Bijvoet & Byvoet Familie vzw (B&B Foundation)

Onze familie geschiedenis over de eeuwen heen

Artikelen over de familie

BIJVOET OBDAM


Vaak wordt ons gevraagd: "Is die vrachtwagen op de snelwegen 'BIJVOET OBDAM' familie van jullie?".


En inderdaad, het is familie van ons!

Alleen de naam van het bedrijf is tegenwoordig Bijvoet Transporten.

BijvoetTransporten


In dit artikel komt meer de familiegeschiedenis aan bod.

Gegevens over de familie Bijvoet achter dit transportbedrijf zijn vooral te vinden in het boek "ROND DE GRENSPAAL" van Peter Molenaar.

Het "startgeld" voor het transportbedrijf was waarschijnlijk afkomstig van de echtgenote van Klaas Bijvoet, want de ouders van Trijntje Molenaar waren bepaald niet onbemiddeld.  Dat de familie geld had bleek ook uit een openbare verkoping in 1867, waarbij Cornelis Wester sr. veel van zijn bezit on de hamer bracht. Willem Bijvoet (zoon van Klaas Bijvoet en Trijtje Molenaar) koopt daar eerst voor f 25.287 aan land, maar bij dezelfde verkoping laat hij ook nog eens Pieter van Diepen uit Zwaag een huis met boet voor f 3020 kopen. De dag na de verkoping wordt dit door Pieter bij de notaris gemeld. Het was namelijk bij de voorwaarden verplicht gesteld, dat als iemand iets voor een ander zou kopen, dat hij dan binnen een bepaalde tijd de naam van zijn opdrachtgever moest noemen.



gezinBijvoetVoormanWilhelmus (Willem) Bijvoet (1829-1906)

Willem Bijvoet was getrouwd met Elisabeth Voorman (1834-1897). Zij kregen acht kinderen, waarvan er vier zeer jong gestorven zijn.

Zie de gegevens van dit gezin in onze database.

Het echtpaar had een behoorlijke handelsgeest. Het totale bezit van Willem Bijvoet en zijn echtgenote bestond uit ruim hectare land, huizen, een schuur, een smederij, erven, tuinen en boomgaarden. De waarde zal 20.500 gulden geweest zijn. Als beroep van Willem werd vermeld: verhuurder van paarden en rijtuigen.

De geschiedenis van het bedrijf is vooral bekend. door voornoemde boek "Rond de grenspaal". Daarin staan  vele wetenswaardigheden over de familie, bijvoorbeeld dat Elisabeth Voorman er niet van hield dat de paarden, die aan de boeren verhuurd werden, op stal bleven staan. Als Willem voor de verhuur 25 cent vroeg, en men ging niet akkoord, dan ging Elisabeth er later achteraan en bood ze 15 cent om te voorkomen dat de klant naar de concurrent zou gaan.

In een advertentie uit 1889 kondigt hij aan dat hij een wagendienst gaat onderhouden tussen Obdam en Alkmaar. Hij is dus de oprichter van Bijvoet Transport. Bijvoet Transport bestaat dit jaar (2014) dus 125 jaar!

gezinBijvoetMolenaarNicolaas (Klaas) Bijvoet (1864-1919)

KlaasB TrijntjeMolenaarDe oudste zoon van Willem Klaas Bijvoet gaf het bedrijf vorm en gaf het de naam BIJVOET OBDAM.

Klaas was getrouwd met Catharina (Trijntje) Molenaar (1865-1950)

Op de foto draagt Trijntje Molenaar een zondags hulletje. Tijtje had een zus Greetje en samen stonden ze bekend als de mooiste vrouwen van Obdam.

Trijntje was gek op paarden. Vorral met De Rooie had ze een speciale band. Dit paard liep soms los op het erf en kwam bij Trijntje aan de deur. Later is dit paard aan een oog blind geworden. De Rooie heeft 14 dienst gedaan , en is uiteindelijk 21 jaar oud geworden. Het dier had echter een afwijking. Het draaide met zijn kont, waardoor de hoeven sneller sleten dan normaal. De Rooie werd ondermeer gebruikt voor vervoer van augurken naar Purmerend. Dat wil zeggen in de vooravond rond 18.00 vertrekken, en de volgende morgen weer thuis. Op zo'n rit versleet het dier een stel hoeven. Van één van zijn hoeven is na zijn dood een asbak gemaakt, die nog steeds gebruikt wordt bij Jan Bijvoet.

