Bijvoet & Byvoet Familie vzw (B&B Foundation)

Onze familie geschiedenis over de eeuwen heen

Artikelen over de familie

Interessante websites


In dit artikel een aantal websites die voor onze vereniging interessant zijn. Op deze sites zijn vaak gedetailleerde gegevens te vinden over verschillende genealogische onderwerpen.


Wie Was Wie
www.wiewaswie.nl
WieWasWie.nl is een website voor stamboomonderzoek, het resultaat van samenwerking tussen een groot aantal archiefinstellingen.


Nieuwe Niedorp
http://www.genver.nl/nh/dtb0428.htm
Soms krijgen we medewerking van collega-genealogen die bij het onderzoek naar hun familie in archieven een "Buijyvoets" tegenkomen en zo vriendelijk zijn om ons hierop te attenderen. Recent (2013) kregen we van Marco mooie gegevens uit de archieven van Nieuwe Niedorp. Het dorp waar onze voorouders in de 17e eeuw vanuit Neerpelt neerstreken.


Graftombe
www.graftombe.nl
Onvoorstelbaar hoeveel kerkhoven en daar aanwezige graven zijn opgenomen op deze website. Alleen als met de zoekfunctie de graven opgevraagd worden van onze familieleden zijn er in de database op dit moment in Nederland niet meer dan ongeveer 30 graven opgenomen.

Weeskamer
http://www.archieven.nl/pls/m/zk2.inv?p_q=6349641
Bij het onderzoek naar de familietak in Den Haag in de 17e eeuw stuitte we op het begrip weeskamer.

Wanneer iemand kwam te overlijden en weeskinderen achterliet, dan moest de overlevende, vader of moeder, vergezeld van twee of drie familieleden van bestorven zijde, binnen vier weken ter Weeskamer verschijnen om aldaar, onder overlegging van de boedelinventaris, aan de weeskinderen bewijs van uitkoop wegens vaderlijk of moederlijk goed te doen. Ten blijke hiervan werd een akte van bewijs opgemaakt, waarbij de overlevende en de familieleden verklaarden overeengekomen te zijn, dat eerstgenoemde aan de kinderen een goede opvoeding zou geven en hen, in overeenstemming met de uitkomsten van de inventaris, bewijs van uitkoop zou doen en waarbij de weesmeesters, als oppervoogden, verklaarden aan de overeenkomst hun goedkeuring te hechten. De akte werd in het administratieregister ingeschreven en door de comparanten ondertekend.

In de aktes van de weeskamer konden vele gegevens over familieleden worden gevonden; vooral ook omdat erfenissen verdeeld werden over vele nakomelingen, waarbij de onderlinge bloedverwantschap werd aangegeven.
Verdere uitgebreide omschrijving van de weeskamer vindt u op genoemde website (gevonden door in Google in te typen: "weeskamer s'Gravenhage"


