Bijvoet & Byvoet Familie vzw (B&B Foundation)

Onze familie geschiedenis over de eeuwen heen

Artikelen over de familie

Bloembollenbedrijf Gebroeders Bijvoet


Toen het bleken uit de tijd raakte stapte onze 'blekersfamilie in Bloemendaal' over op het bloembollenbedrijf. In 1828 werd Gebroeders Bijvoet opgericht voor het kweken en exporteren van bloembollen.


Het bloembollenbedrijf Gebroeders Bijvoet wordt prachtig beschreven in het boek Bloeiende Bedrijvigheid, samengesteld door Marcel Bulte en Wim Post. Beschreven wordt hoe de bloembollen vanuit Turkije hun weg vonden naar Nederland en hoe de bloembollenkwekers rond Haarlem steeds meer grond omzette in bloembollenvelden. Daarnaast ontstond een uitgebreide bloembollenhandel met vele exportbedrijven. Het boek is uitgegeven door De Vrieseborch, Haarlem – www.vrieseborch.nl in 2002 (ISBN code: 90 6076 497 8).

Van veel van onze familieleden hadden de samenstellers materiaal gekregen over Gebroeders Bijvoet om te verwerken in het boek. Uiteraard kon niet al het materiaal, hoe mooi ook, in het boek worden opgenomen. Van Wim Post kregen we dit materiaal te leen om te verwerken in dit artikel op onze website.

Vanuit Neerpelt zijn een aantal gezinnen van onze familie in de 17e eeuw naar Holland verhuisd. Ze streken voornamelijk neer in Spanbroek.Een paar families verhuisden naar Alkmaar en vandaar verder naar Bloemendaal en Overveen bij Haarlem. Daar beoefenden zij het het beroep uit van bleker. Het wel en wee van de familie in deze tijd wordt prachtig omschreven in het boek van Wim Post: De blekersfamilie Bijvoet. Dit boek is als onderlegger gebruikt voor het artikel op onze website: De blekersfamilie Bijvoet

In de 18e eeuw raakten de bleekvelden uit de tijd door de opkomst van wasserijen. In dezelfde tijd groeide de bollenteelt buiten de stadsmuren van Haarlem uit zijn voegen. Vele bleekvelden in Bloemendaal werden vervolgens voor de bollenteelt worden gebruikt.


AnthoniePortret smallAnthonie Nicolaas Bijvoet

Anthonie Nicolaas Bijvoet (1801-1878) was een zoon van Nicolaas Anthony Bijvoet en Agatha van Dieren. Zijn ouders hadden een bloeiende blekerij in Bloemendaal.
Op het bleekveld van zijn vader kweekte hij de eerste bloembollen. In 1828 heeft hij samen met zijn broer Johannes Henricus van Dieren-Bijvoet de firma Gebroeders Bijvoet opgericht.

Een aantal wapenfeiten van Anthonie:

1823 Eerste zakenreis van Anthonie (toen nog) als bleker naar Engeland. Zijn vader had al eerder daar relaties opgebouwd, omdat Engels linnen op zijn blekerij werd verwerkt.

Op een van zijn rezen naar Engeland wordt Anthonie uitgenodigd voor een diner met koningin Victoria. Hier leert hij Sir Walter Scott kennen, waar hij nog enige jaren mee heeft gecorrespondeerd.

1827 maakt Anthonie een reis naar Londen samen met George Reekers (zijn latere zwager) en Gerrit Eldering met zijn twee dochters Aletta en Jansje. Deze reis wordt beschreven in het artikel:

Vakantiereis naar Londen 1823.

1828 werd door Anthonie samen met zijn broer Jan Bijvoet opgericht: Firma Gebroeders Bijvoet, bollenkwekers en exporteurs te Overveen.

1835 Van de export gaat 90% naar Engelse afnemers en 10% naar Frankrijk, Duitsland en Schotland. De Engelse firma Sutton & Sons is ruim 100 jaar klant geweest. De Engelse klandizie was mede te danken aan zijn vader Nicolaas Anthonie Bijvoet die als bleker al veel relaties in Engeland had voor het bleken van Engels linnen. .

1837 kocht Anthonie een bloemkwekerij aan de Rampen- of Rollandslaan te Overveen.

1839 is een volkstelling, waarbij Antonie met Margaretha en 3 kinderen staat ingeschreven in huis B 39 op perceel B 282 te Overveen, dat is op de hoek van de Ramplaan met de Korte Zijlweg.

