Bijvoet & Byvoet Familie vzw (B&B Foundation)

Onze familie geschiedenis over de eeuwen heen

Artikelen

» Allemaal zien         » Dia voorstelling

Familiebijeenkomst 2004 in Ootmarsum


Op 24 mei 2004 ontmoet een groep afstammelingen van het echtpaar Buijvoets-Broekhuis elkaar in de geboorteplaats van hun stamouders Ootmarsum.

Op het zonnige terras van het bij het plaatselijke Openluchtmuseum gelegen restaurant "De Weemhof" neemt vanaf 2 uur s'middags de een na de andere Buij(y)voets plaats.

Sommigen kennen elkaar als directe familie of van de bijeenkomst eerder dat jaar in Neerpelt. Anderen hebben elkaar nog nooit ontmoet. Het “smoelenboek” van de website bewijst hier dan ook goede diensten.

Na de koffie met krentenwegge neemt B&B bestuurslid Jan Buyvoets uit Heemstede het woord en heet de aanwezigen welkom.

Van links naar rechts: Buyvoets, Buyvoets en Buijvoets

Moeder Lavarre wordt ter tafel gebracht.

Al gauw zijn de familieleden druk met elkaar in gesprek en gaan de plastic tasjes met de oude fotoalbums van hand tot hand. De oudste deelnemers, Gerrit en Jan Buij(y)voets, wordt regelmatig om commentaar bij de foto’s gevraagd waarbij de ene na de andere anekdote opgediept wordt.

Jan uit Oeken laat de inhoud van de map met de genealogische verzameling van zijn vader zien.=>

Een uurtje later arriveren Jan Raatgerink en Ben van Benthem van de vereniging Heemkunde Ootmarsum om het een en ander te vertellen over hun werkzaamheden bij deze club. De heren blijken lid van de werkgroepen fotoarchief en genealogie. De Heemkundevereniging Ootmarsum en Omstreken heeft een omvangrijk archief dat voor onderzoek en publicaties beschikbaar is.


 

Jan Raatgerink van Heemkunde Ootmarsum en Omstreken spreekt de verzamelde Buij(y)voetsen toe.

 Nadien bezoeken een aantal B&B leden het domein van de Heemkunde vereniging op het terrein van het Openluchtmuseum Ootmarsum. De schatkamertjes met archieven in het kleine Molenhuisje zijn al gauw vol met zoveel Buij(y)voetsen.

Op de begane grond huist het archief met mappen vol krantenknipsels en even zovele boeken. Van alles over Ootmarsum en haar bewoners is hier te vinden. Na hier even te hebben rondgeneusd begeeft het gezelschap zich naar boven om een blik in het fotoarchief te werpen waar Jan Raatgerink een demonstratie geeft van het computersysteem waarin alle gearchiveerde foto’s eenvoudig terug zijn te vinden.

Het zoekwoord Buijvoets ingeven heeft direct resultaat. Maar liefst 174 beelden die iets met Buijvoets van doen hebben tovert het systeem op het scherm. Soms betreft het een oude ansicht waarvan de schenker een Buijvoets is maar in de snelheid komen ook wat oude foto’s voorbij die we nog niet kennen. Het aardige daarbij is dat de personen en de situatie (voor zover mogelijk) bij de foto zijn beschreven. De tijd is die middag te kort om er uitgebreid op in te gaan. Hier moeten we nog eens induiken!

De vereniging heeft ook belangstelling voor hetgeen wij verzamelen en het is duidelijk dat we in de nabije toekomst nog wel het een en ander voor elkaar kunnen betekenen. Met de heren Raatgerink en van Benthem wordt dan ook afgesproken dat we te zijner tijd nog eens terugkomen om het archief eens flink uit te pluizen. In ruil daarvoor stellen de “Twentse” B&BF leden hun materiaal in digitale vorm ter beschikking aan de Heemkunde vereniging.

Als we terugkeren naar het terras wacht ons nog een verrassing. Er blijken drie familieleden uit Tubbergen te zijn, Elly, Ger en Annelies. Met de tak uit Tubbergen hadden we tot dan toe nog geen contact. Maar met de toezegging dat zij de gegevens uit Tubbergen voor ons gaan verzamelen hopen we ook dit deel van de stamboom op orde te krijgen.

Het is duidelijk dat er nog veel werk te doen is. De komende tijd moet er veel energie gestoken worden om al het voor de B&BF vereniging interessante materiaal te verzamelen, te beschrijven en te digitaliseren. Zo kan het op de website gepubliceerd worden en kunnen alle leden er van meegenieten.

 Inmiddels is de verzameling van J.G. Buijvoets gescand. Als eerste is daaruit de brief van koperslager Bijvoets, onder het kopje “artikelen van en over de familie” te vinden op de site, gepubliceerd. Stukje bij beetje zal de rest volgen en zal de Twente Buij(y)voets puzzel steeds completer worden. En wie weet komt dat Buij(y)voets boek er ook nog wel.

Tegen vijf uur nemen we afscheid van Jan Raatgerink en Ben van Benthem.


Als dank voor hun inspanningen schenkt B&B bestuurslid Jan Buyvoets de Heemkunde vereniging de loden torenspits van de Rooms Katholieke kerk in Ootmarsum uit 1886 die al vele jaren in zijn bezit is. De maker, gezien de datum moet het welhaast H.B. Buijvoets zijn geweest, heeft er maar liefst 5 maal de naam BUYVOETS in geslagen. De torenspits krijgt een mooi plekje in het Molenhuisje van de Heemkunde vereniging.

 

<= Jan Raatgerink en Ben van Benthem nemen de torenspits van Buyvoets in ontvangst.

 

Jan Buyvoets neemt afscheidvan "zijn spits".

B&BF bestuurslid Jan Buyvoets (Heemstede) bedankt de heren Raatgerink en van Benthem voor hun medewerking aan deze middag. Ook op deze foto, de dames van de Tubbergen tak, Elly, Ger en Annelies.

De middag wordt besloten met een gezellig samenzijn met een drankje en een etentje waarna de “Twente-Buijvoetsen” huiswaarts keren en kunnen terugkijken op een geslaagde middag.

Interessante links:

http://www.twente.nl/~hkootmarsum/  http://www.openluchtmuseumootmarsum.nl/hoofdmenu.htm

http://www.deweemhof.nl/

Tekst: Michel Buyvoets
Foto’s: Gert Jan Buijvoets en Michel Buyvoets


"
"


» Allemaal zien         » Dia voorstelling