Alles over voornamen
http://www.meertens.knaw.nl/voornamen/index.html
Altijd al willen weten waar uw voornaam vandaan komt of wat deze betekent? Deze website van het Meertens Instituut geeft antwoord op praktisch alle vragen.
Historisch Kadaster Alkmaar
http://raa-hka.pictura-dp.nl/
Het Historisch Kadaster Alkmaar (HKA) heeft een jaar of vijf geleden een CD-Rom uitgebracht met kadastrale gegevens uit vroeger eeuwen. We hebben heel wat familieleden gevonden op die CD die in de 17e en 18e eeuw woningen kochten en verkochten als waren het warme broodjes. Alle gegevens op die CD zijn door ons al overgeheveld naar de desbetreffende familieleden in de stamboom. Thans heeft het HKA de gegevens ook op Internet gezet. Het HKA is daarbij ondergebracht op de website van het Regionaal Archief Alkmaar. Ook deze overkoepelende website is een must voor onze familie; vooral voor de afstammelingen van Dierick Beyvoets (de latere blekers en bloembollenkwekers).
Gemeentearchief Amsterdam
www.gemeentearchief.amsterdam.nl
Amsterdam is de woonplaats geweest van diverse familieleden behorende tot verschillende familietakken. Daarom kan het gemeentearchief te Amsterdam, vooral de DTB, helpen om de link te vinden tussen verschillende familietakken. Zo ontvingen we op 22 mei een e-mail van Wil Dalderop en Nel Klaversma die bij hun speurtocht naar de familie Daalderop (van de Daalderopfabrieken in Tiel) ook tegen diverse familieleden van ons aanliepen.
Recent (2005) zijn op de website van het Gemeentearchief te Amsterdam de doopregisters vanaf 1716-1811 gepubliceerd. Wil Daalderop kwam daar direct al een aantal nazaten van Hendricus Bijvoet (geboren 25-5-1705) tegen.
Een Buyvoets met zeebenen?
http://www.vns-voe.nl/her_htu.html#bij
Wie was A. Buyvoets die in 1952 en 1953 deel uitmaakte als Hwtk (Hoofdwerktuigkundige???) van de bemanning van het Ms "Tayari".
Ellis Island - Het vroegere immigratiekantoor voor toegang tot Amerika
www.ellisisland.org
Wie in vroeger jaren emigreerde naar Amerika kwam terecht in het immigratiekantoor op Ellis Island. Het kantoor lag vlak bij het vrijheidsbeeld in de haven van New York. Op hoogtijdagen werden wel 5000 personen ingeschreven. Momenteel is Ellis Island een museum waar bijna alle ruimten bewaard zijn gebleven zoals het vroeger was. Heel indrukwekkend. Men kan zich op deze website registreren, waarna men diverse van onze familieleden in de archieven kan vinden (denk aan de verschillende schrijfwijzen).
Virtuele gazette van ons stamdorp Neerpelt
http://www.internetgazet.be/Neerpelt/neerpelt.htm
Sinds 1800 zijn practisch al onze voorvaderen vertrokken uit Neerpelt. Wie wil weten hoe de huidige bewoners leven en werken in ons stamdorp kan de gazette van vandaag lezen.
Berghem (ook een woonplaats onzer voorvaderen)
http://www.berghem.nl/rondleiding/index_rondleiding.html
Een gemeente die in vroeger eeuwen vooral werd bevolkt door afstammelingen van Stamvader Buijvoets is Berghem, een plaats precies tussen Nijmegen en 's-Hertogenbosch. Een bezoek aan deze plaats, al is het virtueel, is meer dan de moeite waard. Een pracht van een rondleiding in dit dorp is te zien op deze website. Ook villa Zorgwijk van notaris Bijvoet ontbreekt niet.
Geneapage Noord-Limburg
www.geneapage.be
Via chapter "gemeenten" on this Belgian website, you find the church registers of Neerpelt en Overpelt. Also you find on this website a nice story about the "teuten", sort of hawkers. Perhaps some family members moved from the southern Netherlands to the northern Netherlands as "teut".
Gezinnen in Overpelt uit de kerkregisters vanaf 1592
http://users.pandora.be/marc.philippe/overpelt
Uit deze registers krijgen we de indruk dat onze familie oorspronkelijk woonde in Overpelt. Pas later verhuisde men naar Neerpelt en dan komt de naam Buijvoets ook in zwang.
Franstalige website met veel gegevens in Belgisch Limburg
http://www.amicale-genealogie.org/Arbres/