1839 kocht Anthonie gronden van de warmoezerij Tuinlust.

1845 schreef Anthonie een lang gedicht over het verdwijnen van het Oude Klokhuis te Overveen.

Zie het artikel: Het oude Klokhuis van Overveen.

1848 

De bloemkwekerij aan de Ramplaan en de warmoezerij Tuinlust werden verkocht en Anthonie kocht samen met zijn broer Jan voor 9000 euro voor het bedrijf en de voormalige buitenplaats Schoonoord aan het Houtmanpad te Overveen.

Zie het artikel: Hofstede Schoonoord.

Op een van zijn rezen naar Engeland wordt Anthonie uitgenodigd voor een diner met koningin Victoria. Hier leert hij Sir Walter Scott kennen, waar hij nog enige jaren mee heeft gecorrespondeerd.

Anthonie was tevens gemeenteraadslid en wethouder van de gemeente Bloemendaal. Verder was hij lid van de Haarlemse sociëteit "Leerzaam Vermaak".


Organisatieschema

In totaal 5 generaties hebben leiding gegeven aan Gebroeders Bijvoet. Bij de derde generatie waren er al 5 kandidaten voor Gebroeders Bijvoet, zodat opsplitsing van het bedrijf voor de hand lag.

Jaap Bijvoet uit Overveen, een van de laatste vennoten van Gebroeders Bijvoet, heeft in zijn archief schematisch aangegeven welke familieleden werkzaam waren in het bollenvak. Zie: Be-oefenaren van het bloembollenvak

De opsplitsing van Gebroeders Bijvoet was als volgt.

In dit schema zijn twee van Gebroeders Bijvoet afgeleide bloembollenbedrijven niet opgenomen.
Het was Arnoldus Wilhelmus Bijvoet (1883-1961) die oorspronkelijk werkzaam was bij Bijvoet Jacobsen, maar zich later vestigde in Kopenhagen en daar het bloembollenbedrijf Arnold Byvoet S/A oprichtte.
Petrus Nicolaas Bijvoet startte het bedrijf N.V. Bijco te Wassenaar. Uit de bedrijfsnaam 'Bijco' kan worden afgeleid dat het bedrijf werd geleid door een Bijvoet met als echtgenote Wilhelmina Coelen.

Jacobus (Jaap) Bijvoet (1903-1979) heeft tijdens de tweede wereldoorlog in het kader van zijn genealogisch onderzoek al eens een schema opgesteld van familieleden die in het bollenvak werkzaam waren (klik hier).


Kadastrale aantekeningen

In het familiearchief op Schoonoord zijn aantekeningen gevonden betreffende gegevens uit het kadaster die betrekking hebben op Gebroeders Bijvoet. De eerste aantekening is van 1773 waarbij Schoonoord wordt verkocht aan de familie Crevenne tot 1938 wanneer de Gemeente Haarlem Schoonoord koopt. 

Kadastrale gegevens 

In- en verkoopboek 1836/1839

Bewaard is gebleven het handgeschreven In- en Verkoopboek uit de jaren 1836 t/m 1839. In circa 2000 in bezit van H. Schrama te Hillegom. Kopie ter inzage gekregen van Wim Post te Bloemendaal. Bijgaand het eerste blad uit dit In- en Verkoopboek met een (uiteraard) handgeschreven kopie van de brief d.d. 16 februari 1836 aan D. Inike (?) uit Castricum.

Een prachtig voorbeeld van zaken doen in de eerste helft van de 19e eeuw is te vinden in nevenstaande handgeschreven brief. ==>

Door op de scan te klikken, kan het geschrift in detail bekeken worden.

De brief luidt als volgt:

In minzame beantwoording uwer waarde van gisteren dient deze om Ued te informeren, alsdat het ons zeer aangenaam zoude zijn, de betaling der in Ao 12o van Ued gekochte bloembollen, tot op primo April aanstaande uit te stellen.

 

Daar wij in deze en volgende maand, menigvuldige uitgave te doen hebben, zoude Uwe bewilliging in deze, ons zeer faciliteren, mogt het echter zijn, dat met deze onze propositie, Ued eenige moeijelijkheid veroorzaken zoude; gelieft ons dan maar een lettertien per ommegaande te schrijven, en Ued zal ons aanstaande Zaterdag te huis , en tot de afrekening gereed vinden.