Zij kregen weer acht kinderen. Zie de gegevens van dit gezin in onze database.

Twee dochters overleden echter zeer jong. 
Geertruida (Geertje) trouwde met Nicolaas Bakker en Elisabeth (Betje) trouwde Willem Zwart. Dit laatste gezin emigreerde in de 50-er jaren naar Nieuw Zeeland.

Bijvoet transport had toen nog een telefoonnummer met 2 cijfers Voor de oorlog was de transportdienst al behoorlijk actief. Er werd met paarden en auto's gewerkt.

Na het overlijden van Klaas werd het bedrijf gesplitst en overgedragen aan zijn vier zonen.

Johannes (Jan, bijnaam 'Nekkie') kreeg de kruidenieurswinkel.

Gerrit (Gert) was winkelier en nam de lijndienst voor zijn rekening. Hij had later ook een oliehandel en kreeg daarom ook wel de bijnaam 'oliepisser'.

Wilhelmus (Willem) ging de landbouw in, maar stapte later over naar de transportafdeling later om de nog jonge Piet te helpen.

Petrus (Piet, bijnaam 'de platte) kreeg de transportafdeling, maar omdat hij nog erg jong was kreeg hij later hulp van zijn broer Willem.

paardWim Bijvoet met het paard De rooie  transportbedrijf 1950

Circa 1950. Van links naar rechts:

Klaas Bijvoet,  Gert Ruiter,  Piet Bijvoet, Piet Koning en Jan Bijvoet.
 
Wie kan ons helpen aan een betere afdruk van deze foto. zodat we deze vergroot kunnen weergeven? (info@bijvoet.org)

 

Wilhelmus (Willem) Bijvoet (1890-1973)

GezinBijvoetStam2Willem Byvoet 1890Wilhelmus Willem Bijvoet trouwde met Alida Stam (1889-1957) en ook zij kregen 8 kinderen. 

Twee kinderen, Catharina en Nicolaas, zijn in maart 1920 overleden. Dit was het gevolg van de toen heersende epidemie van de Spaanse griep. Wilhelmus overleed in 1946 op 21-jarige leeftijd als gevolg van een opgelopen TBC tijdens de Arbeitseinsatz in Duitsland.

Zie de gegevens van dit gezin in onze database.

Petrus (Piet) trouwde met Annie de Boer en het gezin emigreerde in 1953 naar Australië. De belevenissen van dit gezin zijn opgetekend door hun zoon Bill Byvoet en zijn opgenomen in het artikel Emigrant Bill Byvoet.

Vader Willem zette samen met zijn zonen Nicolaas (Klaas) en Johannes (Jan) het bedrijf voort.
In 1956 werd een nieuwe vennootschap opgericht. Willem nam tot 1961 deel aan deze vennootschap, maar hield zich meer op de achtergrond. Klaas en Jan namen het aandeel van hun Ome Piet over. En een tijdje later deden ze dit ook met het aandeel van hun vader Willem.


 

Tot 1966 was het transportbedrijf gevestigd in het centrum van Obdam.

Het bedrijf groeide groter. Er werden meer auto's gekocht met een groter laadvermogen, en door de toenemende bedrijvigheid kreeg de directe omgeving steeds meer overlast.

De firma kreeg daarom het verzoek ergend anders een locatie te zoeken. Uiteindelijk werd er een goede plek gevonden aan de Dorpsstraat 30.

dorpsstraat30obdam

 

In 1978 verkoopt Klaas Bijvoet het bedrijf aan zijn zonen Wim en Frans, en aan twee medewerkers Hans Immink en George Dekker.
In 1992 is het bedrijf een verbintenis aangegaan met het Engelse bedrijf Span Express om de toekomst veilig te stellen. Het bedrijf houdt de eigen naam.

BijvoetZitKlemDaarom worden nog steeds vrachtwagens met de naam Bijvoet gespot in nederland. Bijvoorbeeld in 2021 wanneer er eentje klem zit onder het spoorviaduct in de Zijlweg in Haarlem.

"
"


» Allemaal zien         » Dia voorstelling