Veel van de gegevens in de 16e en 17e eeuw kunnen verkregen worden van deze uitgebreide website. Vooral de stamboom van de familie PRAETS geeft veel aanknopingspunten.
Genealogie familie Ooijevaar
http://www.ooijevaar.info/main.htm
Uitgebreide website met veel algemene informatie en vooral oude families in West Friesland. Wel het geluid van uw PC uitzetten vanwege de ooievaars.
Genealogie familie Oud
http://www.lindaoud.nl/stamboomoud/
Ook deze website speelt zich voor een deel af in West Friesland.
Archiefnet
http://www.archiefnet.nl/
Archiefnet is a searching machine to other genealogical websites.
Geneaknowhow
http://www.geneaknowhow.net/
On this site the following chapters: Digitale bronbewerkingen Nederland en België.
Here you find all digital recorded registers, sorted by provinces and towns.
For the Bijvoet family the following internet sites are important:
- Limburg (Belgium) – Overpelt – index r.k. dopen en trouwen
- Noord-Holland – Alkmaar – index r.k. dopen 1658 -1811.
FAQ (Frequent Asked Questions) Genealogie Benelux
Here you find articles about: taxes, sources, registration.
Nederlands openluchtmuseum
http://www.openluchtmuseum.nl/Collectie/gebouwen.html
Familieleden in Bloemendaal en Overveen hadden in de 17e en 18e eeuw het beroep van bleker. In het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is een gebouw van een dergelijke lijnwaadblekerij opgenomen. Op het hierboven genoemde adres is de beschrijving van de blekerij te vinden in hoofdstuk 5, Ambachten en bedrijven. Direct als eerste, onder 5.1, is de bleker te vinden.
Gemeente Neerpelt
http://www.neerpelt.be/nederlands/homepage.htm
of
http://www.neerpelt.digitown.be/
Elke rechtgeaarde Bijvoet moet niet Mekka of Napels hebben bezocht, maar Neerpelt, de bakermat van onze familie. Momenteel woont nauwelijks nog een familielid in het dorp, terwijl in de 17e en 18e eeuw het dorp vele families kende met de naam Buijvoets of Byvoets. Op zich is een bezoek aan Neerpelt of Overpelt zeer zeker de moeite waard; vooral bij mooi weer met een biertje op de grote markt. Ook een virtueel bezoek via de website van Neerpelt geeft een aardig idee van het dorp en de hedendaagse activiteiten.
Het Bijvoet kruid
http://www.natuurlijkerwijs.com/bijvoet.htm
Bijvoet is een vrij harige, overblijvende en geurige plant. De plant wordt ongeveer 1 meter hoog. Bijvoet bloeit van augustus tot september met roodbruine of gele bloemen. De Latijnse naam van Bijvoet is Artemisia Vulgaris.
Bijvoet kruid heeft geneeskrachtige werking en is ook normaal in apotheken en drogisterijen verkrijgbaar. Bijvoet wordt van oudsher gebruikt om vermoeide reizigers te laten opknappen en hen tegen boze geesten en wilde dieren te beschermen. Romeinse soldaten legde het in hun sandalen tegen pijnlijke voeten, vandaar de naam 'bij'-voet.
Heraldiek
http://users.pandora.be/johan.roelstraete/FKHERALDIEK.htm
Een van de vele websites over heraldiek in het algemeen.
De letter Y of IJ
http://rudhar.com/lingtics/nlij_nl.htm
Is het nu Bijvoet of Byvoet? De letter y of ij of i en j hebben onze familieleden al jaren dwars gezeten. Deze website draagt haar steentje bij aan de verwarring.
Museum Workum
http://members.lycos.nl/muswarkumserfskip/index.htm
Workum ligt in Friesland, vlak bij een veel kleinere plaats Wymbritseradeel. Onze Friese tak van de familie is neergestreken in Wymbritseradeel. In Workum bevindt zich het museum Warkums Erfskip. Door dit museum zijn kopieën van een aantal objecten ter beschikking gesteld over de koperslager Johannes Bijvoets uit Workum.
Noord-Hollandsche Huwelijken
http://www.genea.pedete.net
Van de gemeenten Broek op Langedijk, Beverwijk, Harenkarspel, Petten, de Rijp. Ursem, Warmenhuizen, Winkel en Wieringerwaard zijn op deze website gezinsreconstructies gemaakt aan de hand van de huwelijken die in deze gemeenten plaatsvonden in het tijdvak 1811-1890. Met name in de gemeente De Rijp zijn op deze website een aantal complete gezinnen van de familietak van Aris Bijvoet.
