Bijvoet & Byvoet Familie vzw (B&B Foundation)

Onze familie geschiedenis over de eeuwen heen

Artikelen

» Allemaal zien         » Dia voorstelling

Genealogische bronnen


Steeds meer archieven digitaliseren genealogische gegevens en stellen ze via het Internet beschikbaar. In dit artikel een overzicht.



www.delpher.nl

In Delpher vindt u miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die u allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. De teksten komen uit de collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Ze worden hier onder één knop aangeboden om het vinden van informatie voor u gemakkelijk te maken.


https://vrijwilligersrab.be/nl

Database Akten West-Vlaanderen door de Vrijwilligers van de Rijksarchieven te Brugge en Kortrijk


https://www.stamboomforum.nl

Online ontmoetingsplaats voor genealogen en familiegeschiedenis


https://www.stamboomforum.nl/subfora/236/0/0

Dit subforum (van www.stamboomforum.nl)  is aangemaakt om elkaar (forumleden) te helpen bij het lezen/vertalen van een moeilijk handschrift in allerlei akten of registers.


 www.gahetna.nl 

Het Nationaal Archief presenteert op gahetna.nl zijn rijke collectie. De collectie bestaat uit 125 km documenten, 15 miljoen foto’s en bijna 300.000 historische kaarten en tekeningen. Van cruciale overheidsdocumentatie tot persoonlijke correspondentie van invloedrijke personen en gewone Nederlanders; Doorzoek en bekijk de collectie op deze website.


http://akten.neerpelt.be

Al onze voorouders komen uit Neerpelt. Dus vooral daar wordt door ons onderzoek verricht. Voor deze website zijn na registratie de volgende akten van de burgerlijke stand beschikbaar:

  • geboorten Neerpelt en Sint-Huibrechts-Lille, 1797-1913
  • huwelijken Neerpelt en Sint-Huibrechts-Lille, 1797-1913
  • overlijdens Neerpelt en Sint-Huibrechts-Lille, 1797-1913

http://users.telenet.be/marc.philippe/overpelt/

Vroeger sprak men over Pelt dat bestond uit de twee dorpen Neerpelt en Overpelt. Ook hier kwamen vele voorouders vandaan.


 

http://www.geneapage.be/

Bevat de genealogie van  Noord Limburg (België).


Het pad naar de familieconstructie in de diverse gemeenten is: 
 - Noord Limburg => Limburgse gemeenten =>
Daar klikt men op een van de hiernaast genoemde gemeenten

Dat betreft niet alleen de dorpen Neerpelt, Overpelt en Sint-Huibrechts-Lille, maar ook de omliggende dorpen tot aan Hechtel aan toe.

Familieconstructie Limburgse Gemeenten 

http://www.regionaalarchiefalkmaar.nl/collecties/genealogie/aktes

Het Regionaal archief in Alkmaar is een rijke bron voor familieleden die vanuit Pelt neergestreken zijn in Alkmaar en omgeving.


www.geneanet.org

Vermoedelijk een Belgische website, dus vooral geschikt om genealogische gegevens aldaar te vinden.


www.genver.nl

Op deze website kan men een enorme hoeveelheid dtb registers inzien die midden vorige eeuw in Den Haag gescand zijn door de Genealogical-Society of Salt Lake City, Utah, USA.
De Family History Library (FHL) is een genealogisch onderzoekcentrum in het centrum van Salt Lake City en wordt beheerd door FamilySearch, de genealogische tak van The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints (LDS Church).


https://www.familysearch.org/

De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen heeft een wereldwijde reputatie op het gebied van genealogisch onderzoek. Dit genealogisch onderzoek wordt voornamelijk verricht om religieuze redenen: de aldus opgespoorde voorouders kunnen postuum worden gedoopt. In 1894 richtte de Kerk de Genealogical Society of Utah (GSU) op, inmiddels FamilySearch genaamd, om genealogische gegevens te verzamelen, te bewaren en beschikbaar te stellen. Het is de grootste genealogische organisatie ter wereld. 

De Mormonen bieden via hun website FamilySearch gratis scans die zij gemaakt hebben in vele archieven. Een deel van deze scans zal wellicht op termijn niet meer via Internet beschikbaar zijn. Sommige archiefinstellingen hebben namelijk afspraken gemaakt over uitruil van scans en indexen op de BS, waardoor de scans straks alleen beschikbaar zijn wanneer u een abonnement neemt op WieWasWie, de opvolger van Genlias en vele andere genealogische websites

Op 5-11-2017 publiceerde Arno Coopmans op de website van het NGV een artikel hoe je rechtstreeks kon zoeken in Familysearch.

Open de website Familysearch en klik op “Search”
Klik daarna bovenin op de button “Catalog”
Vul nu de gemeente in waar je naar op zoek bent
Kies voor “Search” en je ziet alle collecties die ze van die plaats hebben. (lang niet alles staat online). Achter “Civil Registration” (burgerlijke stand) staat tegenwoordig meestal (2), dat is 2 colllecties, dus ook de aktes tot 1910. Klik op “Civil Registration”
De collectie “1796-...” zijn de klassieke films en “...-1920 zijn de digitale beelden. Als je daar op klikt zie je de hele collectie aan digitale beelden. Als er een cameraatje achter staat staan de beelden online. Klik op de camera en je kunt browsen. Staat er een vergrootglas bij dan zijn die beelden geïndexeerd en kan dat stuk op naam worden doorzocht als je op het vergrootglas klikt.
Je kan via “Catalog” en “Civil Registation” de andere collecties natuurlijk ook openen en je kan alle andere collecties van FamilySearch zien ofschoon die nog niet allemaal online te raadplegen zijn. Je kan alles wat nog niet online is eventueel wel bestellen om in een Familycentre te bekijken.

Bron: De heer Mathieu Kunnen, hoofd- & eindredacteur van het Driemaandelijks tijdschrift voor Familiegeschiedenis “De Rode Leeuw” van de Kon. Ver. Familiekunde Vlaanderen- Provincie Limburg vzw. (2017/2, p.44.)

"
"


» Allemaal zien         » Dia voorstelling