Bijvoet & Byvoet Familie vzw (B&B Foundation)

Onze familie geschiedenis over de eeuwen heen

Artikelen over de familie

De lintjesaffaire


Rond 1900 'verkocht' minister Abraham Kuyper ordetekenen om zijn partijkas te spekken. Dit veroorzaakte een enorme politieke rel die bekend staat als de lintjesaffaire. Ook onze familie was hierbij betrokken.


Officierskruis in de Orde van Oranje Nassau Civiele Divisie

De rijke Amsterdamse koopman R. Lehmann met niet bepaald puriteinse relaties in toneelkringen was gek op het verkrijgen van ridderorden en had daar heel veel geld voor over.

In dezelfde mondaine kringen bewoog zich Mathilde Westmeijer, dochter van Anton Westmeijer en Maria van Dieren Bijvoet. Deze Mathilde hield van een rijk leven en was (om het eufemistisch uit te drukken) een femme fatale. Onder haar kennissenkring bevond zich onder andere minister minister Abraham Kuijper en Mathilde bemiddelde dat Lehmann betalingen deed aan de partijkas van Abraham Kuijper met als tegenprestatie het verkrijgen van een lintje.

Het schuiven met geld en de levensstijl van Mathilde leidde er toe dat zij van diverse familieleden geld leende, waaronder van haar oom Willem van Dieren Bijvoet, eigenaar van een stoomwasscherij in Bloemendaal. Toen het terugbetalen van de lening door Mathilde spaak liep raakte Willem van Dieren Bijvoet in grote problemen en liet zijn plaatsgenoot en advocaat Mr. Pieter Tideman de onverkwikkelijke affaire verder uitzoeken. Daarbij kwamen brieven en dergelijke boven water waarmee Mathilde, Dr. Kuyper en Lehman door de advocaat onder druk werden gezet. Om een proces te voorkomen schijnt Willem van Dieren Bijvoet toch nog wat van zijn geld te hebben teruggezien.

familierelatie

In vele geschriften en krantenartikelen was de lintjesaffaire lange tijd een dankbaar onderwerp. Voor ons artikel hebben wij ervoor gekozen enkele passages over te nemen uit het boek "HET LINTJE, geschreven door Ed. Polak, redacteur van "Het Volk". Deze krant was het partijblad blad van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (S.D.A.P.) van o.a. Mr. Pieter Jelles Troelstra.
De opponent van de S.D.A.P. was de Anti-Revolutionaire Partij (A.R.P.), opgericht door Dr. Abraham Kuyper.
Het zal duidelijk zijn dat de schrijver van het boek aanschopte tegen Abraham Kuyper.

Aanstichter van de affaire was Mr. Pieter (Pet) Tideman die in 1871 in Hoorn was geboren en in 1943 overleed in Bloemendaal. Hij studeerde aanvankelijk medicijnen in Amsterdam en schakelde over op de studie rechten. In zijn studententijd ontwikkelde hij zich als schrijver en geraakte in de literaire kringen rond de Nieuwe Gids. Hij was een man die als redacteur en in zijn brieven een luide opgewonden ongegeneerde toon aansloeg tegen vriend en vijand wat leidde tot heftige reacties en nog heftiger tegenreacties van Tideman. Het is dan ook niet te verwonderen dat zijn vader in 1984 schreef dat zijn zoon "in een toestand van zenuwziekte verkeert, die medische hulp noodig maakt".

Mr. Tideman was aanstichter van de affaire doordat hij op een kiezersvergadering van de Vrije-Liberalen te Ommen het volgende verklaarde:

Dr. Kuyper heeft gedurende zijn ministerschap, f 11.000 voor verkiezingsdoeleinden ontvangen door bemiddeling eener dame, die op haar beurt in betrekking heeft gestaan met een gefortuneerd persoon, die tijdens dat ministerschap een ridderorde heeft gekregen. Hierdoor heeft Dr. Kuyper ten volle incorrect gehandeld.

LintjeKaft

Uit het boek "Het lintje" hebben wij hierna een aantal passages gelicht waarbij wij ons zoveel mogelijk beperkt hebben tot de essentie van de affaire en daarbij weggelaten alle beschuldigen aan het adres van Dr. Kuyper en zijn reacties daarop. Het ging ons vooral om de bijdrage aan onze familiehistorie.


Kennismaking met de hoofdpersonen in de affaire

Mr. Troelstra van de S.D.A.P. gaf in het parlement de volgende treffende tekening van de hoofdpersonen in de affaire.

