Het verslagjaar 2018/2019 stond geheel in het teken van ons Dna-onderzoek.
In onze diapresentatie over de ontwikkeling van onze stamboom hebben we vermeld dat we er al in 2008 in geslaagd waren alle kleine familietakken samen te voegen tot drie stammen, namelijk van Arien, Stamvader en Dierick.
Sindsdien is het ons met archiefonderzoek niet gelukt om ook deze drie stambomen samen te voegen tot één grote stamboom.
In tegenstelling tot vorige eeuwen zijn er ook praktisch geen familieleden meer die in hun vrije tijd archieven willen bezoeken om gegevens van hun voorvaderen te achterhalen. Ook is het ons niet gelukt om professionele genealogen te vinden die voor onze vereniging archiefonderzoek willen doen.
Ook wordt slechts sporadisch aanvullende gegevens verstrekt door familieleden of andere bezoekers van onze website.
Bij een overleg met het CBG te Den Haag werd ons aangeraden om aanvullend op ons Archiefonderzoek ook DNA-onderzoek te overwegen. We hebben ons in de materie verdiept, hetgeen resulteerde in een serie artikelen over dit onderwerp in het menu ‘DNA-onderzoek’ op onze website. Daarna zijn geschikte kandidaten voor dit onderzoek gezocht en na veel moeite gevonden. In juli 2019 is het DNA van een 6-tal familieleden geanonimiseerd gezonden naar het laboratorium van FTDNA te Houston.
De resultaten zijn ondertussen bekend en de resultaten zullen op de familiebijeenkomst van 15 september bekend gemaakt worden.
Bij onze zoektocht naar geschikte kandidaten voor het DNA-onderzoek bleek dat er nog vele “levende” familieleden zijn die niet voorkomen in onze database. Logisch, omdat er nog geen vrij toegankelijke archieven zijn met hun persoonlijke gegevens. Voor de groei van onze database met jongere familieleden zijn we geheel afhankelijk van het verstrekken van deze gegevens door directe familieleden. Dit gebeurt echter zelden. En als het gebeurt, dan mogen ze (als ze geen lid zijn van onze vereniging) de verstrekte gegevens zelf niet zien op de website vanwege de privacy wetgeving.
B&BFvzw, Leo Bijvoet
"