 

Geen tijding van Ued ontvangende , ligt het geld van Primo April af voor Ued ter dispositie, met eene quitantie in Blanco er bij, zoo dat Ued in geen geval gevaar loopt, eene vergeefsche rijs te zulle maken.

verkoopboek1836 small

 


1846 - Hoe deden ze dat?

 In de 19e eeuw bestonden geen computers om willekeurig welk lettertype te voorschijn te toveren. Toch werden er plantboeken en dergelijke op kantoor vervaardigd, waarbij de titel kunstig versierd was.

Vermoedelijk gebruikte men een soort karton, waarin de letters waren uitgesneden. Ook de toepassing van een soort stempels is niet onwaarschijnlijk.
Wie weet hier meer van?


 

Toch lijkt het een soort mal, want van het model (in kleur !)ontbreekt het jaartal, dat dus elke keer apart eronder gedrukt kan worden.

Toch lijkt het erop dat men ieder jaar toch weer met een nieuw ontwerp voor het plantenboek ontwierp.

Werden deze ook door andere bloembollenbedrijven gebruikt? De bollenteelt is een bijzonder vak. De hele handel van de kweker is onzichtbaar onder de grond weggewerkt. Alleen het plantboek geeft aan waar de investering van de kweker werkt aan toegevoegde waarde. Het plantboek van 1846 telt 38.136 regels aan dubbele rode tulpen. Let op de prachtige namen; Duchesse d'Orleans, enzovoorts.


 

 1857 - Wijziging firmanten

  • aftredend: Jan H. van Dieren Bijvoet
  • toetredend: de zoons van Anthonie Nicolaas Bijvoet
    • Willem Bijvoet (1829-1892) - kwekerij
    • Henri Bijvoet (1832-1903) - verkoop en verzending

1860 - Oprichting Alg. Vereniging voor Bloembollencultuur

Onze hoofdbestuurleden:

  • Willem Bijvoet van 1872 tot 1892
  • Henri Bijvoet van 1892 tot 1903
  • Antoon F. Bijvoet (zoon van Willem) van 1903 tot 1905

 

 Internationale handel

De liefde voor het bollenvak komt vooral tot uitdrukking in het kweken van allerlei variëteiten.

Het is echter een feit dat de liefde voor het bollenvak gepaard ging met een enorme handelsgeest van de familie. Dat beperkte zich niet alleen tot Engeland en Amerika, maar bijvoorbeeld ook de Scandinavische landen moesten het ontgelden.

De advertentie is opgesteld in de Zweedse spelling van circa 1900. Gé Bom leverde ons de volgende vertaling:

Announcement.
Gebroeders Byvoet,
(The Byvoet brothers),
Cultivations of bulbs [bollen], founded in 1828.
We hereby announce that we no longer have a representative for Scandinavia
and Denmark, and we announce that all correspondence and valued orders
should be addressed directly to us.
Sincerely yours,
Gebroeders Byvoet.

Drijvende kracht voor de handel op Scandinavië was Arnoldus Wilhelmus Hendricus Bijvoet. 

Oorspronkelijk was Arnold  mede-directeur van de N.V. P. Bijvoet & Co te Overveen. Trad echter uit en richtte circa 1932 een eigen bloembollenbedrijf op onder de naam ‘Bijvoet-Jacobsen’, gevestigd in een mooi nieuw pand in Bennebroek. De export bedroeg voornamelijk Denemarken, maar hadden ook veel relaties in Zwitserland en Frankrijk.

Arnold zelf leidde de zaken in Denemarken; zijn zoon Arnold verzorgde onder meer de expeditie en inkoop in Nederland. Hij bewoonde het huis “Artemisia” aan de Julianalaan in Overveen / Haarlem.

Toen de Deense zaken hem volledig opeisten ging hij zich met zijn vrouw blijvend in Kopenhagen vestigen. Vznuit Kopenhagen bezocht hij zijn vele Deense relaties en bezocht ook Ijsland.

Door het vestigen van een filiaal in Denemarken kreeg hij een beduidend groter invoer-contingent en mocht zich rekenen tot de grootste exporteurs op dit land. Het administratieve gedeelte van zijn zaken werd verzorgd door zijn vrouw, later door zijn dochter Maria..