Lintje 4

Helaas hebben wij geen portret kunnen vinden van R. Lehmann.


 

Pieter Jelles Troelstra 1926

 Mr. Pieter Jelles Troelstra


 

MathildeWestmeijerPortret

Mathilde Westmeijer


Abraham Kuyper 1905

Abraham Kuyper


Toelichting door Mr. Pieter Tideman in Het Volk

In Het Volk, partijblad van de S.D.A.P., gaf Mr. Tideman een uitgebreide toelichting over zijn beschuldigende uitspraak geuit tijdens de verkiezingsbijeenkomst van de Vrij-Liberalen in Ommen.

Mr. Tideman was ten tijde van de affaire advocaat te Bloemendaal en had van zijn client Willem Bijvoet van Dieren het bizarre verhaal vernomen en nader onderzocht.

Tideman

Mr. Pieter (Pet) Tideman


 

 

MathildeWestmeijerBOUDOIRMathilde Westmeyer

klik op de foto voor een vergroting

 

 

 

Lintje 7

Een van de brieven van Dr. Kuyper aan Mathilde over de geldkwestie 

Met de verkregen bewijsstukken werd Dr. Kuyper door Mathilde onder druk gezet om bij Lehman  te bewerkstelligen dat ze weer een lening kreeg.

Frappant is dat Mathilde eerst geld had geleend van haar oom Willem met als borg Kuyper en Lehman. Later probeert ze weer geld te lenen van Lehman en Kuyper met een jaarlijkse aflossing van f 1000 om haar oom uit de brand te helpen, maar met diezelfde oom als borg.

 

Lintje 17

Mede slachtoffer van Mathilde, haar hospita Mej. v. Velsen

Mej. E.A. v. Velsen was eigenares van het logement "Het wapen van Amsterdam" te Heemstede.

HetWapenVanAmsterdam

Publicatie van Mr. Tideman in het Bloemendaalsch Weekblad over de schulden die Mathilde had bij haar hospita Mej. v. Velsen.

Ook Mej. Elisabeth Adriana van Velsen poogde met haar raadsman Mr. Schwane de schulden die Mathilde bij haar had ook te verhalen op Dr. Kuyper. Deze beloofde Mej. v. Velsen te helpen met f 10.000, mits er 'stukken' zouden worden overhandigd door zowel Mej. van Velsen als Mathilde.

Mej. van Velsen verkreeg de herberg bij testament in 7-1-1898 en verkocht het op 5-10-1907 voor fl. 72.000.
Het Wapen van Amsterdam was een zeer oud logement, na bijna 300 jaar gesloopt in 1908. Het was gelegen vlak bij Dreefzicht, waar tegenwoordig de bank van Pierson, Heldring & Pierson is gevestigd op de Dreef in Haarlem.

Lintje 42

Dr. Kuyper gaat in overleg met Willem van Dieren Bijvoet

Dr. Kuyper schrijft aan Mathilde dat het hem nog steeds onduidelijk is waaraan de eerste lening van f 25000 is opgegaan en nu weer een lening nodig is van f 25000 met als borg haar oom. Hij stelt dan ook voor even een bezoek te brengen aan haar oom.

In 1906 was f 25000 een enorm bedrag. Ter vergelijking; Willem van Dieren Bijvoet liet in 1890 een plan uitwerken voor een stoomwasscherij door architect Rutger van der Ploeg te Bloemendaal. Het werd in 1891 aanbesteed tussen 25 aannemers. Het werk werd gegund voor € 12.000 aan D.A. Braakenburg uit Haarlem.

Van deze stoomwasscherij staat tot op heden alleen nog overeind de schoorsteen in hartje Bloemendaal.

Zie ons artikel:
De stoomwasscherij N.V. Bijvoet

 

 

Lintje 48

Hoe het verhaal voor onze familie verder ging is onbekend. Ook niet in hoeverre Willem van Dieren Bijvoet deze affaire financieel heeft overleefd.


Geraadpleegde bronnen via Internet:

Mathilde Westmeijer: https://nl.wikipedia.org/wiki/Mathilde_Westmeijer

Dr. Kuyper: https://nl.wikipedia.org/wiki/Abraham_Kuyper

De lintjesaffaire: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lintjesaffaire

Mr. Pieter Tideman wn zijn betrokkenheid bij de Nieuwe Gids.

"
"


» Allemaal zien         » Dia voorstelling