Historie blekersfamilie Bijvoet
http://www.de-blekerij.nl/historie.html
In Bloemendaal staat nog een restant van de oude stoomwasscherij. In het kader van nieuwbouwplannen op deze plek heeft de vastgoedontwikkelaar op deze site een historisch verhaal over de blekersfamilie Bijvoet geplaatst.
Regionaal Archief Tilburg
http://rhc.tilburg.nl
Tilburg was jarenlang één van de belangrijkste vestigingsplaatsen van de Brabantse tak van de familie. Tilburg en een aantal randgemeenten hebben veel van hun archieven on-line gebracht. In ISIS (genealogische
informatie uit doop- trouw en begraafboeken, burgerlijke stand, notariele akten etc.), in Beeldonline en in de Krantenindex zijn diverse Bijvoeten te vinden.
Family Tree Maker (FTM)
http://familytreemaker.genealogy.com/?Welcome=1088696815
De genealogie van onze Stichting werd voornamelijk bedreven met het specifieke programma Family Tree Maker (FTM). De gegevens van elk familielid (5000 namen!!) zijn door ons met behulp van een invulformulier (kaartsysteem) handmatig ingevoerd. Voor elke stamboom is een apart bestand aangemaakt. De uitvoer van de gegevens vindt geautomatiseerd plaats op fantastisch veel manieren. Een van de mooiste presentatievormen is het volgens de regels van de genealogie vervaardigde zogenaamde Genealogisch Rapport. Nog steeds wordt FTM gebruikt om een stamboom in boekvorm (met een prachtige inhoudsopgave) te genereren uit de database. Omdat het programma niet geschikt is om mee te werken op Internet zijn we ongeveer in 2003 overgestapt naar een webbased programma TNG.
Soldijboeken van de V.O.C.
http://voc.websilon.nl -of- http://voc.mindbus.nl/
Op deze website zijn een 10-tal familieleden te vinden in de soldijboeken van de V.O.C. We hebben nog niet geprobeerd de namen van deze familieleden te koppelen aan onze genealogische bestanden. Het lijkt niet zo moeilijk om dit uit te zoeken, want via de voornaam en de plaatsnaam zijn al snel verbanden te vinden. Puzzelaars onder ons worden verzocht deze familieleden thuis te brengen, zodat we hun dienstverband met de V.O.C. kunnen opnemen in de stamboom.
De begintekst van deze website is als volgt:
Hartelijk welkom op de internetsite van het project "Uitgevaren voor de Kamers van de VOC". Dit is een initiatief van het Nationaal Archief in Den Haag en de archiefdiensten in de plaatsen waar vroeger een Kamer van de VOC was gevestigd: Amsterdam, Delft, Enkhuizen, Hoorn, Rotterdam en Zeeland (Middelburg).
Hoeren en boeven teisteren Haarlem - of- Tetterode in de gouden eeuw
http://members.home.nl/mtettero/Tetterode.htm
Prachtige oude prenten van Bloemendaal en Overveen.
http://home.wxs.nl/%7Emarcel.tettero/Haarlem/Overveen.html
Eeuwenlang de woonplaats van de afstammelingen van Dierick Beyvoets.
Een reis naar Londen in 1827 van Anthonie Bijvoet
http://www.negentiende-eeuw.nl/vaarwel.html
(doorklikken naar literaire teksten)
Op deze website staat een reisverslag geschreven door George Johannes Reekers.
Het heeft blijkbaar literair gehalte, want het staat in een adem genoemd met het reisverslag in die tijd van Jacob van Lennep. De beschrijving over Ootmarsum van Jacob van Lennep is opgenomen bij het artikel over de Twentse familie Buijvoets.
In 1827 gaan vijf personen op reis naar Londen. Dat zijn George Reekers en Anthonie Bijvoet en Gerrit Eldering met zijn dochters Aletta en Jansje. De schrijver van het reisverslag is George Reekers, bevriend met Gerrit Eldering en Anthonie Bijvoet. George is geboren op 19 Jan 1796; dus 31 jaar tijdens deze reis. Anthonie Bijvoet is geboren in 1801 aan de Korte Kleverlaan te Bloemendaal. Hij is tijdens de reis 26 jaar. In 1823 is Anthonie met een zeilschip al op zakenreis geweest naar o.a. Londen. Tijdens deze reis is Anthonie ook weer voor zich zelf met zaken-kontakten doende.
"
"


» Allemaal zien         » Dia voorstelling