In de “hongerwinter” in Nederland tijdens de 2e wereldoorlog deden hij en zijn vrouw prachtig werk door via het Rode Kruis levensmiddelen pakketten te sturen aan familie en vrienden in Nederland. Hoewel ook Denemarken was bezet heerste daar geen gebrek aan levensmiddelen.

Tijdens een van zijn bezoeken aan Nederland overleed hij plotseling ten huize van zijn oudste dochter te Santpoort.


1863 - Agenda / Kasboek

Bij Gebroeders Bijvoet werd een dagboek bijgehouden. Hiervoor werd een kantooragenda gebruikt die ook allerlei Almanakachtige gegevens bevatte. De agenda was van goed katholieke huize want elke dag van het jaar was wel toegewijd aan een of andere heilige.

Agenda1936

Klik hier voor een vergroting

In 1863 werd de directie van Gebr. Bijvoet gevormd door M.W. Bijvoet (1829-1892) en J.H. Bijvoet (1832-1903) zoon van Anthonie. In dienst waren 12 man die ongeveer fl. 4,-- per week verdienden. Hierbij werd ergens in het dagboek de aantekening gemaakt: "Gedurende het gehele najaar nog geen dag verzuimd".

Bijna van dag tot dag werd bijgehouden wat de werkzaamheden waren op het bedrijf. Blijkbaar was het weer vanwege het werk of de groei van de bloembollen belangrijk want de weersomstandigheden werden steeds uitgebreid genoteerd in de agenda.

Bloemlezing van de aantekeningen in de agenda van 1863

3-januari
Zuidenwind, goed weer: 2 man aan het planten van Turksche , de overigen alle aan het diepspitten.
7-januari
Zacht weer doch regenachtig. 4 man aan het diepspitten, 2 man ranonkels planten. Johan begonnen met het kappen van de Elzensingel. Hannes aan 't zandvaren op de hoek langs de Brouwersvaart �0 cts de schuit. Jaap aan 't kruijen op 't kerkhof.
13-januari
Slecht regenachtig weer. Zuidenwind. Diepspitten, zandvaren, dorsen en houten. Om de regen het grootste deel van de dag geschuild.
22-januari
Donker weer. Z.W. wind. Mat alle man aan 't dekken van 't afgewaaide riet.
30-januari
Goed weer maar veel wind. Met 5 man aan 't losdekken op de hoek langs Zaadlust. 2 man zandvaren, 1 aan 't houten. Om het lage water niet kunnen zandvaren.
31-januari
4 man aan 't diepspitten,
1 man de bruine bonen gezift en naar boven gebracht. Ongeveer nog 25 mud bij elkaar.
1-april
Begonnen aan de engelsche Catalogus. Over het geheel iets lager de prijzen gesteld.
6-mei
Aanhoudend droog weder. 'S nachts fiks gevroren. 'S morgens alles plat voor de grond. fransche Catalogus naar het Weeshuis gebracht.
9-mei
Proef ontvangen en teruggezonden van de duitsche Catalogus. engelsche Catalogus gezonden naar de drukker Enschede & Zn.
26-juni
Goed weer, warm, de laatste Hyacinthen opgenomen. Gewas over het geheel nogal goed. Begonnen met opnemen van dubbele anemonen, waar nogal veel snot in is.
28-juli
Eenige soorten van Hyacinthen die te kort zijn uit de partijen gehaald. W.B. aan het inkoopen bij de kweekers te Overveen. Laatste bollen gehold. Begin gemaakt met de collecties van de Anemonen te maken. Laatste gele crocus opgenomen. Alle man aan de Ranonkels.
9-augustus
Jacob de weesjongen verhoogd met 60 cts. Krijgt nu f 3,60
6-augustus
Begonnen te pakken aan Suter & ??. Die afgemaakt, maar niet doorgegaan met pakken, omdat er nog zooveel aan het bijgoed, anemonen en ranonkels te doen was.
28-october
De laatste vroege tulpen geplant, een begin gemaakt met de dubbele. De hyacinthen op glazen gezet.
7-november
Goed weer. N.W. wind. Begin gemaakt met opmaken der bedden Schoonoord binnen. Een ploeg aan 't planten van tulpen.
14-november
Goed zacht weer.
2 man aan 't planten van Gladiolen, 5 man aan 't harken der bedden, 3 man aan 't mest inspitten, 1 man aan 't vullis varen

Door Henk Mandjes zijn de aantekeningen uit de agenda van 1863 allemaal uitgetypt. Leik om te lezen.

