Bijvoet & Byvoet Familie vzw (B&B Foundation)

Onze familie geschiedenis over de eeuwen heen

Artikelen

» Allemaal zien         » Dia voorstelling

Reactie 2 op artikel Rigo Hinderyckx


Reactie van Rigo Hinderyckx d.d. 8-12-2015 op bericht van Tom Bijvoet d.d. 3-12-2015

Beste Tom,

Veel dank om kritisch te zijn.

  • Om het artikel verhalend te maken verloopt het chronologisch. Mijn onderzoek heb ik gestart vanuit de bekende gegevens die op de familiewebsite voorkwamen om middels mijn eigen ervaringen via archieven, heraldiek en literatuur terug te gaan in de tijd.
    Nergens in mijn tekst verkondig ik “evangelie” maar wel mijn visie, en ik nodig u uit om via een dna-onderzoek uw herkomst verder te onderzoeken ! Uw verwijt aan de genealogen is hier ongepast want ik (niet verwant) ben heel nuchter op zoek gegaan naar uw herkomst ...
  • De verschrijving van een l naar e waarmee u ook akkoord bent, heb ik misschien te eenvoudig uitgelegd ... Het is vooral belangrijk dat elke lezer inzicht krijgt wat kan gebeurd ...
  • De dubbele adelaar heb ik ook in twijfel getrokken. Zoals ik beschrijf vertoont het wapen van Joannes Bijvoet (geboren ca 1610) een dubbele valk (dit is niet veel voorkomend). De publicatie in Het Belang van Limburg heb ik onderzocht, maar zowel de heer Goole, verantwoordelijke voor het artikel als dhr Van Opzeeland, zijn bron, zijn overleden. Hun archieven zijn nergens terug te vinden en de familie Goole geeft me geen antwoord ...

    De modernisering na 200 jaar van de valk naar een adelaar, met kennis van het nieuwe wapen van Lübeck lijkt me correct. Even heb ik me ook afgevraagd of het bijna gelijke wapen van het koningrijk van Mysore (ca 1400-1947) een reden kon geweest zijn voor het verlaten van het symbool van de valk ...

    Het voeren van dergelijk eenvoudig schild (de dubbelkoppige valk) zonder familieoverlevering in wat toen Het Heilig Roomse Rijk was lijkt me uitgesloten. Toen de dubbele adelaar voeren zonder toestemming van de keizer was zelfmoord !

    De veel voorkomende eendjes in wapens van de meeste families in het Land van Loon waren het symbool voor de rang van de drager. De tweede zoon droeg het schild met toevoeging van een eendje, de derde zoon met twee eendjes, enz. Bij andere families (dikwijls de hogere adel) droegen alle zonen het familieschild en een bastaardzoon kreeg er een eendje aan toegevoegd ...

    Vandaag kan iedereen een wapen ontwerpen en dragen, maar om het erkend te krijgen is het niet zo simpel. Hoe eenvoudiger het wapen is, hoe moeilijker !

  • Nergens beweer ik dat het wapen van Joannes uit Neerpelt reeds door Ludeke Blyvoet werd gedragen, maar het is heel aannemlijk dat een valk gebruikt werd als symbool, als men kennis had van de juiste betekenis van de familienaam. Ik hoop ooit nog de bron van dhr Van Opzeeland te kennen ... om te achterhalen of Joannes het wapen als eerste droeg.

    Ik ken wapens die erkend werden in de 10de eeuw en nu nog gedragen worden door de mannelijke afstammelingen. Het zou geen wonder zijn indien een afstammeling van Joannes Bijvoet nu plots een wapen met een dubbele valk zou erkend krijgen ...

    Op de website las ik intussen over dit wapen : Frans Bijvoet heeft er een zegelring van, maar weet er verder niets van, behalve dan dat het door Oom Albert destijds "gevonden" moest zijn.

  • Ik kan u veel voorbeelden geven van verkeerde uitleg over de betekenis van een familie- of plaatsnaam.

    Bijvoet heeft een betekenis, nl de plant en het gebruik als schoeninleg is me bekend. Het lijkt me wel heel kort door de bocht dat een Vlaamse of Duitse Teut zijn naam veranderde in Bijvoet of Beifus omdat hij kruid in zijn schoenen stopte ?

    Ik heb vóór de 16de eeuw geen enkele naamvorm van Bijvoet gevonden in de Nederlanden, wat mij een verschrijving doet veronderstellen. Ook het wapenssymbool vond ik er niet. Het schild met de valk ondersteunt mijn theorie als zou het van het nederduitse Blyvoet komen.

  • Er was in de 16de eeuw migratie van Vlaamse Teuten naar Duitsland en van Duitse Tödden (klein- en ook rijke groothandelaars) naar Vlaanderen. Ook leden van rijke handelsfamilies volgens de weg naar de Hanzesteden.

    Neerpelt lag op de belangrijkste handelsweg van de Hanzesteden en Bilzen tot de Oostzee werd deze weg eveneens gebruikt door de Duitse Ridderorde ! Er is tevens het vermoeden van verwantschap met de commandateur van Alden Biesen.

  • Mijn verhaal van “Den Preussen Bliwoth” tot Bijvoet is gebaseerd op de enorm vele puzzelstukken die ik vond en naar eigen ervaringen selecteerde en ik hoop uiteindelijk de werkelijkheid zo dicht mogelijk te benaderen zodat ik bakens uitzet die kunnen dienen voor verder onderzoek.

Een DNA-onderzoek veel kunnen verduidelijken.

Ik hoop dat de familievereniging hiervoor een oproep doet of minstens om reeds gedane onderzoeken kenbaar te maken ... in het belang van het onderzoek.

Met vriendelijke groeten

Rigo Hinderyckx


"
"


» Allemaal zien         » Dia voorstelling