, A 3424, A 3427, A 3646, A 3649, A 3859, A 3860, A 4132 t/m A 4139 allen gelegen aan de Bloemendaalse Straatweg, Beeklaan en de Korte Kleverlaan

R.A.N.H. deel 610-39, 23 mei 1894

Oprichting nieuwe v.o.f. (in feite wijziging bestaande v.o.f.) met handelsnaam 'Gebrs Bijvoet' te Overveen met als firmanten:

  • Johannes Henricus Bijvoet, bloemist voor 6/16 gedeelte,

  • Anthonius Franciscus Bijvoet, bloemist en koopman voor 4/16 gedeelte,

  • Louis Henri Bijvoet, bloemist voor 4/16 gedeelte en

  • Albert Jan Bijvoet, bloemist en koopman voor 2/16 deel, allen te Overveen.

R.A.N.H. deel 592-16

Acte inzake regeling v.o.f. 'Gebrs Bijvoet' naar aanleiding van overlijden van Martinus Wilhelmus Bijvoet op 7 maart 1893.

R.A.N.H. Hyp na 1838 deel 591-53, 7 november 1892

Uit de nalatenschap van de op 7 maart 1892 overleden Martinus Wilhelmus Bijvoet, in leven bloemkweker, koopman en wethouder van Bloemendaal gelegateerd sub 47) aan de minderjarige Maria Johanna Geertruida Cornelia Bijvoet enige percelen weiland en polderwater te Westzaan groot 6.86.90 ha. Titel aankomst deel 579-86 en deel 565-92.

R.A.N.H. Hyp na 1838 deel 591-52, 7 november 1892

Uit de nalatenschap van de op 7 maart 1892 overleden Martinus Wilhelmus Bijvoet, in leven bloemkweker, koopman en wethouder van Bloemendaal gelegateerd aan Johanna Helena van Velsen, weduwe van Martinus Wilhelmus Bijvoet

  • sub 46) een perceel tuingrond achter de percelen sub 44) en 45) sectie A 3603 groot 40.90 are;

  • sub 45) twee aaneengebouwde herenhuizen met erven en tuigen gelegen aan de noordzijde van de Zijlweg sectie A 3601 groot 3.91 are en A 3602 groot 6.17 are.

R.A.N.H. Hyp na 1838 deel 591-51, 7 november 1892

Uit de nalatenschap van de op 7 maart 1892 overleden Martinus Wilhelmus Bijvoet, in leven bloemkweker, koopman en wethouder van Bloemendaal gelegateerd sub 44) een heerenhuis met erf en tuin aan de noordzijde van de Zijlweg gelegen sectie A 3600 groot 7.60 are aan Pieter Nicolaas Bijvoet.

R.A.N.H. Hyp na 1838 deel 578-83, 30 oktober/15 november 1891

Door Pieter Bos, bloemkweker, wonende te Heemstede en echtgenoot van Hendrica van Velsen verkocht voor 10.000 gulden aan Martinus Wilhelmus Bijvoet, bloemist, wonende te Overveen een perceel bloembollengrond gelegen aan de Zijlweg te Overveen sectie A 2345 groot 56.90. Titel aankomst deel 336-66, 28 maart 1872.

R.A.N.H. Hyp na 1838 577-63, 1 oktober 1891

Oprichting nieuwe v.o.f. met handelsnaam firma 'Gebroeders Bijvoet' met als vennoten

  • Martinus Wilhelmus Bijvoet,

  • Johannes Henricus Bijvoet,

  • Anthonius Franciscus Bijvoet,

  • Louis Henri Bijvoet en

  • Albert Jan Bijvoet.

Ingebracht werd:

  • bloemisterij 'Schoonoord', kad. Bloemendaal, sectie B 289, 297 t/m 300, 302, 1313, 1314, 1509 t/ 1511, 1753, 2133 t/m 2141, groot 6.54.80 ha;

  • bloemisterij 'Bloemveld' te Bennebroek, kad. Bennebroek, sectie A 679, 732, 747, 1129 t/m 1130, groot 7.57.90 ha;

  • bloemisterij 'Tulpenhof' te Limmen, kad. Limmen, sectie A 1055 en 1097, groot 2.85.60 ha en

  • stukken bouwland te Limmen, respectievelijk groot 33.20 en 96.60 are.