 Dagboek Gebroeders Bijvoet 1863


 

1864 - 1e prijs: Vroege tulpen in bloei

Gebroeders Bijvoet heeft heel wat nieuwe soorten tulpen en hyacinthen gekweekt. Een methode om in die tijd waardering te uiten voor de inspanningen van de kwekers was het houden van tentoonstellingen en het toekennen van prijzen voor allerlei vaktechnische prestaties.

Een van de prijzen uit 1864 is nog in het bezit van de familie. Het is een hoogglanzende zilveren medaille met een diameter van 6 cm.

De gravering vermeldt:

ene zijde: Overveen 1864
andere zijde: 1e prijs toegekend aan Gebroeders Bijvoet voor 30 verschillende soorten vroege tulpen in bloei, van elke soort 3 in een pot.


1878 - Exposition Universelle de Paris

Gebroeders Bijvoet is een van de 23 inzenders op deze wereldtentoonstelling met een mozaiek van tulpenbollen.

N.B.: De Eiffeltoren werd gebouwd voor de volgende wereldtentoonstelling in 1889.


1880 - bezit aan tuinen

Schoonoord, Overveen 6.54.80 HA
Bloemveld, Bennebroek 7.57.90 HA
Tulpenhof, Limmer 2.85.60 HA
Diverce percelen, 1.29.80 HA

Totaal: 18.28.10 HA


1880 - Oprichting P. Bijvoet & Co

Twee zoons van Willem Bijvoet, Piet N. Bijvoet en Arnold M. Bijvoet richten P. Bijvoet & Co op. 

In het familiearchief op Schoonoord werd een verslag gevonden met een uittreksel uit de dagboeken van P. Bijvoet & Co betrekking hebbend op Schoonoord vanaf 1900 tot 

Uittreksel dagboek P. Bijvoet & Co over Schoonoord


Antonius Franciscus Bijvoet1882 - Toetredend firmant


 

1885 - Plakboek Gebroeders Bijvoet

Vanaf 1885 is door Geboeders Bijvoet een plakboek bijgehouden, waarschijnlijk door de heren Bijvoet en De Groot. Het is een zeer ouderwets uitziend plakboek van 28 x 36 cm met blauwe bladen.

Het bevatte knipsels uit de vakbladen, rouwcirculaires van afnemers en firmanten encirculaires. Het plakboek is in het bezit van de heer Hein Schrama te Hillegom  en in het jaar 2000 heeft Henk Mandjes enige feitelijke gegevens uit het plakboek verzameld en in een rapportage verwerkt.

Gegevens uit het plakboek van Gebr. Bijvoet


1890 - Het Nieuws van den Dag van 24 Maart

Medio 2010 heeft de Koninklijke bibliotheek alle historische kranten gepubliceerd op Internet op de website http://kranten.kb.nl/.
In deze historische kranten komt 3800 keer de naam Bijvoet voor. Uiteraard haalt ook Gebroeders Bijvoet regelmatig de kranten.

Zo lezen we in Het Nieuws van den Dag van 24 maart 1890:

 Wat opvalt in bovengenoemd krantenbericht zijn de letters Z.V.M.Graag een E-mail aan info@bijvoet.org


 1891 - Toetredende firmanten

  • Louis H. Bijvoet (1866-1932), zoon van M.W. Bijvoet
  • Albert J. Bijvoet (1867-1934), zoon van J.H. Bijvoet

1893 - Balans van de Gebroeders Bijvoet

Het balanstotaal is f 300.000. Wat zou dat zijn op huidig prijsniveau?

fl 300.000; wat betekent dat op huidig prijsniveau?

Dankzij een medewerkster van het Roosendaalse Gemeente-acrhief kun je bovenstaande vraag beantwoorden:
Via http://www.iisg.nl/hpw/calculate-nl.php kom je op een waarde van € 3 913 809,-- in 2013. Handige site om op te slaan!
M.vr.gr. Gé Bom

BazenKnechten

Bazen en kechten

 

Foto afgebeeld in: "Bazen en Knechten" door H. v. Amsterdam en P. v.d. Voort (Sassenheim, Lokaal Boek 1996) blz.9.

Aandacht voor de de stapel papieren links met het opschrift BYVOETS (dus met een S)
en het prachtige telefoontoestel rechts.

