Bijvoet & Byvoet Familie vzw (B&B Foundation)

Onze familie geschiedenis over de eeuwen heen

Artikelen

» Allemaal zien         » Dia voorstelling

Schilderij met kersenbloesem van Jo Bijvoet


We zijn er langzamerhand aan gewend dat met tussenpozen van ongeveer een jaar steeds weer een werk van schilderes Jo Bijvoet boven water komt.

kersenbloesem Jo Bijvoet

Ook dit schilderij is de moeite waard om in ons artikel over Jo Bijvoet op te nemen. Met dank aan Joep Struijken.

Onder Lees meer de familiehistorie van dit schilderij.


Dit schilderij hangt in het huis van Joep Struijcken. Hij heeft het van zijn ouders gekregen die het op hun beurt weer gekregen hadden van opa Cornelis Struijcken.
Deze opa was de aannemer Gebr. Struycken in Tilburg.

Joep vertelde:

Waarschijnlijk vestigden de uit Deil afkomstige gebroeders Gijsbertus, Cornelis (mijn opa), Josephus en Johannes Struycken zich in de jaren twintig in Tilburg, omdat zij als aannemers verantwoordelijk waren voor de bouw van het Sint Elisabeth Ziekenhuis (1927-1929). Tussen 1928 en 1938 bouwden de gebroeders enkele honderden huizen in de destijds nieuwe wijk Armhoefse Akkers, aan de Ringbaan-Oost en aan de Nieuwe Bosscheweg. Ook realiseerden zij onder meer een omvangrijk huizencomplex in de Jasmijnstraat en de Rozenstraat (1931) en het Sint Lidwinaklooster (1936). Het bouwbedrijf, dat lange tijd gevestigd was aan de Ringbaan-Oost, bestond tot 1968.

In ons artikel 'Kunstenares Jo Bijvoet' staat vermeld:

....Jo liet in 1959 een vrijstaand huis bouwen in de Valkenierslaan te Oisterwijk.......

Niet onmogelijk dat dit huis door de aannemer Gerbr Struyken is gebouwd en Jo Bijvoet met dit schilderij haar tevredenheid tot uitdrukking bracht. In het artikel staat dat Jo ook schilderijen van haar gebruikte als een soort betaling in natura. Dat gaf ons de indruk dat haar schilderijen niet veel opbrachten; zeker niet voldoende om de aankoop van een huis te bekostigen.

Joep kan niet met zekerheid zeggen of zijn opa haar huis gebouwd heeft. Hij heeft gezocht in het boek 'de zilveren sluitsteen' (boek over gebr. Struycken) en in het archief van Tilburg maar kon niets vinden.

Vermoedelijk heeft zij het huis kunnen aankopen door een erfenis.  Haar vader Ir Jan Jacob Willem Bijvoet was immers oprichter van de scheepswerf 'Dordrecht.
Zie ons artikel: Scheepswerf 'Dordrecht' van Jan Bijvoet

Ook haar grootvader Johannes Henricus Bijvoet was niet bepaald onbemiddeld. Deze was mede eigenaar van het bloembollen bedrijf Gebr. Bijvoet en zijn erfenis bedroeg naar huidig prijsniveau meer dan een millioen.
Zie ons artikel: Bloembollenbedrijf Gebroeders Bijvoet

"
"


» Allemaal zien         » Dia voorstelling