Bijvoet & Byvoet Familie vzw (B&B Foundation)

Onze familie geschiedenis over de eeuwen heen

Artikelen

» Allemaal zien         » Dia voorstelling

Majoor Frederik Johan Bijvoet


Een mooi voorbeeld hoe gegevens over onze familie in de loop van de jaren blijven binnendruppelen betreft gegevens over Frederik Johan Bijvoet (1901-1968). Bij de start van onze website in 2000 wisten wij nog niets over hem. Al in 2004 kregen we gegevens over hem van Jan-Albert Bijvoet. En zelfs nu in 2020 komen nog gegevens binnen over deze Frederik Johan Bijvoet. 

De heer Nouwens uit Canada las in de Nederlandstalige 'De Krant' een artikel van Tom Bijvoet en schreef hem met brief d.d. 25-7-2020 het volgende verhaal over zijn vader in de tweede wereldoorlog.

Ik las uw artikel "Van huis uit" in de laatste uitgave van 'De Krant' en uw naam [Bijvoet] bracht mij terug naar de jaren van de oorlog. Mijn vader was in een groep van circa 35 KNIL officieren die samengebracht werden door de Duitsers in Soest in 1940. Hun "avontuur" liep toen naar Juliusburg (Polen) en via Colditz (Duitsland) naar Stanislau (USSR). Uiteindelijk via Neu Brandenburg, ten noorden van Berlijn in 1945, na de bevrijding naar HUIS, terug naar Breda. Nu herinner ik me de naam "Bijvoet" en er zijn foto's van Kapitein Bijvoet in de verschillende kampen.  ..........."

De heer Nouwens vroeg zich af of Tom Bijvoet soms familie was van deze officier Bijvoet. We kwamen er al snel achter dat het hier ging om Frederik Johan Bijvoet in onze stamboom

Onder Lees Meer de complete brief van de heer Nouwens en de foto's die hij meestuurde met foto's gemaakt van de officieren in de gevangeniskampen waar Frederik Bijvoet en de vader van de heer Nouwens verbleven.


Brief van de heer Nouwens

brief hr. Nouwens 2020Juliusburg november 1940 - juli 1941
Omcirkeld Frederik Bijvoet, geheel links de vader van de heer Nouwens.

In het plaatsje Juliusburg (nu Dobroszyce, Polen) in Silezië, destijds Duitsland, bevond zich tijdens de Tweede Wereldoorlog een Offizierslager Oflag VIII C, een krijgsgevangenenkamp voor officieren.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Oflag_VIII_C

Juliusburg

Omkaderd links Frederik Bijvoet en rechts de heer Nouwens

Juliusburg2


Officieren Bijvoet en Nouwens verbleven van juni 1943 tot juni 1943 in Colditz (Duitsland)
Hier zijn geen foto's van.

Het kasteel in Colditz werd internationaal bekend als gevangenis voor vooraanstaande geallieerde krijgsgevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zaten officieren die een risico vormden voor de veiligheid, bekendstonden vanwege hun ontsnappingsdrang of die als bijzonder gevaarlijk werden gezien. Zie Wikipedia Colditz


Foto Stanislau (USSR) - Juni 1943 - Januari 1944
Omkaderd links de heer Nouwens en rechts Frederik Bijvoet.
De officieren hadden nieuwe uniformen van de geallieerden !

Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kamp_Stanislau

Stanislaus

"
"


» Allemaal zien         » Dia voorstelling