R.A.N.H. Hyp na 1838 deel 460-59, 22 april 1882

Oprichting nieuwe v.o.f. 'Gebrs. Bijvoet' met als vennoten:

  • Martinus Wilhelmus Bijvoet,

  • Johannes Henricus Bijvoet en

  • Anthonius Franciscus Bijvoet,

allen bloemkwekers en kooplieden, wonende te Overveen met als doel bloemkwekerij, handel in bloembollen, bol- en knolgewassen, zaden en aanverwante artikelen gevestigd te Overveen op 'Schoonoord' met inbreng:

  • de bloemkwekerij 'Schoonoord' te Overveen kadastraal Bloemendaal sectie B 289, B 297 t/m B 300, B 302, B 1203, B 1204, B 1313, B 1314, B 1318, B 1327, B 1405, B 1507, B 1509 t/m B 1511, B 1590, B 1753 t/m B 1756;

  • de bloemisterij 'Bloemveld' te Bennebroek, kad. Bennebroek, sectie A 679, 732, 747, 1129 t/m 1130, groot 7.57.90 ha;

  • bloemisterij 'Tulpenhof' te Limmen, kad. Limmen, sectie A 1055 en 1097, groot 2.85.60 ha;

  • een perceel bouwland te Limmen, respectievelijk groot 33.20 en 96.60 are.

R.A.N.H. Hyp na 1838 deel 424-56, 12 april/10 juni 1870

Oprichting nieuwe v.o.f. onder de handelsnaam 'Gebrs. Bijvoet met als vennoten

  • Martinus Wilhelmus Bijvoet en

  • Johannes Henricus Bijvoet,

beiden bloemkwekers en kooplieden, wonende te Overveen met als doel bloemkwekerij, handel in bloembollen, bol- en knolgewassen, zaden en aanverwante artikelen gevestigd te Overveen op 'Schoonoord' met inbreng:

  • de bloemkwekerij 'Schoonoord' te Overveen kadastraal Bloemendaal sectie B 287, B 289, B 297 t/m B 300, B 302, B 1203, B 1204, B 1313 t/m B 1318, B 1327, B 1405, B 1470, B 1507 t/m B 1511, B 1590, totaal groot 6.54.80 ha

  • de bloemisterij 'Bloemveld' te Bennebroek, kad. Bennebroek, sectie A 679, 732, 747, 1129 t/m 1130, groot 7.57.90 ha;

  • bloemisterij 'Tulpenhof' te Limmen, kad. Limmen, sectie A 1055 en 1097, groot 2.85.60 ha;

  • een perceel bouwland te Limmen, respectievelijk groot 33.20 en 96.60 are.

R.A.N.H. Hyp na 1838 deel 421-63, 11 april 1879

Onder verwijzing naar oprichting op 14 januari 1857 v.o.f. 'Gebrs Bijvoet' n.a.v. overlijden van vennoot Anthonie Nicolaas Bijvoet boedelbeschrijving bloemkwekerij 'Schoonoord' getaxeerde waarde 93.000 gulden met 24.000 gulden contanten in totaal 117.000 gulden. Hiervan werd 5/12 toegekend aan Martinus Wilhelmus Bijvoet, 5/12 deel aan Johannes Henricus Bijvoet en 2/12 deel (19.500 gulden) aan Margaretha van der Aa, weduwe van Anthonie Nicolaas Bijvoet

R.A.N.H. deel 417-33, 10/15 januari 1879

Acte scheiding en deling naar aanleiding van overlijden Anthonie Nicolaas Bijvoet op 26 augustus 1878 en 1/3 deel in bloemisterij 'Schoonoord' en perceel Koningsstraat (Haarlem ??) C 3362.

R.A.N.H. deel 254-68, 11/20 mei 1864

Vaststelling voorwaarden van de firma 'Gebrs Bijvoet' met als firmanten Anthonius Nicolaas Bijvoet, Martinus Wilhelmus Bijvoet en Johannes Henricus Bijvoet.

R.A.N.H. Hyp na 1838 deel 91-3, 10 juli 1848

Door Anthonie Nicolaas Bijvoet, bloemist, wonende Overveen nr. 58 verkocht aan Johannes Faase, warmoessier de grond en de opstal van een bloemkwekerij in de Rampelaan plaatselijk getekend nr. 101 groot 1.48.20 bunder sectie B 267 tuin 1.03.80 bunder, B 268 huis en erf groot 6.70 roede, B 268a tuin groot 37.70 roede.

THE END

"
"


» Allemaal zien         » Dia voorstelling