 


jacob willem 1873 19481901 - Toetredend firmant

Jacob (Jaap I) Willem Bijvoet (1873-1948), zoon van Johannes (Jan) Henricus Bijvoet werd in 1901 mede firmant van Gebroeders Bijvoet. Door uittreding van zijn broer Albert, alsmede zijn neef Louis Bijvoet en het overlijden van Antonius Bijvoet werd hij enigst eigenaar van Gebroeders Bijvoet 

Jaarlijks maakte hij grote zakenreizen op Engeland en Ierland. Dit afzetgebied werd intensief door hem bewerkt. De totale export op Ierland was praktisch geheel in zijn handen.  Tijdens de eerste wereldoorlog stortte de handel met Engeland en Ierland volkomen in en probeerde Gebroeders Bijvoet nieuw afzetgebied te vinden in Amerika.

In  die tijd was de concurrentie namelijk erg groot en vele bollenreizigers overstroomden de markt. In ons artikel ‘Amerikaanse zakenreis Gebr. Bijvoet in 1916’ kreeg Jacob in Chicago eens te horen dat helaas zijn concurrent uit Lisse net langs was geweest en de order had gekregen.

Om het exportverlies tijdens de 1e wereldoorlog te compenseren werd Jaap ook mede=oprichter van de N.V. Zaadkwekerij ‘HEM’ in het dorp Hem te West-Friesland (Noord-Holland). Dat tot een groot bedrijf zou uitgroeien met export op Duisland en later ook Engeland. Na de vrede in 1918 hervatte hij onmiddellijk zijn zakenreizen en trad daarom als directeur van de N.V. Hem om als commissaris aan te blijven.

Met nooit aflatende energie bracht hij de export van bloembollen weer op volle gang, breidde hij deze dusdanig uit dat hij rond 1930 tot de grotere exporteurs werd gerekend. De voornaamste exportlanden waren Groot Brittannië, Ierland en Duitsland. En dan nog klanten in onder andere Australië, Nieuw Zwwland, Zuid Afrika, Bombay, China, Japan en gladiolen voor Malta en Venezuela. 


Jaap had zitting in vele commissies betreffende het bollenvak, zoals:

·         lid van het hoofdbestuur van de ‘Algemene vereniging van bloembollencultuur’ van 1928 tot 1932. Daarna stelde hij zich niet meer herkiesbaar vanwege drukke werkzaamheden in zijn eigen bedrijf.

·         Voorzitter van de Engelse groep van exporteurs, waarin hij (volgens de kranten) “met grote kennis van zaken de zienswijze van de exporteurs vertolkte, waarbij hij door zijn grote talenkennis en veel gevoel voor humor veel wist te bereiken’.

·         Van 1922 tot 1938 voorzitter (en later erelid) van de afdeling Overveen/Bloemendaal  van de ‘Algemene vereniging van Bloembollencultuur’.

·         In 1933 bestuurslid van de ‘Exporteurs centrale’.

·         Lid van de commissie van toezicht van de Rijk’s tuinbouwschool te Lisse.

·         Lid van het dagelijks bestuur van de grote jubileumtentoonstelling in 1910 in de Haarlemmerhout te Haarlem.

·         Lid van het bestuur van de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Haarlem.

·         Lid van de subcommissie voor de keuringen van het zogenaamde bij-goed van de ‘Algemene vereniging van Bloembollencultuur’.

·         Hielp mee de eerste stoot te geven om te komen tot een pensioenfonds voor het personeel werkzaam in de bloembollenbedrijven.

 

 Tijdens zijn firmantschap maakte hij twee wereldoorlogen mee. Onnodig te zeggen dat deze tijden voor het bloembollenvak uiterst zorgelijke tijden waren. Export was nauwelijks mogelijk en bloembollen werden waardeloos en soms als veevoer verkocht.

Een mooie bron van inkomsten was de teelt van tabak. Daar er geen import tabak meer verkrijgbaar was bracht deze inlandse tabak enorme prijzen op.

In 1942 verplaatste hij de zaak, die sinds 1828 in Overveen was gevestigd, naar Hillegom dat in die tijd het centrum werd van de bloembollenhandel.

Als beloning voor de grote steun die hij tijdens de twee wereldoorlogen ondervonden had van Henk de Groot, die al vanaf 1913 in dienst was van Gebroeders Bijvoet, werd deze in 1946 bnoemd tot mede firmant.



