In de correspondentie van de drie neven uit Overveen bevindt zich een brief d.d. 14 juni 1944 geschreven door Pastoor Holleberg te Heiloo. Deze schreef over een ongehuwde moeder.
In mijn kinderjaren kwam bij ons thuis (in de Schermer) logeren uit Amsterdam een oude Jan Bijvoet. Later vernam ik dat hij een verre "neef" van vader was, indertijd als jongen van circa 16 jaar met zijn ongehuwde moeder, eveneens Bijvoet geheten, uit Ursem of Oterleek (ook in de Schermer) naar Amsterdam gegaan was. Hij zelf kreeg bij zijn vrouw Kaatje Walters slechts één dochter "Mie", gehuwd met Paul Binnekade; ook dezen hadden maar één kind Johan, voor een jaar of drie terug gepensioneerd politieagent te Amsterdam.
Jarenlang wisten we niet waar we het zoeken moesten. Af en toe kwamen er wel wat gegevens los. Zo wisten we de politieagent Johan Binnekade op te sporen en langzamerhand kregen we een vermoeden wie die ongehuwde moeder was.
Zoals bekend zijn we geabonneerd op Open Archieven. Deze organisatie organiseert dat door vrijwilligers gedigitaliseerde archieven ter beschikking komen van haar leden. Zo zijn wij geabonneerd op het verkrijgen van gegevens over onze eigen familieleden. Een paar weken geleden kregen we een honderdtal nieuwe gegevens van Bijvoeten uit de het stadsarchief van Amsterdam.
Wij hebben de indruk dat in de 19e eeuw een groot aantal jonge vrouwen uit Noord-Holland naar Amsterdam trokken om daar als dienstbode aan de kost te komen. Het waren barre tijden. We vonden bijvoorbeeld Lena Bijvoet die in 1781 overleed in het Gast-, Pest-, Werk- en Spinhuis van Amsterdam. En Elisabeth Bijvoet die in 1809 op 23 jarige leeftijd in het pesthuis aan een venerische ziekte overleed.
En als we dan menen een rijke familie Bijvoet te hebben gevonden, omdat ze op de Prinsengracht wonen, dan zien we op de gezinskaart de aanvulling: "kelder".
De meeste dames (en hun echtgenoten) konden we helaas niet thuisbrengen in onze stamboom. Onze {tip content="Verzameling van familieleden waarvan we (nog) niet weten waar te plaatsen in de stamboom."}Verzameling Buijyvoets{/tip} is met de gegevens uit het stadsarchief van Amsterdam dan ook helaas fors uitgebreid tot 537 familieleden.
Wie we wel gevonden hebben was de ongehuwde moeder die met haar zoon naar Amsterdam trok.
Het bleek te gaan om Johanna (Anna) Bijvoet, geboren in 1782 in Alkmaar, dochter van Dirk Bijvoet en Trijntje Goudsblom. In 1811 werd haar zoon Johannes (Jan) geboren. Johanna was niet getrouwd, maar bij de doop van haar zoon werd Joannes Jordan genoemd als de vader.
In 1823 werd Elisabeth in Alkmaar geboren, maar daar hebben we tot op heden geen geboorteakte kunnen vinden en weten we ook niet wie haar vader is. Feit is dat ook zij zich noemde Elisabeth Bijvoet.
Wie kan ons helpen aan meer gegevens over deze Elisabeth Bijvoet?
Graag dan een email aan info@bijvoet.org
In 1827vestigde Johanna zich met haar kinderen in Amsterdam. Voor haar nakomelingen in Amsterdam zie het genealogisch rapport van Johanna Bijvoet.
"