Via het testament d.d. 21 juni 1723 maakten we kennis met - Maritie Hendriks Bijvoet -, gehuwd met Cornelis Willemsz Schaagen. Zij woonden in Zuid Schalkwijk (bij Haarlem). Het testament werd vermoedelijk opgemaakt omdat Maritie "swack van lichame kranck te bedde leggende" en de echtelieden voor haar overlijden de nalatenschap wilden regelen.
Wij hebben gezocht in onze database naar Maretie. Mogelijk betreft het Maria Hendriks Bijvoet, dochter van het echtpaar Hendrik Bijvoet en Guertje Bra die een blekerij bezaten in Bloemendaal (bij Haarlem).
Behalve overeenkomsten zijn ook tegenstrijdigheden naar voren gekomen. Wie van onze familieleden mee wil denken vindt meer informatie door te klikken op Lees mee.
De akte is te vinden op de website
https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QHV-V3D6-MCWQ?cat=350366
en aldaar op scan 46 en 47 - film nummer 008717132.
Onderstaand de hyperlinks naar de akte, bestaande uit 3 bladen. Elke bladzijde opent door er op te klikken. Door rechtsklikken kan elk blad gedownload worden.
akte 1723_blad 1 | akte 1723 blad 2 | akte 1723 blad 3 |
Globale samenvatting van de akte
Op 21 juni 1723 verschenen voor mij, Joannes van der Spoel notaris te Haarlem, de echtelieden Cornelis Willems Schaagen en Maretie Hendricks Bijvoet, wonende op Zuid Schalkwijk in de heerlijkheid Nieuwerkerke. Hij gezond van lichaam, zij zwak en ziek te bed, doch goed bij verstand, geheugen en spraak. Zij gaf te kennen niet graag van deze wereld te scheiden zonder haar nalatenschap geregeld te hebben. Over en weer erft de langstlevende alle roerende en onroerende zaken. De langstlevende van hun beiden is gehouden het minderjarige kind of kinderen bij de ander verwekt of nog te verwekken gelijkelijk op te voeden en in het levensonderhoud te voorzien. Tenslotte regelingen met betrekking tot de voorgdijschap over het kind of kinderen.
Maria Hendricks Bijvoet te Bloemendaal
In onze database is Maria Hendricks Bijvoet de dochter van Hendrik Bijvoet. Deze was getrouwd met Guertje Bra, dochter van een rijke bleker in Bloemendaal. Zie hiervoor ons artikel: De blekersfamilie Bijvoet.
Uit nevenstaand schema blijkt dat Maria het achterkleinkind is van stamvader Dierick Beyvoets. Haar grootvader Jan Beyvoets verhuisde rond 1630 van Pelt naar Alkmaar en kocht daar een huis. Circa 1675 verhuisde zijn zoon Hendrik naar Bloemendaal en werkte op de blekerij van zijn schoonvader en nam deze later over.
Redenen om aan te nemen dat Maretie en Maria een en dezelde persoon zijn.
- Beiden hebben dezelfde voornaam
- Beiden hebben dezelfde patroniem (Hendriksdochter)
- Beiden hebben dezelfde achternaam
- Beiden leefden in dezelfde tijdsperiode
- Biden leefden rond Haarlem
Discrepantie is dat Maretie ten tijde van de akte in 1723 weliswaar nog leefde, maar door haar ziekte vermoedelijk vlak daarna is overleden. In onze database wordt vermeld dat Maria overleden is in 1712 in Haarlem. Een aantekening in onze database bij haar vader Hendrik vermeldt:
Van vier kinderen van Hendrik en Guertje Bra (Jan, Maria, Anna en Cornelis) zijn alleen de overlijdensdata uit de dtb registers in Bloemendaal bekend. De reden is waarschijnlijk dat circa 1675 het gezin verhuisd is van Alkmaar naar Bloemendaal en dat daar de latere vier kinderen zijn geboren.
Zuidschalkwijk
Googelen op 'Wiki Zuidschalkwijk' levert het volgende op.
Zuidschalkwijk bestond poorspronkelijk uit: Zuid-Schalkwijk, Vijfhuizen en Nieuwerkerk aan de Drecht, en is de naam van een ambachtsheerlijkheid ten zuidoosten van Haarlem. Nadat Nieuwerkerk in de loop van de 17e eeuw stapsgewijs door het Haarlemmermeer was verzwolgen, bestond de ambachtsheerlijkheid nog uit de Verenigde Groote en Kleine Polders (met de buurtschap Zuid-Schalkwijk) en de Vijfhuizerpolder (met Vijfhuizen (Zuid-Schalkwijk)).
In het vroeger geheel landelijke gebied van de voormalige ambachtsheerlijkheid liggen nu een deel van de stadswijk Schalkwijk (Haarlem) (de Merenwijk en de Molenwijk), de buurtschap Zuid-Schalkwijk en het dorp Vijfhuizen (Haarlemmermeer).
==============
Paul Balm heeft ons februari 2021 gewezen op bovengenoemde akte. Hij voegde er nog een verzoek aan toe over zijn eigen familie:
Goedendag,
Zou je de familie gewezen dan tegelijkertijd kunnen vragen of ze bekend zijn met (van) Scha(a)gen uit Kennemerland rond 1700 (en liefst daarvoor)? Hij voegt er aan toe dat 8 jaar later (30 jan 1731) testeren Jan Willems Schaagen (broer van Cornelius Willems Schaagen) en zijn huisvrouw Anna Jans, wonend Zuid Schalkwijk (Cornelis Willems Schaagen is dan inmiddels overleden).
Dank, succes met het onderzoek, groet, Paul Balm
Wie over de familie Scha(a)gen wat weet, gaarne bericht aan info@bijvoet.org
"