 

1902 - Rijvergunning voor L. Bijvoet te Bloemendaal

In 1902 kreeg L. Bijvoet te Bloemendaal een provinciale bestuurders- en gebruikersvergunning voor een motorrijtuig lichter dan 150 kg. 

volgens bijgaand verkeersreglement mocht hij hiermee niet harder rijden dan 20 km/h. In bochten, bij hellingen en in de bebouwde kom niet harder dan 8 km/h.

In 1903 kreeg Louis Henri Bijvoet. een zogenaamde PD vergunning en Jacob Willem Bijvoet een PB vegunning.

De heren Bijvoet verkeerden daarbij in goed gezelschap. Op de lijst van de regio Haarlem en omstreken staan ongeveer 150 namen. Hieronder bekende namen zoals Graaf van Lynden te Lisse en F. van Paaschen (vermoedelijk de chauffeur van de graaf wonende op het landgoed Keukenhof te Lisse). Verder Baron Kemper van Ittersum te Bennebroek, Graaf van Randwijk te Bloemendaal, Jonkheer v.d. Pol te Haarlem, Jonkheer Roël te Haarlem, Jonkheer Teixera de Mattos te Vogelenzang en als laatste Mevrouw Wisdom van Giessendan, geb. Baronesse Collot d'Escury te Lisse.

Ook veel bekende Bloemendaalse bollen-families staan op de lijst, zoals: Eldering, Guldemond, Huijsser en Roozen.

Volledigheidshalve hier te vermelden dat een voertuig lichter dan 150 kg geen auto kan zijn.


 

1916 - Zakenreis naar Amerika

Jacob Willem Bijvoet maakte in 1916 een zakenreis naar Amerika. Handel op Amerika was nog mogelijk, omdat Amerika (evenals Nederland trouwens) niet "meededen" aan de Eerste Wereldoorlog.

Nevenstaand mooie paspoort werd aangevraagd en verkregen. In die tijd was de officiële ambtenarentaal blijkbaar nog steeds het Frans. De tekst was aangebracht op zwaar geschept papier en het was ongeveer 30 x 40 cm groot.

Als tegenwoordig iemand een zakenreis maakt, dan wordt een laptop meegenomen en wordt ter plaatse een verslag gemaakt en via Internet naar de zaak gezonden.

Jacob Willem hield nauwgezet een dagboek bij in een klein handzaam notitieboekje (A5 formaat). Van dag tot dag werd bijgehouden watdie dag gedaan was, met wie gesproken was enzovoorts. 

Gesproken kan worden van een compleet reisverslag, want ook de voorbereidingen voor de reis worden in het dagboek nauwgezet opgetekend, zoals het aanvragen van een paspoort (zie boven), het boeken van de zeereis, het uitzoeken van de treinverbindingen in Amerika, enzovoorts..

Het dagboek is gelukkig bewaard gebleven en op onze website is een apart artikel opgenomen waarin het niet alleen het volledige dagboek is opgenomen, maar de reis ook wordt gevolgd aan de hand van de gegevens op Internet.

Zie het artikel: Dagboek van een zakenreis naar Amerika in 1916.


1920 - Bloembollen per vliegtuig

In het vak-weekblad Bloembollencultuur was het uiteraard het nieuws van de dag dat voor het eerst bloembollen niet werden verscheept, maar per vliegtuig werden verzonden.


1924 - Afscheidsbrief

Alhoewel schrijver van dit artikel onbekend is met de erfopvolging bij familiebedrijven, is de indruk dat de meeste aandelen steeds in bezit komen van de oudste zoon. Dat geldt in ieder geval vanaf de oprichter.
1e generatie: oprichter: Anthonie Nicolaas Bijvoet
2e generatie; zijn oudste zoon: Martinus Wilhelmus Bijvoet
3e generatie; zijn oudste zoon: Antonius (Anthonij) Franciscus Bijvoet

Deze laatste droeg een jaar voor zijn overlijden het stokje over aan: "my only partner Mr. James W. Bijvoet".

afscheidsbriefAnthonie

 


1925 - Overlijden Antonius Franciscus Bijvoet

29 .8.1925 AF Bijvoet


 

 

1928 - 100-jarig bestaan Gebroeders Bijvoet

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Gebroeders Bijvoet verscheen een uitgebreid artikel in het vakblad "De HOBAHO", verdeeld over diverse nummers als een vervolgverhaal. Vele wetenswaardigheden over onze familieleden worden in het artikel verhaald.

