Bijvoet & Byvoet Familie vzw (B&B Foundation)

Onze familie geschiedenis over de eeuwen heen

Artikelen over de familie

Buijvoets Poaskearls in Ootmarsum


Eén van de bekendste Paasgebruiken in Ootmarsum is het zogenaamde vlöggeln. Dit artikel betreft een samenvatting uit het boek van Ben Morshuis en Harry Oude Elberink.


Op de Eerste Paasdag tegen vijf uur in de namiddag verzamelen acht Poaskearls zich op de paasweide, of poaskaamp. Om vijf uur precies wordt door de voorzanger het lied "Christus is opgestanden" ingezet, waarna de Poaskeerls, vier voor en vier daarachter een rondwandeling maken om de stapel groen hout, dat voor het paasvuur is bestemd. Ze worden daarbij vergezeld door een groep mensen die daarna ook vanaf de paasweide naar de stad meelopen. Daar, aan het begin van de Grotestraat, vlak voordat men het stadscentrum ingaat, vormt zich dan een lange keten van mensen, waarbij de acht Poaskearls voorop lopen. De menselijke keten die zo ontstaat slingert zich door de straten en steegjes, om stiepels en door huizen om uiteindelijk op de markt aan te komen. Daar ontbindt zich de slinger vanzelf weer.

 

Het wordt op de Tweede Paasdag op nagenoeg identieke wijze herhaald.

Sinds mensenheugenis wordt op deze wijze met Pasen in Ootmarsum het vlöggeln beoefend en er is geen enkele aansporing van een wereldlijke of kerkelijke overheid, een stichting of organisatie nodig om ieder jaar "de draad weer op te pakken".

Wordt een Ootmarsummer gevraagd waarom hij nu eigenlijk aan het vloggeln meedoet, dan komt hij in de meeste gevallen met een wat vaag antwoord. Dat varieert van "Omdat ik het reeds van jongsaf doe" tot "Zonder vlöggeln is mijn Paasfeest niet compleet".

Afgaande op de grote deelname en de intensiteit waarmee het wordt beleefd, moet het wel erg diep geworteld zitten, dat vlöggeln.

Er zijn verschillende theorieen over de oorsprong van dit oude gebruik.

Wie meer wil weten slaat het Boek van Morshuis en Oude Elberink er op na.

 

Verschillende Ootmarsummer Buijvoetsen waren in het verleden Poaskearl;

1948 H. Buijvoets

1950 G. Buijvoets

1955 A. Buijvoets

1956 H. Buijvoets

1984 G.J. Buijvoets

 

 

Op deze foto uit 1956 uiterst links H. (Herman) Buijvoets, daarnaast van links naar rechts J. Jansen, B. Reinders, J. Veldboer, Th. Ter Horst, H. Bekhuis, J. Weustink, G. Morshuis (voorzanger) en G. Veldboer.


 

 

 

Op een tweede foto uit 1956 het eindigen van het vlöggeln op de Markt van Ootmarsum.

V.l.n.r. Herman Buijvoets, J. Jansen, B. Reinders, J. Veldboer, Th. Ter Horst en H. Bekhuis.


 

 

 

Op deze foto uit 1985 (in het zand vanwege de herinrichting van het centrum van Ootmarsum) v.l.n.r. A. Holsink, H. Jansen, J. Oude Nijhuis, B. Weierink, G.J. (Gert-Jan) Buijvoets, E. Stroot, W. Veldhuis en E. Tenniglo.

 

Bron: Paasgebruiken in Ootmarsum 1994

Ben Morshuis, Harry Oude Elberink 1994 ISBN 906693 0632

 

Michel Buyvoets februari 2004

"
"


» Allemaal zien         » Dia voorstelling