Bijvoet & Byvoet Familie vzw (B&B Foundation)

Onze familie geschiedenis over de eeuwen heen

Artikelen over de familie

De vier dorpen van de Bank van Pelt


De jaarlijkse trek van teuten in de 16e eeuw vanuit Neerpelt naar alle windstreken werd door de schepenen van de Bank van Pelt in een register bijgehouden. Omdat in het register vele familieleden van ons voorkomen kon hiermee aangetoond worden dat al onze familieleden in Nederland hun oorsprong hebben in Neerpelt.


In het tijdschrift 'Het Oude Land van Loon' heeft Jos Mertens in 1984 een studie gepubliceerd over de teutenhandel in Belgisch Limburg. Teuten waren personen en vaker families die jaarlijks hun handel aan de man brachten in de Noordelijke Nederlanden. Uit de studie van Jef Mertens bleek dat ook onze familie vaak als teuten naar de Noordelijke Nederlanden trokken en zich daar vaak ook vestigden. Omdat via deze studie in 2003 afgeleid kon worden dat onze familie in Noord-Holland als teuten ook afkomstig waren uit Belgisch Limburg (Neerpelt) is in dit artikel een uittreksel van de studie opgenomen. Ook kan de complete studie als pdf-file gedownload worden.

Bij de oprichting van onze vereniging in 2001 kenden wij twee afzonderlijke stambomen.

Er was op dat moment geen verwantschap te vinden tussen de leden van deze Belgische en Nederlandse tak van de familie.

De publicatie in 1959 van de Nederlandse tak had als stamvaders de broers Lambert en Hendrik Bijvoet die volgens deze genealogie geboren waren in Alkmaar.

In 2003 stuitten wij op een studie van Jef Mertens met als titel 'De vier dorpen van de Bank van Pelt'. Met de gegevens uit dit boek zijn de voorvaderen van Lambert en Hendrik Bijvoet gevonden in Neerpelt


De vier dorpen van de Bank van Pelt (16de-17de eeuw).
Bijdrage tot de kennis van de Loonse Kempen en van de teutenhandel


De vier dorpen volgens de atlas van Blaeu uit 1600

Kaulille, Kleine-Brogel, Neer- en Overpelt waren de vier Kempense dorpen in het Noorden van de provincie Limburg (België) die ressorteerden tijdens het Ancien Régime onder de Schepenbank van Pelt.

Deze dorpen zijn aangegeven op kaart 201 van de prachtige atlas van Blaeu uit 1600, waarvan hieronder een screenshot.

Blaeu kaart 201 Neerpelt

Klik op de kaart voor een vergroting

 



Deel I: Het sociaal ekonomisch leven in de 16de eeuw

Inhoudsopgave


Deel II: Vrachtrijders uit het Land van Loon 


Deel III Emigratie uit Kaulille, Kleine-Brogel, Neer- en Overpelt


Lijst van emigranten met namenindex

Het boek bevat heel overzichtelijk een lijst met ongeveer 500 emigranten en een bijbehorende namenlijst

Lijst van emigranten met namenindex

Uit deze lijst hebben wij kunnen afleiden dat onze familie vanuit Pelt regelmatig als teuten de Noordelijke Nederlanden bezochten. En velen daarvan vestigden zich er definitief.

Analyse emigratie van onze familie van Pelt naar de Noordelijke Nederlanden

 


Het boek is ook in hoge resolutie op onze website geparkeerd (140 MB) in de map van dit artikel in mediabeheer. Leden van de Bijvoet & Byvoet Familie kunnen het gehele boek toegezonden krijgen om het in redelijke scherpte te kunnen lezen en eventueel (te laten) afdrukken. Inlichtingen: info@bijvoet.org

"
"


» Allemaal zien         » Dia voorstelling