Op dit moment (2015) zijn de voorouders van Arien Bijvoet nog onbekend. Ook van Arien Bijvoet is niets bekend. Zijn bestaan is afgeleid van de patroniemen van zijn zonen Claas Ariensz Bijvoet en Adriaan Ariensz Bijvoet.
Bekend is dat onze familie in de 17e eeuw als teuten emigreerden vanuit Neerpelt naar de Noordelijke Nederlanden. Zie onze rubriek Alles over onze stamboom. In Noord-Holland doken toen twee families op met de naam 'Bijvoet'. Deze waren weliswaar duidelijk familie van elkaar, maar dit kon tot op heden (2015) niet worden aangetoond. Het gevolg is twee aparte stambomen.
Stamboom Arien Bijvoet | Stamboom Dierick Beyvoets |
bevat (2015) totaal 2250 familieleden | bevat (2015) totaal 1980 familieleden |
Op welke wijze nakomelingen van Dierick Beyvoets in Noord Holland terecht gekomen zijn is voornamelijk bekend via de studie van Mertens, getiteld De vier dorpen van de Bank van Pelt. Door de Bank van Pelt werd bijgehouden waarheen inwoners (al dan niet tijdelijk) vertrokken. Van onze familie werden daarbij met name genoemd de emigratie naar Alkmaar, Spanbroek, Wognum, Opmeer en Warmenhuizen. De dorpen liggen onderling "op loopafstand" en allen gelegen in de streek West Friesland.
Door op de kaart te klikken wordt men doorverbonden met de wensite www.westfriesland.nl. Om gegevens over elk dorp te verkrijgen kan men daar op de rubriek 'Plaatsen en kaart' klikken en daar de naam van het dorp invullen.
(Toestemming is aangevraagd voor gebruik van deze kaart).
Dat onze familie veelal in dorpen neerstreek ondersteunt het feit dat het merendeel van de geemigreerde Peltenaren teuten waren die langs de boeren gingen op het platteland om hun waren en diensten aan te bieden.
Aan de hand van de emigrantenlijst in de studie van Mertens hebben we de emigratie van onze familieleden vanuit Pelt naar West-Friesland kunnen afleiden. Alle geemigreerde familieleden behoren echter aantoonbaar tot de stamboom van Dierick Beyvoets. In de emigrantenlijst is geen enkele familierelatie te vinden met Arien Bijvoet of zijn nakomelingen.
De eerste drie generaties van de stamboom van stamvader Arien Bijvoet ziet er momenteel (2015) uit als volgt:
Aan de hand van deze "stamboom" en thans bekende gegevens is getracht enige conclusies te trekken. Hierbij is als uitgangspunt aangenomen dat in die tijd getrouwd werd op 25 jarige leeftijd.
1e generatie
1 - Arien Bijvoet is de huidige stamvader.Van hem zelf is nog niets bekend. Zijn naam is afgeleid van het patroniem van zijn twee zonen.
2e generatie
Claas Ariens Bijvoet is met Dirkje Pieters getrouwd op 13-2-1684 in Obdam.
=> Claas Ariens is geboren circa 1660.
=> Arien is geboren circa 1635.
Adriaan (Andreas) Ariens Bijvoet is met Anna Sijmens getrouwd op 30-11-1704 in Abbekerk / Medemblik
=> Adriaan Ariens is geboren circa 1680.
Een tijdspanne van 20 jaar tussen eerste en tweede zoon komt ons ongeloofwaardig voor.
3e generatie
Ariens Claesz Bijvoet is circa 1725 getrouwd met Taad Jacobsdr
=> Ariens Claesz is geboren circa 1700.
Arien Claesz Bijvoet is geboren in Obdam, maar verhuisde waarschijnlijk naar Alkmaar. Uit de geboorteplaatsen van hun kinderen kan worden afgeleid dat zij mogelijk om een of andere reden pendelden tussen Alkmaar en Obdam. Hun kinderen zijn overleden in West Friesland; alleen twee kinderen verstigden zich definitief in Alkmaar.
In het Historisch Kadaster in Alkmaar worden namelijk genoemd:Van het gezin Ariens/Taad worden in het HKA met name genoemd:
- de tweede echtgenote van zoon Dirk Ariens Bijvoet
- de tweede echtgeniote van zoon Aris Ariens Bijvoet
De belevenissen van hun nakomelingen in Alkmaar wordt verder beschreven in het artikel: Alkmaarse families in de 17e eeuw
De overige leden van de derde generatie bleef in West Friesland
Ariaan Andreas Bijvoet, gedoopt in Medemblik, getuige Ariaentie Andreas.
Maartje Adreas Bijvoet, geboren Abbekerk, gedoopt in Medemblik, getuige Ariaentie Andrease
Jan Andreas Bijvoet, gedoopt 1711 Medemblik, getuige Neeltie Willems (vermoedelijk jong gestorven)
Jan Andreas Bijvoet, gedoopt 1713 Medemblik, getuige Neeltie Willems
Theunis Adriaansz Bijvoet (Neut) Van Theunus staan drie echtgenotes geregistreerd.
Aangezien de zonen van stamvader Ariaan Bijvoet in West Friesland zijn getrouwd (1684, 1704), wordt vermoed dat Ariaan, al dan niet met zijn twee zonen, afkomstig is uit Pelt. In Nederland is geen familierelatie te vinden tussen stamvader Arien Bijvoet en nakomelingen van Dierick Beyvoets. Dus mogelijk is Arien rechtstreeks afkomstig uit het Land van Luik.
Bij het zoeken naar de voorouders van Arien Bijvoet moet met de volgende punten rekening worden gehouden:
- De schrijfwijze van onze oorspronkelijke familienaam is veelal Buijvoets. De naam Bijvoet komt daar praktisch niet voor. Zodra de familie naar Nederland emigreert voeren ze direct de naam Bijvoet.
- Aangezien in de stamboom van Arien Bijvoet de voornamen Arien (Aris) en Claas bij opvolgende generaties bijna consequent wordt afgewisseld, kunnen we in België zoeken naar Arien en zijn vader Claas.
- In België Arien => Adrianus en Claas => Nicolaas
Conclusie
Te zoeken in Pelt of algemeen Het Land van Luik (huidig Belgisch Limburg) naar: Adrianus Buijvoets geboren omstreeks 1635 of zijn vader Nicolaas Buijvoets geboren omstreeks 1610 |
Helaas is in onze database geen Adrianus of Nicolaas Buijvoets te vinden die voor 1700 geboren zijn.
Arien is van dezelfde leeftijd als de zonen van stamvader Dierick Beyvoets. Deze zonen komen allemaal voor in de emigrantenlijst van Mertens als emigranten naar West Friesland.
"