Klik hier om het artikel te lezen.


1929 - Een barre winter

 

De winter van 1929 maakt deel uit van de collectieve herinnering, hetzij uit eigen beleving hetzij uit overlevering. Op 1 januari 1929 viel de vorst in, om gedurende 62 dagen te heersen met een ijselijke felheid. Nederland veranderde in een poollandschap. Maar niet alleen ons land had te lijden onder de extreme kou. Zo vroor het ook flink in Valencia, was de Bosporus met ijs bedekt en viel er in Istanboel drie meter sneeuw. In de Noordzee lag een strook ijs van 6,5 kilometer. De Zuiderzee had 50cm dik ijs en er was druk verkeer per auto. Op 12 februari werd de Elfstedentocht gereden.

winter1929-1

Het jaar 1929 werd van dag tot dag bijgehouden door directielid H. de Groot van het Bloembollenbedrijf Gebr.Bijvoet (Jaap en Jan) op Schoonoord te Haarlem-Overveen.

Januari

1 's Morgens iets vriezende wind N-O. In de middag naar west met dooi.
5 (zaterdag) 4 graden vorst.
7 Gladiolen vergadering te Haarlem.
10 Zes graden vorst. Schitterend wintergezicht, dik onder de ijzel. De IJsbaan is open.
11 Tien graden vorst. Wind is N-O. Zo nu en dan sneeuw. Tentoonstelling Bloemlust.
12 's Morgens 8 uur 22 graden vorst met helder weer N-O. 's Middags geschaatst.
13 Overdag in de zon lichte dooi.
15 Opnieuw winterweer (sneeuw). 
16 's Morgens om 8 uur 10 graden vorst en veel sneeuw. Wind NW-N.
17 We kunnen buiten op het land niets doen door de sneeuw. Henk de Groot naar de gladiolenveiling te Beverwijk.
19 Dooi, sneeuw is zo goed als weg. Wind Z-W.
24 Opnieuw sneeuw. Gedeelte van de bloembollen konden we niet afdekken op het land. Dan maar binnen bij de kachel gladiolen inpakken.
27 Weer flinke vorst 10 graden. De ijsbaan aan de Kleverlaan is weer open.
28 Piet de Groot heeft jacht gemaakt op houten kisten.
29 Vandaag niet op kraaienjacht.  
Februari
8 Naar de tentoonstelling Ho-Ba-Ho te Lisse geweest. Ik heb nog nooit zoiets moois gezien.                                                                                                                                                              
9 's Middags met Paul Roozen op het Uitgeestermeer wezen schaatsen.
10 Harde wind vandaag O-NO. Geen weer om te schaatsen. Het lijkt nu pas goed te beginnen met de winter.
11 Het heeft vannacht gestormd uit het oosten. Om 8 uur was er 30 graden vorst, ontzettend koud. Ineens van 10 naar 30 graden, niet te geloven. De barometer (weerglas) loopt maar vooruit, waar moet dit naar toe. Veel schade aan de waterleidingen en onze gewassen. Een angstige nacht. Op de tentoonstelling te Lisse (Ho-Ba-Ho) zijn alle planten bevroren.
12 31 graden vorst. Helder weer N-O.
13 21 graden vorst met sneeuw. Sinds 1891 was er niet zo�n aanhoudende strenge vorst. Volgens de Maasbode (krant) is het op Spitsbergen + 2 graden. De omgekeerde wereld.
14 33 graden vorst.
15 34 graden vorst, noodweer.
16 24 graden vorst.
20 Jan Bijvoet, Jaap Bijvoet, Henk de Groot en zijn broer, per Ford naar Uitgeest. Van daar per schaats naar Purmerend gereden. Was behoorlijk koud.
21 Opnieuw een schaatstocht gereden met Jan Eldering, Paul en H.Roozen naar Monickendam, Marken, Volendam en Purmerend. Prachtig weer.  
22  's Nachts 14 graden vorst, overdag lichte dooi.
25 Vorst komt opnieuw opzetten. Wind N-O.
27 25 graden vorst. Het pont te Velsen duurt een half uur om over te komen.


» Allemaal zien         » Dia voorstelling