Bijvoet & Byvoet Familie vzw (B&B Foundation)

Onze familie geschiedenis over de eeuwen heen

Artikelen over de familie

Paul Bijvoet (1945-2013) Zuid-Afrika


Paul Bijvoet woonde en werkte in Zuid-Afrika. Hij schreef ons vaak over zijn leven daar en stuurde ons diverse foto's van zijn kunstwerken.


Paul is een actief lid geweest van onze vereniging. In onze database is Paul terug te vinden als Paulus Albertus Bijvoet. In dit artikel zijn 'levensverhaal', zoals hij dat naar ons toe stuurde in 2009, vier jaar voor zijn overlijden.

 Hier volgt zijn verhaal.

Ik ben naar ZA geïmmigreerd 18 maart 1965. Heb over de jaren hoofdzakelijk als piloot gevlogen als civiele, alsook als luchtmacht piloot en wel op de Impala MK I en MK II Fighter jet.

Wegens gehoorverlies moest ik het vliegen als luchtmacht piloot later staken. Tot 2 jaar geleden was ik nog vlieginstructeur bij Waterkloof hogeschool in Pretoria. Dit is de enigste Staatsschool in de wereld wat een Academie voor Luchtvaart en Technologie in hun curriculum hebben opgenomen. Dit werd bedreven onder toezicht van de ZA Luchtmacht. Waterkloof Hogeschool was de elite school van Pretoria en gelegen in Waterkloof, wat de opperklas woongebied in het oosten van Pretoria is.


 Paul stuurde ons ook foto's van door hem vervaardigde kunstwerken.

Een klein traditionele Kaaps-Hollands huisje in de bergen van Mpumalanga.

Klik op de foto om deze te vergroten

Kaaps-Hollandse huizen worden als zodanig genoemd wegens hun bouwstijl met de kenmerkende gevel.

Overwegend zijn de Kaaps-Hollandse woningen beschoren voor de heel rijken, waarvan het huisoppervlakte gemiddeld 1400m²+ hebben en meestal op een akker grootte grond-oppervlakte staan, meestal rijke wijnboeren met grote landerijen.

De inrichting van deze huizen zijn meestal voorzien van echte antiek, zoals Hollandse kasten, Friese staan-klokken, enz. De vloeren en plafons zijn meestal van duur hout.
Kijk eens op de labels van Zuid Afrikaanse wijnen. De kans dat er zo’n Kaaps-Hollands huis op staat, is zeer groot.


Tijdens het apartheidsbewind was Waterkloof Hogeschool hoofdzakelijk een school voor blanken kinders van rijke ouders, met tallen sport-faciliteiten, zoals tennisbanen, rugby en cricket velden en golf. Huidiglijk is het nu een gemengde school van alle rassen, maar wordt nog steeds als een school beschouwd met de hoogste standaarden in ZA.

De zwarten kinderen uit het lage inkomsten milieu, worden door de staat gesubsidieerd, alsook voor diegenen die vliegopleiding willen volgen voor beroepspiloten, wat dan hoofdzakelijk door privaat maatschappijen, binnenlands zowel als buitenlands, geborgd worden.

Ik had zo’n 60 vliegstudenten per jaar. Hun opleiding was op Zwartkop Luchtmachtbasis te Pretoria op de Jaberu en Cessna 172. De bedoeling was, om een student wat de cursus voor PPL (Private Pilot Licence) met succes doorlopen had, door de ZA Luchtmacht of SAL/SAA, opgenomen zal worden voor gevorderde vliegopleiding. Zo zijn er thans reeds piloten aan voorgenoemde Instituten, van deze school afkomstig. Ik voelde mij bevoorrecht om met dit project betrokken te zijn geweest.


Jakarandalaan in Pretoria. Eén van de honderden lanen in Pretoria waar de jakaranda’s gedurende octobermaand in bloei staan. Medium Acriel


Amsterdam. Hoekje van de Keijzersgracht. Medium: Acriel

Klik op de foto om deze te vergroten

Mijn vrouw Hermina (Vermeer)(63) heb ik ontmoet kort nadat zij was afgestudeerd op de Universiteit van Stellenbosch als Microbioloog Bsc. Het is het mooiste en beroemdste universiteit van ZA, gelegen in een prachtig berglandschap van de Kaap-provincie, gedecoreerd met lanen van eeuwen ouden kastanjebomen, al uit de tijd van Jan van Riebeeck, en verder omgeven van tallen wijnlandschappen.
Nederlandse toeristen die daar al geweest zijn, kunnen dit met overtuiging bevestigen. Hermina is nu Fabrieksmanager van een voedselfabriek, in Pretoria.


West-Kaap landschap. De Kaapse bergen kunnen bij zekere tijden van de dag een blauwe tint hebben.


Zonsonder in het Nationale Paul Kruger Park. Medium: Acriel


Westkaapse vissersdorpje. Medium: Acriel

Rembrandt met zijn vrouw Akasia. Nagetekend. Medium: Pentekening

Mijn oudste dochter Cornelia (32), is Chef van een administratieve-afdeling van een Medische Clinic, ook in Pretoria en moeder van een zoontje (9) en een dochter (12) Haar man Mitchel (34) is werkzaam bij een Verhuizingsfirma.

Mijn Jongste dochter, Willemien (27) is afgestudeerd aan de Universiteit van Potchefstroom als Chemisch-Ingenieur. Zij is getrouwd met Gert (28), een Mechanisch-Ingenieur, wat een studentgenoot van Willemien was.

Wij wonen in het Oosten van Pretoria, een halve km vanaf de school waar ik vlieginstructeur was. Daar hebben wij een vrijstaande bungalow, omgeven met een prachtige tuin van ongeveer 1000 m². Wij wonen hier erg gelukkig en het is een stille omgeving.

klik op de afbeelding voor een vergroting


Amsterdam. Mediun: Pen J.F.Kennedy. Mijn eerste portret-tekening in 1968. Medium: HB Potlood

Winterlandschap. Medium: Pen


Abstracte werk, Limpopo Prvincie. Medium: Acriel


Het Uniegebouw gezien vanaf een Jakaranda-laan in Pretoria.

Honderden lanen in Pretoria staan in de oktobermaand zo in paarse bloei. Deze bomen, 60.000 in totaal zijn in 1900 AC vanuit Argentinië ingevoerd. Het Uniegebouw is het Regeringsgebouw waar de kantoren van de President en de meeste van zijn Ministeries gezeteld zijn. Het Parlements-gebouw is echter in Kaapstad.

 


Winterlandschap. Medium: Pen

Ik ben nu een Nationale Tourgids, en doe overwegend groepjes van maximaal 6 personen. De reden dat ik kleine groepjes doe, omdat dit een beter gelegenheid geeft tot een hechtere band met mijn gasten. Ná een paar dagen zijn wij dan zo goed als een familie. Met een reisbus krijgt men dat niet, te onpersoonlijk!

Hiermee heeft u dan een beetje van een inzagen van ons familie in het prachtige Zuid Afrika.

Kom gerust eens langs voor een bak koffie!

Paul en Hermien

 


Een kleine inheemse nederzetting tussen de bergen in de Limpopo Provinsie.
Medium: Acriel

"
"


» Allemaal zien         » Dia voorstelling